بهشتی‌پور: رعایت محرمانگی اطلاعات کشورهای همکار آژانس یک اصل پذیرفته شده است

تهران- ایرنا- کارشناس مسائل هسته‌ای با تاکید بر اینکه رعایت محرمانگی اطلاعات کشورهای همکار آژانس یک اصل پذیرفته شده است، گفت: اگر موارد مطرح شده در بیانیه مشترک ایران و آژانس در گزارش رافائل گروسی تکرار شود، پیروزی بزرگی برای ایران است و به این معنی است که مسائل مهم بین ایران و آژانس حل شده است.

«حسن بهشتی‌پور» روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به بیانیه مشترک ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی، همکاری بین ایران و آژانس را به نفع هر دو طرف دانست و اظهار کرد: هر گونه نفع رویارویی ایران و آژانس نصیب آمریکا، اسرائیل و دشمنان ایران می شود. از سوی دیگر همکاری ایران با آژانس بهانه را از دست دشمنان ایران می گیرد.

وی افزود: این کشورها با اتکاء به گزارش‌های آژانس در مجامع بین‌المللی به‌خصوص در شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل برای ایران ایجاد مشکل می‌کنند. نقشه آنها این بود که در نشستی که در روزهای آینده برگزار می‌شد، پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ببرند، در آن صورت اوضاع دشوارتر می شد.  

بهشتی پور با بیان اینکه در این همکاری‌ها آژانس هم منتفع می‌شود، گفت: تجربه‌ای که آژانس  از همکاری با ایران داشته در طول تاریخ این نهاد بی‌سابقه است، زیرا ایران متناسب با فعالیت‌های هسته‌ای خود بیشترین همکاری را داشته است و  این برای آژانس اعتبار به همراه دارد.  

این کارشناس هسته‌ای با بیان اینکه تا زمانی که آژانس در چارچوب مسائل حقوقی و فنی فعالیت کند هیچ مشکلی با ایران نخواهد داشت، یادآور شد: وقتی آژانس مسئله را سیاسی می‌کند، دردسر و اختلاف بین ایران و آژانس شروع می‌شود بنابراین ایران و آژانس باید تلاش کند مسئله سیاسی نشود و نظارت آژانس در چارچوب مسائل فنی و حقوقی باشد.

وی افزود: در پادمان هسته‌ای ترتیبات اجرایی توافق شده بین ایران و آژانس روشن است که چه موضوعاتی باید اجرا شود. علاوه بر این پیمان NPT سندی مادر و پایه است که هر دو طرف باید آن را مبنا قرار دهند.

بهشتی پور با بیان اینکه  ایران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را بعد از برجام پذیرفته است، اظهار داشت: تا زمانی که ما در چارچوب پروتکل الحاقی و NPT -که در ۱۹۷۳ بین ایران و آژانس امضا شد- هستیم، هیچ مشکلی پیدا نخواهد شد.

این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به ابعاد فنی نظارت آژانس خاطرنشان کرد: در بعد فنی آژانس نسبت به غنی‌سازی، تعداد سانتریفیوژهای فعال، مقدار و سطح غنی‌سازی اورانیوم و تعداد معادن اورانیوم ایران نظارت می‌کند. در این زمینه هم ایران با آژانس هیچ مشکلی ندارد چون ایران چیزی برای پنهان کردن ندارد و آژانس همواره در گزارش‌های سه ماهه خود به این همکاری کامل ایران از این منظر اذعان کرده است.  

بهشتی پور خاطرنشان کرد: مشکل بین ایران و آژانس را از زمانی رخ می دهد که رویکرد آژانس سیاسی می‌شود. وقتی آژانس اسناد و ادعاهای غیر مستند سازمانهای جاسوسی دشمنان ایران را مبنا قرار میدهد و بر موضوعی اشاره می کند که مربوط به ۱۷ سال پیش است، نشان دهنده حاکم شدن رویکرود سیاسی بر رویکرد فنی و حرفه ای است و عمده نگرانی و دغدغه ایران از این بابت است.  

وی تاکید کرد: آژانس نباید تحت تاثیر گزارشات مغرضانه و جاسوسی دشمنان ایران قرار گیرد، بلکه باید بگوید در حال نظارت دائمی و پادمانی بر فعالیت‌های ایران هستم و در برابر چنین گزارشات غیرمستند مقاومت کند. نه اینکه این گزارش ها و ادعاها را مبنای سوالات و گزارشات خود قرار دهد.

بهشتی پور با اشاره به توافق ایران با آژانس برای اجازه دسترسی به دو مکان درخواست شده، اظهار کرد: اینکه ایران درخواست آژانس را قبول کرده و اجازه بازدید داده است را باید به حساب دستاوردهای «رافائل گروسی» گذاشت و  از آنجا ناشی می‌شود که ایران موضوعی برای پنهان کاری ندارد به شرطی که این دسترسی و بازرسی یکبار برای همیشه باشد.

این کارشناس مسائل هسته‌ای اضافه کرد: آژانس باید بعد از بازرسی این دو مکان این باب را برای همیشه ببندد و پرونده‌های ادعایی را خاتمه دهد نه اینکه در آینده درخواست بازدید از مکان‌های دیگر را در دستور کار خود قرار دهد. آژانس حق بررسی و راستی‌آزمایی دارد ولی در مورد مسائل و سوالات جدید نه ابهامات مربوط به دو دهه قبل. شخم زدن گذشته کمکی به همکاری ایران و آژانس نمی‌کند.

وی بیانیه روز چهارشنبه ایران و آژانس را دستاوردی مهم قلمداد کرد و گفت: این بیانیه نشان می‌دهد ایران و آژانس به چارچوبی برای همکاری در آینده دست یافته‌اند. معتقدم هر چقدر با آژانس همکاری و تفاهم بیشتری داشته باشیم، عملاً بهانه را از دست طرف مقابل گرفته‌ایم.

بهشتی‌پور درخصوص تعهد آژانس مبنی بر رعایت محرمانگی اطلاعات خاطرنشان کرد: پس از این توافق انتظار می‌رود در آینده گزارش‌های آژانس تخصصی، فنی و حقوقی باشد و مانند گذشته عمل نکند.

وی افزود: در گذشته در حالی که هنوز آژانس گزارش خود درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ارائه نداده بود، رسانه‌ای مثل رویترز از آن خبر داشت که به نظر آژانس در چنین رویکردی یا تحت فشار بود یا اطلاعات توسط دیگر اعضا درز می‌کرد.   

وی افزود: اطلاعات هر ۳۵ عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اختیار دیگر اعضا هم قرار می‌گیرد ولی آژانس باید نسبت به اصل محرمانه بودن اطلاعات محافظت لازم را به عمل آورد.

این کارشناس مسائل هسته ای با تاکید بر اینکه نباید این سوء تفاهم پیش ‌آید که ایران مخفی کاری می‌کند، اظهار داشت: اصولاً کلیه فعالیت ها و همکاری های آژانس با همه طرف‌ها و اعضا محرمانه است و فقط آژانس باید اطلاعات را داشته باشد نه همه دنیا. بنابراین اصرار ایران بر حفظ امنیت اطلاعات خود به این معنا نیست که چیزی برای مخفی کردن دارد بلکه این اصلی پذیرفته شده برای همه اعضا است.    

این کارشناس مسائل بین‌المللی گفت: صحبت‌های اخیر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم نشان ‌داد محرمانگی فعالیت‌های هسته‌ای ایران را به رسمیت شناخته به طوری که امنیت ایران را مخدوش نکند و این تعهد متقابل است.

بهشتی پور افزود: مهم این است که بعد از این بیانیه، گروسی در گزارش خود چه خواهد گفت. مطالبی که در اخبار و بیانیه‌ها گفته‌ می‌شود یک وجه قضیه است و اصل گزارش آژانس هم باید مورد توجه قرار ‌گیرد بعد از آن می توانیم تحلیل درست تری از همکاری ایران و آژانس ارائه دهیم. گزارش آژانس سندی قابل رجوع است و باید نسبت به گزارش‌ها و قطعنامه‌هایی که نسبت به ایران صادر می‌شود حساس باشیم.

این کارشناس هسته‌ای گفت: گزارشات و قطعنامه‌های بین‌المللی کاغذ پاره نیستند و از همین طریق علیه ایران پرونده سازی صورت می‌گیرد. ما در سالهای گذشته هم در همکاری با آژانس می‌توانستیم جلوی قطعنامه قبلی را بگیریم. لذا اگر موارد مطرح در بیانیه مشترک بین ایران و آژانس در گزارش گروسی هم لحاظ شود پیروزی بزرگ برای ایران است و به این معنی است که مسائل مهم بین ایران و آژانس حل شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha