یکجانبه گرایی آمریکا وجهه اروپا در جهان را تخریب می‌کند

تهران - ایرنا - بنیاد پژوهشی شانگهای با انتشار مقاله ای با اشاره به مخالفت اخیر اتحادیه اروپا با تمدید تحریم های تسلیحاتی آمریکا علیه ایران، یکجانبه گرایی و نادیده گرفتن منافع مشترک این کشورها توسط واشنگتن را دلیل این مخالفت ها دانست که به تدریج به وجهه اتحادیه اروپا در جامعه جهانی نیز آسیب می رساند.

«جین لیانگ شیانگ» محقق ارشد مرکز مطالعات غرب آسیا و آفریقا در بنیاد مطالعات روابط بین‌الملل شانگهای نویسنده مقاله ای با عنوان "چرا کشورهای اروپایی درباره موضوع هسته‌ای ایران با ایالات متحده مخالفت می‌کنند؟" در اثر خود به موضوع علل پذیرش پیشنویس قطعنامه ارائه شده توسط آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل پرداخت.
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در این تحلیل آمده است: طی ماه های اخیر ایران آمریکا برای تمدید تحریم ها علیه ایران تلاش های بسیاری کرده که تمام آنها با شکست مواجه شده است چرا که کشورهایی نظیر فرانسه، آلمان و انگلیس که پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام برای حفظ این توافق تلاش کرده اند، به شدت با این موضوع مخالفت کردند.
این تحلیلگر چینی در ادامه نوشت: کشورهای اروپایی عضو سازمان ملل متحد، روز ۳۰ مرداد ماه پس از پیشنهاد آمریکا، مخالفت خود را در زمینه تمدید تحریم های تسلیحاتی و آغاز مکانیزم اسنپ‌بک (بازگشت تحریم‌ها) علیه ایران اعلام کردند. وی همچنین به نشست روز سه شنبه کمیسیون مشترک برجام با حضور «عباس عراقچی» به عنوان نماینده ارشد ایران، در وین نیز اشاره کرده است.

مخالفت صریح اروپا با یکجانبه گرایی 
کشورهای اروپایی عضو شورای امنیت سازمان ملل با مخالفت با آمریکا در زمینه تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران، ، نارضایتی خود را از خروج یکجانبه ایالات متحده از توافق برجام نشان دادند و مواضع خود را برای حفظ توافق هسته‌ای نشان دادند.
 جین لیانگ شیانگ با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا قطعا برای عملکرد و مواضع خود که پیشتر به آن پرداختیم دلایل خود را دارد؛ برخی از این دلایل اینگونه برشمرد: نخست اینکه، دلیل ناراحتی اتحادیه اروپا دست نیافتن به منافع اقتصادی خود از برجام است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم از نظر سودهای بازرگانی و هم از نظر فرصت‌های شغلی برای شهروندانش، ایران با جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفر  را یک شریک اقتصادی بزرگ می‌دانند. کاهش رشد اقتصادی و رکود اقتصادی برخی کشورهای اروپایی در یک دهه گذشته باعث شده که ایران به یک بازار حیاتی برای این کشورها تبدیل شود اما خروج یکجانبه دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا از برجام و بازگشت تحریم ها، چشم انداز همکاری های اقتصادی اتحادیه اروپا با ایران را تهدید می‌کند. اگرچه اتحادیه اروپا "اینستکس" را برای نجات مشکل پرداخت ایجاد کرده است اما این ابزار کمکی به تغییر وضعیت نکرده و روابط اقتصادی اتحادیه اروپا ایران به پایین ترین سطح خود کاهش یافته است.
وی افزود: دوم اینکه، اتحادیه اروپا سال های طولانی (از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۵ میلادی) برای بر سر میز مذاکره کشاندن ایران و آمریکا به سختی تلاش کرد و خروج ایالات متحده از برجام این تلاش ها را بی نتیجه گذاشت و  باعث تخریب وجهه اتحادیه اروپا شد.
جین لیانگ شیانگ معتقد است : اتحادیه اروپا دیپلماسی اصولی به همراه مذاکره را رویکرد درست برای حل مسائل خاورمیانه می داند. به علاوه، از برجام به عنوان دستاوردی برای این کشورها یاد شده است؛ در واقع دولت ترامپ با خروج از برجام، تلاش‌های اتحادیه اروپا در زمینه مسائل هسته ای ایران، دستاوردهای اروپا و وجهه این کشورها را به عنوان میانجی تخریب کرد.
این تحلیلگر آسیایی همچنین گفت: اتحادیه اروپا پیشتر نیز موضع مخالف خود در این زمینه را به آمریکا نشان داده بود؛ رهبران اتحادیه اروپا و وزرای خارجه فرانسه و آلمان، کنفرانس ورشو را در ژانویه ۲۰۱۹ بایکوت کردند؛ کنفرانسی که استراتژی آمریکا برای مقابله با ایران را کلید زد.
وی افزود: مخالفت اتحادیه اروپا با سیاست ایالات متحده در این زمینه نیز از حیث حفظ و ثبات برنامه هسته‌ای ایران حائز اهمیت است، در واقع خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای و بازگرداندن تحریم‌های یکجانبه، یکی از دو محور توافق هسته‌ای را نابود کرده است. ایران رسما اعلام کرده که بخش مهمی از تعهدات برجامی اش را انجام نمی‌دهد اما از این توافق نیز خارج نمی شود که دلیل اصلی آن می تواند تا حد زیادی به حمایت اتحادیه اروپا، چین و روسیه از این توافق باز گردد؛ اگر ایران خروجش را از توافق اعلام کند، یک محور دیگر از برجام نیز از بین خواهد رفت. 

لیانگ دراین تحلیل استدلال کرده است: برجام تنها دلیل مخالفت اروپا با مواضع آمریکا نیست بلکه به موضوعاتی نظیر خروج واشنگتن از معاهدات دیگر سازمان های بین المللی از جمله خروج یکجانبه از یونسکو، کنار رفتن از توافق تغییرات اقلیمی (توافق پاریس) و خروج از سازمان بهداشت جهانی نیز باز می گردد، یعنی حتی متحدان ایالات متحده با داشتن ارزش ها و منافع مشترک باز هم از یکجانبه گرایی ایالات متحده ناراضی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha