انجام ۱۲ هزار پیوند سلول‌های بنیادی خونساز در ایران 

تهران- ایرنا- دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری روند پیوند سلول‌های بنیادی خونساز در ایران را روبه رشد دانست، گفت: تاکنون بیش از ۱۲ هزار پیوند سلول‌های بنیادی خونساز در کشور انجام شده است.

پیوند سلول های بنیادی خونساز اولین بار در جهان توسط دکتر توماس در سال ۱۹۶۸ روی بیمار مبتلا به  SCID (نوعی بیماری نقص ایمنی) انجام گرفت که منجر به کسب جایزه نوبل توسط این دانشمند شد.

پس از آن، بانک های اهداکنندگان سلول های بنیادی خونساز در کشورهای مختلف احداث شد و به تدریج پیوند از دهندگان غیرخویشاوند نیز بیش از پیش توسعه یافت. همچنین رشته تحصیلی پیوند سلول های بنیادی خونساز در دنیا ایجاد شد و تربیت نیروهای متخصص در این زمینه را به دنبال داشت.

در ایران اولین بار پیوند سلول های بنیادی خونساز در سال ۱۳۶۹ در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد و در سال ۱۳۸۶ هم اولین بخش پیوند مستقل سلول های بنیادی خونساز رده سنی کودکان در این دانشگاه به بهره برداری رسید.

دکتر امیرعلی حمیدیه دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا با اشاره به اینکه تاکنون ۱۸ مرکز پیوند در کشور تشکیل شده است، گفت: با توجه به نیاز بیماران ضروری است، شاهد گسترش مراکز و نیروهای متخصص و دوره دیده در حوزه پیوند سلول های بنیادی خونساز باشیم.

وی ادامه داد: پیوند سلول های بنیادی خونساز، روش درمانی موثر برای بیش از ۷۰ نوع بیماری صعب العلاج از جمله بیماری های خونی، بدخیمی، نقص ایمنی و اختلالات متابولیکی است.

حمیدیه اظهار داشت: هزینه این روش درمانی در اروپا و آمریکا (بین حدود ۴۰۰ هزار تا یک میلیون دلار) است. این موضوع پزشکان ایرانی را بر این داشت که آن را با کیفیت مناسب و هزینه بسیار بسیار پایین تر در کشور ایجاد و گسترش دهند.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی افزود: انجام این روش درمانی در کشور علاوه بر نجات جان بیماران، جلوگیری از خروج ارز برای درمان این بیماران، کاهش بار هزینه درمان بیماران مزمن دریافت کننده خون و آنزیم را نیز به همراه دارد.

وی بیان داشت: با توجه به کسب دانش پیوند سلول های بنیادی خونساز در ایران، بیمارانی از کشورهای همسایه برای بهره مندی از این درمان به کشور ما سفر می کنند.

حمیدیه بیان داشت: با گسترش دانش و علوم این روش درمانی در کشور، فوق تخصصان خون و سرطان کودکان با گذراندن دوره آموزشی تحت تعلیم مبانی پیوند قرار گرفتند.

پس از تلاش های صورت گرفته از سوی دکتر حمیدیه بنیان گذار پیوند سلول های بنیادی خونساز کودکان در ایران و همکاران وی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دوره دستیار فوق تخصصی (فلوشیپ) پیوند سلول های بنیادی خونساز کودکان را مصوب کرد.

آزمون ورودی آن برای اولین بار در کشور در بیمارستان مرکز طبی کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در مردادماه سال جاری برگزار شده است.

همچنین همانند گذشته پذیرش دانشجویان در رشته دستیاری فوق تخصصی پیوند از کشورهای دیگر نیز به صورت برنامه آموزشی با مدرک مصوب از وزارت بهداشت ادامه خواهد یافت.

وی، راه اندازی رشته پیوند سلول های بنیادی خونساز کودکان را به عنوان اولین رشته در حیطه علوم پزشکی بازساختی و سلول درمانی اعلام کرد که در کشور ایجاد شده است.

حمیدیه ادامه داد: این امر می تواند دریچه ای را برای راه اندازی رشته مقاطع جدید در زمینه پزشکی بازساختی و سلول های بنیادی در رشته های مختلف پزشکی دیگر (مانند پوست، اورتوپدی و ...) مهیا کند.

وی افزود: با راه اندازی رشته پیوند سلول های بنیادی خونساز کودکان می توان بیش از بیش به شروع اقدامات مدرن درمانی مانند ژن درمانی و ایمیون سل تراپی برای بیماران در آینده در کشور امیدوار بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha