به گزارش ایرنا، یکی از وعدههای دولت تدبیر و امید، استفاده از زنان کارآمد در سطوح مدیریتی بود. حجت الاسلام و المسلمین روحانی در ابتدای دولت دوازدهم، رییس جمهوری در ابلاغی به معاونت امور زنان دستور داد ۳۱ درصد از مناصب ردههای مدیریتی در اختیار بانوان قرار گیرد و این وعده دولت در وزارت کشور به بهترین شکل محقق شد.
وزارت کشور در زمینه استفاده از توانمندیهای زنان از جمله دستگاههای پیشرو بوده است. البته برخی از وزارتخانه ها و دستگاهها به طور سنتی شاهد حضور و نقش آفرینی پررنگتر زنان بوده اند. با این حال واقعیت این است که وزارت کشور به دلیل برداشتی که در جامعه از ماهیت کاری آن وجود دارد، زنان حضور کم رنگ تری داشته اند با این وجود در دولت تدبیر و امید وزارت کشور افزایش قابل ملاحظه تصدی زنان در سمتهای مدیریتی را تجربه کرد.
بر این اساس حضور گسترده تر زنان و بانوان کشور در دستگاههای زیر مجموعه وزارت کشور بسیار ملموس است. طی سالهای اخیر برای نخستین بار یکصد معاون مدیرکل، ۷۰ مدیرکل، ۵۵ بخشدار، ۶۵ معاون فرماندار، ۳ فرماندار و ۱۶ معاون استاندار زن ارتقای مدیریتی یافته از مدیریت میانی وارد مدیریت عالی شدهاند.
در تصویبنامه شورای عالی اداری که به امضای حسن روحانی رسیده، خطاب به وزارتخانهها، موسسههای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی آمده است: «شورای عالی اداری به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور با هدف بهرهگیری از توانمندیهای زنان و جوانان مستعد کشور برای تصدی پستهای مدیریت حرفهای و افزایش سهم و نقش آنان در مدیریت اجرایی کشور، دستورالعمل اجرایی نحوه انتخاب و انتصاب مدیران حرفهای را اصلاح و تصویب کرد.»
براساس تبصره دو الحاقی به ماده پنج این مصوبه، «تا پایان برنامه ششم توسعه نسبت مدیران زن در پستهای مدیریتی به ۳۰ درصد افزایش یابد. سهم هر یک از دستگاههای اجرایی برای انتصاب مدیران زن با در نظر گرفتن شرایط و ویژگیهای هر دستگاه، توسط سازمان اداری و استخدامی کشور و با هماهنگی دستگاه اجرایی ذیربط تعیین و ابلاغ خواهد شد».
به دنبال ابلاغیه دولت، مدیران زن در استانداری از ۶.۲ درصد در سال ۹۶ به ۹.۲ درصد در سال ۹۸ رسیده و در مجموع شاهد رشد ۴۸.۷ درصدی انتصاب مدیران زن در استانداری، فرمانداری و بخشداریها در ۲ سال اخیر بودهایم. مقایسه میان مدیران عالی، میانی و پایه در ۲ سال اخیر نشان میدهد در بخش مدیران عالی از ۲.۵ به ۵.۵ درصد، در بخش مدیران میانی از ۶.۹ درصد به ۹.۳ درصد و در بخش مدیران پایه از ۱۶.۹ درصد به ۲۳ درصد دست یافتهایم.
آمارها نشان میدهد موفقیت دولت تدبیر و امید در اصلاح ساختار سنی و جنسیتی مدیریت، چشمگیر بوده است؛ طوری که نسبت مدیران زن به مردان در دولت به ۲۲ درصد رسیده است. در واقع همانطور که در برنامه ششم توسعه بر لزوم رعایت عدالت جنسیتی در پستهای دولتی تأکید شده، این روند در دولت دوازدهم روند صعودی به خود گرفته است.
همچنین در دولت تدبیر و امید، ارتقای دانش و توان مدیریتی حدود یکهزار و ۹۰۰ زن مدیر و مسوول در ۳۱ استان کشور در قالب اجرای طرح ملی"حمایت از توان افزایی زنان مدیر و مسئول استانها" با ارائه ۲۲ هزار نفر ساعت آموزش حضوری و ۴۶ هزار نفر ساعت آموزش غیرحضوری و همچنین تولید متون آموزشی در زمینه ارتقای توان مدیریت زنان، را شاهد بودهایم.
وزارت کشور همچنین در تدوین برنامههای مرتبط با اسناد بالادستی زنان و خانواده و نظارت بر اجرایی سازی آن «شاخصهای عدالت جنسیتی»، «شاخصهای خانواده»، «برنامه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار» و «سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده» همکاری داشتهاست.
شناسایی و حمایت از زنان تولید کننده و کارآفرین و تسهیلگری در رفع مشکلات ۲۰ هزار و ۴۶۱ واحد از بنگاه هایتولیدی و اقتصادی زنان در سراسر کشور، واگذاری مسوولیت رصد، هماهنگی و نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی استان در خصوص کودکان به دفاتر امور زنان و خانواده استانها طبق توافق بین وزارت کشور و مرجع ملی حقوق کودک وزارت دادگستری از دیگر اقدامات وزارت کشور میباشد.
وزارت کشور با مشارکت دستگاههای اجرایی در راستای تکلیف قانونی ماده ۲۲۷ قانون برنامه پنجم توسعه، "سند امنیت زنان و کودکان در روابط اجتماعی" را تدوین کرد.
از دیگر اقدامات وزارت کشور در حوزه زنان میتوان به برگزاری ۲ دوره جشنواره فرهنگی - ورزشی بانوان شاغل ستاد، استانداریها و سازمانهای تابعه وزارت کشور و برگزاری نشستهای تخصصی هماندیشی زنان فعال در عرصههای سیاسی و اقتصادی با حضور فعالان این عرصهها اشاره کرد.
نظر شما