رییس دانشگاه بیرجند روز سهشنبه در آیین افتتاح این همایش گفت: امیدواریم این همایش که به دلیل شرایط موجود، به شکل مجازی برگزار شد، موجب تقویت مباحث مرتبط با آب و خشکسالی در کشور باشد.
احمد خامسان افزود: از دهههای گذشته مشخص بود که موضوع آب به یکی از مهمترین موضوعات قرن حاضر تبدیل میشود و در حال حاضر و دهههای آینده یکی از موضوعات چالش برانگیز در سطح ملی و بینالمللی است.
وی اظهار داشت: به همت همکاران در دانشکده ادبیات و علوم انسانی و سایر دانشکدهها این همایش بین رشتهای در دانشگاه بیرجند برگزار شد که مسایل اجتماعی و فرهنگی که به موضوع آب اختصاص دارد، مود بحث و بررسی قرار میگیرد.
رییس دانشگاه بیرجند گفت: امیدواریم برگزاری این همایش و مقالات ارائه شده عاملی برای فرهنگسازی در موضوع آب و ایجاد گفتمانی با این موضوع شود که به رفع چالش موضوع آب در سطح کشور و منطقه کمک کند.
خامسان اظهار امیدواری کرد این همایش بتواند به اهداف از پیش تعیین شده برسد و هرچه زودتر مشکلات موجود در سطح کشور و دنیا به دلیل بیماری کرونا تمام شود و دومین همایش را دانشگاه پرافتخار بیرجند و شهر بیرجند میزبان باشد.
دبیر علمی همایش ملی آب، فرهنگ و پژوهشهای علوم انسانی هم گفت: آب، مایه حیات و زندگی انسان است و کمبود دائمی آن در سرزمین خشک و بیابانی ایران باعث قدر و ارج بسیار شده و آداب و رسوم، باورها، خلاقیتها، جوشش زلال عواطف، نزاعها، نگرشها و رفتارهای گوناگونی را در تاریخ و فرهنگ این مملکت به دنبال داشته است.
محمدرضا عزیزی افزود: اهمیت توسعه فرهنگ استفاده صحیح از آب، با توجه به بحران کمبود آن ضرورت دارد و این همایش از خردادماه سال ۹۸ فعالیت خود را آغاز کرد که با توجه به شیوع ویروس کرونا و لغو همه همایشها و محافل عمومی تا اطلاع ثانوی، نخستین همایش ملی آب، فرهنگ و پژوهشهای علوم انسانی با وجود آمادگی برای برگزاری در موعد مقرر «فروردین ۹۹» برگزار نشد تا اینکه تصمیم گرفته شد امروز به شکل مجازی برگزار شود.
وی اظهار داشت: ۱۲۹ مقاله از سراسر کشور به دبیرخانه همایش در دانشگاه بیرجند ارسال شد که از این تعداد، ۱۰۵ مقاله پس از ارزیابی مورد پذیرش قرار گرفت.
دبیر علمی همایش ملی آب، فرهنگ و پژوهشهای علوم انسانی بیان کرد: از مجموع مقالات پذیرفته شده، ۳۶ مقاله به صورت سخنرانی از طریق فضای مجازی ارائه میشود.
عزیزی گفت: هماندیشی درباره ساز و کارهای فرهنگی مصرف آب، روشن شدن ابعاد مساله و بحران آب در جامعه، بررسی ارزشهای فرهنگی آب در جوامع، ادیان، ادبیات و فلسفههای گوناگون، آشنایی با آخرین دستاوردها و پژوهشهای انجام یافته در مطالعات فرهنگی، کمک به فرهنگ و گفتمانسازی مساله آب و ایجاد بستر مناسب برای پژوهشهای میان رشتهای در حوزه آب از محورهای اصلی همایش است.
وی افزود: جلوههای آب در ادبیات رسمی و عامیانه فارسی، فرهنگ مصرف آب در ادبیات کودک، آب در اساطیر ایرانی، جلوههای گوناگون آب در زبان و سایر ادبیاتها، فرهنگ مصرف آب در تبلیغات محیطی و رسانهای، آب مجازی و تأثیر آن در فرهنگ مصرف، آب و توسعه پایدار، فرهنگ و زندگی در شهرهای حساس به آب، نارضایتی، مسائل و بحرانهای اجتماعی ناشی از کمبود آب، فرهنگ مصرف آب و روش و چگونگی تغییر در آن، تابآوری اجتماعی در برابر کمبود و نبود آب، سیاست جنایی در قبال اتلاف آب، بررسی روشهای مواجهه با کمآبی در کشورهای خشک، سازمانهای مردم نهاد و فرهنگ آب، جایگاه آب در قوانین و مقررات و حمایت کیفری از آب از محورهای فرعی این همایش ملی است.
عزیزی گفت: آب فقط یک مساله فنی و مهندسی نیست بلکه کالای فرهنگی است و باید ساز و کارهای منفی استفاده از آب اصلاح شود چرا که در غیر این صورت حتی اگر آب تمام اقیانوسها شیرین شود باز هم مشکل خواهیم داشت.
همایش ملی «آب، فرهنگ و پژوهشهای علوم انسانی» به مدت ۲ روز تا فردا (چهارشنبه) در ۶ پنل تخصصی به صورت مجازی در دانشگاه بیرجند ادامه دارد.