مسعود میرمحمدصادقی روز سه شنبه در حاشیه بازدید از خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) اصفهان درگفت و گو با خبرنگاران ساماندهی و رفع تصرف در حریم رودخانهها را از جمله دیگر فعالیتهای این دستگاه برشمرد و تصریح کرد: این گونه عملیات برای ۳۵۰ کیلومتر از رودخانههای استان و ۱۵۰ کیلومتر از زاینده رود انجام شده است و با قوت ادامه دارد.
وی بیان کرد: برنامهریزی و اقدامات مرتبط با کاهش وابستگی صنایع راهبردی و ملی اصفهان به آب زایندهرود از جمله فعالیتهای این نهاد در طی دولت تدبیر و امید بوده است.
وی تصریح کرد: صنایع ملی و راهبردی متعددی همچون پالایشگاه، نیروگاه و صنایع تولیدی فولاد در استان مستقر هستند و برنامه ریزی و اقداماتی از جمله تخصیص پساب به آنها از میزان آب برداشتی این مجموعههای بزرگ از آب زاینده رود کاسته است.
وی ادامه داد: برای مثال میزان برداشت از رودخانه پالایشگاه اصفهان که سهم قابل توجهی از بنزین کشور را تولید میکند از ۲۰۰ لیتر بر ثانیه به حدود ۲۰ لیتر بر ثانیه رسیده و به دیگر سخن به یک دهم کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای اصفهان اضافه کرد: روند کاهش برداشت صنایع بزرگ و اساسی از منابع آبی در دیگر مجموعههای بزرگ صنعتی هم وجود دارد و بی شک نقش ویژه ای در مصرف بهینه از یک سو و از سوی دیگر احیای زاینده رود و جریان متداوم آن خواهد داشت.
انضباط در تخصیص آب کشاورزی
میرمحمدصادقی با اشاره به دیگر اقدام موثر در نظم و انضباط در تخصیص آب کشاورزی در استان اصفهان تصریح کرد: تعیین حقابهها بصورت جامع و ارائه گزارش نهایی آن در ۱۷ جلد در سال ۹۶ از جمله کارهای ماندگار در موضوع آب کشاورزی و مقدار برداشتهای کشاورزان و حقابه داران در مناطق مختلف است.
وی اضافه کرد: بر این اساس بطور کامل مشخص خواهد بود که در هر روستا، مزرعه، کانال آبی، شهرستان و بلوک باید چه حجم آب رهاسازی شود و چه سهمی برای کشاورزان اختصاص پیدا میکند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای اصفهان به چند وجهی بودن مقوله آب اشاره کرد و گفت: همکاری و مشارکت برای حل مشکلات و عمل به وظایف هر بخش برای احیای رودخانه و در پی آن تالاب گاوخونی ضروری است و این امر با عمل به قانون و شفافیت رقم خواهد خورد.
میرمحمدصادقی با بیان اینکه برای احیای زاینده رود راهکارها متعدد و مشخص است، خاطرنشان کرد: موازین سازگاری با کم آبی باید در همه بخشها تسری یابد و همگان بطور واقعی بپذیرند که در منطقه خشک زندگی میکنیم و استفاده بدون حساب و کتاب از منابع آبی به ضرر همه ما تمام خواهد شد.
زایندهرود به طول بیش از ۴۰۰ کیلومتر بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوههای زاگرس مرکزی بویژه زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان میریزد.
این رودخانه که علاوه بر جاذبه تفریحی و فرهنگی، همواره نقشی مؤثر در کشاورزی و اقتصاد منطقه مرکزی کشورمان و هستی تالاب گاوخونی داشته است، در دهههای اخیر به علت کمبود بارشها، خشکسالیهای متوالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت به یک رودخانه فصلی تبدیل شد و در پایین دست در فصول گرم بویژه تابستان با خشکی مواجه شده است.
کاهش چشمگیر منابع آبی و خشکی زایندهرود اکنون در صدر چالشهای فراروی این استان نظیر آلودگی هوا، ترافیک، فرونشست زمین و زیست محیطی است که به تاکید کارشناسان و مسوولان امر باید برای برونرفت این معضل اساسی فراگیر برنامهریزی علمی و عملی پایدار با اجرای طرحهای تامین آب صورت گیرد.
نظر شما