عبور از پیک تابستان ۹۹ با افزایش یک‌هزار و ۶۰۰ مگاواتی ظرفیت تولید برق

تهران- ایرنا- احداث و راه‌اندازی هشت واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت ۱۶۰۰مگاوات با وجود مشکلات ناشی از تأمین منابع مالی و تجهیزات مورد نیاز اجرای طرح‌های نیروگاهی، در دوره یکساله منتهی به اوج بار سال ۱۳۹۹، سهم شایانی در تأمین برق پایدار شبکه سراسری کشور در تابستان امسال به همراه داشت.

صنعت نیروگاهی کشور با عملکرد درخشان خود در چند سال گذشته و در دولت تدبیر و امید هم‌اکنون به یکی از پایه‌های اساسی توسعه کشور بدل شده است.

صنعت نیروگاهی توانسته با افزایش ظرفیت تولید و همچنین بهره‌برداری پایدار و مؤثر نیروگاه‌های موجود، در شرایط حساس همچون اوج مصرف برق در فصل گرم، بستری مطمئن برای تأمین انرژی بخش‌های خانگی، صنعت و خدمات فراهم آورد.

تابستان امسال نیز با اجرای برنامه ۰۹۹ که با هدف عبور موفق از دوره اوج بار سال ۱۳۹۹ به عنوان یکی از برنامه‌های مهم بخش برق وزارت نیرو برنامه‌ریزی شده بود، صنعت برق و نیروگاهی کشور با تأمین بار مصرفی همزمان به میزان ۵۸ هزار و ۲۵۴ مگاوات در این مسیر موفق عمل کرد. این در حالی است که تحریم‌های ظالمانه و تنگناهای اقتصادی نه تنها موجب توقف اهداف و برنامه‌های صنعت برق نشد، بلکه با سرلوحه قراردادن سیاست‌ها و برنامه‌های اقتصاد مقاومتی بیش از گذشته با تکیه بر توان و ظرفیت داخلی موفق به مدیریت صحیح منابع و پاسداری از سرمایه‌های کشور شده است.

شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی در این باره  اعلام کرد: احداث و راه‌اندازی ۸ واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت ۱۶۰۰مگاوات باوجود مشکلات ناشی از تأمین منابع مالی و تجهیزات مورد نیاز اجرای طرح‌های نیروگاهی، در دوره یکساله منتهی به اوج بار سال ۱۳۹۹، واحدهای ۱ و ۲ بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی خرم آباد به ظرفیت ۳۲۴ مگاوات، واحد ۱ بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی هنگام به ظرفیت ۳۰۷ مگاوات، واحد ۱ بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی پرند به ظرفیت ۱۶۰ مگاوات، واحد ۱ بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی عسلویه به ظرفیت ۱۶۰ مگاوات، واحد ۱ بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی قشم به ظرفیت ۱۷۰ مگاوات و واحد ۱ بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی ارومیه به ظرفیت ۱۶۰ مگاوات و فاز دوم واحد گاز نیروگاه سیکل ترکیبی دالاهو با ظرفیت ۳۱۰ مگاوات در جمع به ظرفیت ۱۲۸۱ مگاوات با سرمایه گذاری و تلاش بخش دولتی و خصوصی احداث وبهره برداری شد که سهم شایانی در تأمین برق پایدار شبکه سراسری کشور در تابستان سال ۱۳۹۹ به همراه داشت.

در سه واحد بخار سیکل ترکیبی در نیروگاه‌های پرند، عسلویه و ارومیه به ظرفیت ۴۸۰ مگاوات انرژی الکتریکی بدون استفاده از سوخت اضافی تولید می‌شود.

ارتقای توان عملی واحدهای گازی و سیکل ترکیبی موجود به ظریت ۱۲۲ مگاوات

یکی از برنامه‌های شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی در سال‌های اخیر استفاده حداکثری از منابع و افزایش کارایی دارایی‌ها از طریق ارتقاء توان عملی نیروگاه‌های موجود است. در این راستا با انجام تغییرات در واحدهای گازی و سیکل ترکیبی در ۵ نیروگاه شهدای پاکدشت، اسلام آباد غرب، قدس، بسطامی و زاگرس،   درجمع ۱۲۲مگاوات به ظرفیت تولید این نیروگاه‌ها افزوده شده است.

سرمایه گذاری لازم جهت این اقدام ها، کمتر از ۱۰درصد سرمایه گذاری مورد نیاز جهت احداث نیروگاه جدید است.

رفع محدودیت‌های تولید واحدهای بخاری موجود به ظرفیت ۲۱۸ مگاوات

در راستای افزایش بهره‌وری عوامل تولید، رفع محدودیت‌های تولید واحدهای نیروگاه‌های بخاری موجود از سال‌های گذشته در دستور کار این شرکت قرار داشته است.

در این راستا با انجام اصلاحات و بهسازی‌های لازم در ۵ نیروگاه شازند، رامین اهواز، اسلام اباد اصفهان، نکا و بندرعباس، جمعاً ۲۱۸ مگاوات به ظرفیت تولید این نیروگاه‌ها افزوده شده است.

سرمایه گذاری لازم جهت این اقدام ها، کمتر از ۱۰% سرمایه گذاری مورد نیاز جهت احداث نیروگاه جدید است.

انجام تعمیرات اساسی و دوره‌ای نیروگاه‌های حرارتی به میزان ۹۰ هزار مگاوات

به منظور حصول اطمینان از کارکرد مناسب واحدهای حرارتی در دوره اوج بار، همه ساله انجام تعمیرات اساسی و دوره‌ای، بازدید مسیر داغ و اتاق احتراق واحدهای مختلف حرارتی در نیروگاه‌های خصوصی و دولتی از مهر ماه تا پایان اردیبهشت ماه سال بعد در دستور کار قرار دارد.

در این راستا در دوره منتهی به خرداد ۱۳۹۹ درمجموع  ۹۰ هزار و ۳۵۵مگاوات تعمیرات توسط متخصصان توانمند داخلی در نیروگاه‌های حرارتی موجود باوجود همه محدودیت‌های مالی و مشکلات دوران شیوع بیماری کرونا، با موفقیت صورت پذیرفته است.

کاهش دوره تعمیراتی در واحدهای نیروگاهی به خصوص در دوره اوج گرما که با تلاش شبانه روزی بیش از ۱۱ هزار نفر پرسنل متخصص در گرمای طاقت فرسای بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد موفق به راه اندازی واحدهای حادثه دیده شده‌اند.

جمله این موارد می‌توان به اقدام های کارکنان زحمتکش تعمیرات در نیروگاه نکا اشاره کرد. دستیابی به ساخت داخل ۸۰ درصد از تجهیزات و لوازم یدکی نیروگاه‌ها تنهابا تکیه بر توان داخلی و با همکاری مراکز دانش بنیان و تحقیقاتی رقم خورده است.

رکورد تولید همزمان نیروگاه‌های حرارتی

تولید حداکثری نیروگاه‌ها در تأمین حداکثر نیاز مصرف همزمان شبکه به میزان ۵۷ هزار و ۸۸۷ مگاوات که نیروگاه‌های حرارتی با ۴۸ هزار و ۸۶۴ مگاوات تولید همزمان و رشد ۳.۳ درصدی نسبت به سال قبل، بیشترین رشد و سهم را به خود اختصاص داده است.

نیروگاه‌های حرارتی موفق شدند در دوره اوج گرما رکورد تولید ۴۹ هزار و ۸۵۳ مگاوات را رقم بزنند.

 بیش از ۸۶ درصد برق مورد نیاز دوران پیک مصرف سال جاری توسط نیروگاه‌های حرارتی تأمین شد. همچنین از ابتدای سال تا نیمه مردادماه بیش از ۱۴۰ میلیارد کیلووات ساعت انرژی در نیروگاه‌های کشور تولید شده که سهم نیروگاه‌های حرارتی از این رقم حدود ۱۲۷ میلیارد کیلووات ساعت بوده و حاکی از افزایش ۱۱ درصدی تولید نیروگاه‌های حرارتی نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.

سال گذشته در این بازه زمانی حدود ۱۱۴ میلیارد کیلووات ساعت در نیروگاه‌های حرارتی تولید شده بود که با تمهیدات صورت گرفته در این مدت شاهد افزایش ۱۲ میلیارد کیلووات ساعتی تولید این واحدها در سال جهش تولید بوده‌ایم.

تحقق ضریب آمادگی ۹۹ درصدی نیروگاه‌های حرارتی در دوره اوج بار

با توجه به اقدام های  انجام گرفته در راستای تعمیرات و بهسازی واحدها و هماهنگی‌های صورت گرفته با بهره برداران نیروگاه‌های حرارتی، در سال جاری ضریب آمادگی واحدهای حرارتی در دوره اوج بار به ۹۹ درصد بالغ شد که بیشترین سهم را در تأمین انرژی الکتریکی مورد نیاز شبکه سراسری به همراه داشت.

  آمادگی نیروگاه‌ها نسبت به پیک سال قبل ۱.۶ درصد رشد داشته است.

افزایش ۰.۵ درصدی راندمان نیروگاه‌های حرارتی معادل ۳۸.۶ درصد که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱.۳ درصد رشد داشته از دیگر موفقیت‌های این حوزه به شمار می‌رود.

به عبارت دیگر در دوره اخیر با رشد میزان تولید برق حرارتی بیش از رشد میزان مصرف سوخت فسیلی بوده است.

 این مهم با راه اندازی واحدهای بخار سیکل ترکیبی در دوره اخیر محقق شده که به عنوان یکی از سیاست‌های مهم وزارت نیرو در دستور کار قرار دارد.

یکی دیگر از اقدام های شاخص شرکت، تأمین سوخت مورد نیاز واحدهای حرارتی دولتی و خصوصی (اعم از سوخت گاز و سوخت مایع) با همکاری وزارت نفت در دوره اوج بار سال ۱۳۹۹ بوده است.

از ابتدای سال، محدودیت‌هایی در تأمین سوخت گاز طبیعی برای نیروگاه‌ها وجود داشته که با برنامه ریزی دقیق و هماهنگی با شرکت ملی پخش و پالایش فراورده‌های نفتی، بدون هرگونه اختلالی، تداوم تولید در نیروگاه‌ها صورت پذیرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha