هر چند یکی، دو هفته اخیر با افزایش آمار شیوع کرونا در کشور و افزوده شدن به استانها و شهرستانهای در معرض خطر این ویروس، التهاب فعالان فرهنگ و هنر به دلیل صدور دستور تعطیلی مجدد فعالیتهای این حوزه کمی بالا گرفت؛ دولتمردان ضمن رد این شایعه بر لزوم بیشتر رعایت شیوهنامههای بهداشتی و اجرایی بر تلاش و تعامل جامعه هنری و مردم برای باز نگهداشتن فعالیتهای این حوزه تاکید داشتند.
در کنار این امر حوزه هنرهای نمایشی نیز خالی از اتفاق نبود و از مهمترین آنها می توان به اختصاص بخشی به نام فصل «حاج قاسم» ویژه شهادت سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی در پویش «سوره اشک» و افتتاح محفل هنرهای آیینی «زخم عتیق» توسط انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس در ایام محرم و صفر، درگدشت یکی از بازیگران جوان تئاتر کشور، اجرا و به صحنه رفتن نمایشهای «فصل گربه آبی ست»، «نقل سرخ»، «سوء تفاهم» و «عمو هاشم» در تماشاخانههای پایتخت، معرفی بازیگران و مکان اجرای نمایش «در انتظار گودو»، اکران مجازی فیلم تئاتر «هدیه اسرارآمیز» و رویدادهای دیگر اشاره کرد.
اگر پیگیری بی وقفه اخبار ویروس کرونا کمتر زمانی برای رصد اخبار تئاتر برای شما باقی گذاشته در گزارش پیش رو مهمترین اخبار این حوزه را در بازه زمانی ۹ تا ۱۳ شهریورماه ۱۳۹۹ مرور کنید.
«سوره اشک» به فصل «حاج قاسم» میرسد
مجدالدین معلمی معاون حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی ضمن اشاره به اهداف و دستاوردهای پویش «سوره اشک» در دهه اول محرم از استمرار این پویش برای تولید اثر در سالگرد شهادت سردار سلیمانی خبر داد.
معلمی درباره اهداف و دستاوردهای برگزاری پویش «سوره اشک» در دهه نخست ماه محرم گفت: ویروس کرونا آسیبهای زیادی به عرصه هنر زد. درواقع گذشته از ضررهای اقتصادی، برای ما محدودیتهایی را هم ایجاد کرد. پیش از این مناسبتهایی مانند محرم برای ما جلوهای دیگر داشت، چون همیشه ما با روشهای سنتی خودمان، به ساحت اباعبدالله ابراز ارادت میکردیم اما بیماری کرونا دسترسی ما به مردم را محدود کرد.
وی افزود: پیش از این هرکسی اگر میخواست از محصولات و تولیدات ما استفاده کند باید حتماً در محیطی حضور پیدا میکرد و وقت میگذاشت اما حالا با استفاده از فضای مجازی و تلویزیون افراد میتوانند آثار حوزه را ببینند به همین ترتیب ما بازخورد خوبی هم از سوی افراد داشتیم که روحیه ویژهای را برای هنرمندان ما ایجاد کرده و باعث شدهاند آنها به این فکر کنند که میتوانند از ظرفیتهای تازهای برای ارتباط با مخاطب استفاده کنند.
هیچ محدودیتی برای عرضه آثار نداشتیم
معاون هنری حوزه هنری درباره بازه زمانی امتداد این پویش تأکید کرد: ما در نظر داریم تا اربعین، خروجی داشته باشیم. تا حالا هم ۲۰۰ آیتم و بالغ بر ۱۸۰۰ دقیقه کار برای رسانههای مختلف تولید شده، هدفگذاری بعدی ما هم تولید و پخش آثاری برای هفته دفاع مقدس و چهل سالگی انقلاب است.
سومین گامی هم که در نظر داریم برداریم تولید و عرضه آثاری در همین بستر برای سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی است. ما برای دفاع مقدس فراخوان دادیم و در حال حاضر محصولات آن در حال تولید است. برای موج سوم این رویداد هم فراخوانی برای تولید آثاری با محوریت حاج قاسم در رشتههای تخصصی خواهیم داد.
وی در پایان گفت: آثاری که به صورت گروهی تولید میشود باید حمایت مالی یک ارگان یا ستاد را در پی داشته باشند طبیعتاً بخش عمدهای از تولیدات حمایت جدی حوزه هنری را در بر داشتهاند.
محفل هنرهای آئینی «زخم عتیق» افتتاح شد
محفل هنرهای آئینی «زخم عتیق» چهارشنبه (۱۲ شهریور ماه) در تماشاخانه سرو افتتاح شد.
محفل هنرهای آئینی «زخم عتیق» با حضور جمعی از هنرمندان و مسئولان فرهنگی و هنری در تماشاخانه سرو کار خود را آغاز خواهد کرد و تا ۲۹ شهریور ماه ادامه خواهد داشت.
نمایشگاه و موزه تخصصی نسخ قدیمی و ادوات تعزیه از دوره صفویه تا انقلاب اسلامی، اجرای تعزیه و شبیه خوانی، آئینهای عاشورایی اقوام ایران زمین، نقالی و پرده خوانی، نشست پژوهشی تئاتر دینی و تئاتر صحنهای نقل سرخ از جمله برنامههایی است که ویژه این محفل تدارک دیده شده است.
خالی بودن جای موزه تخصصی «هنرهای آیینی»
رئیس بنیاد فرهنگی روایت فتح در مراسم رونمایی از پوستر محفل هنرهای آیینی «زخم عتیق» اظهار کرد جای خالی موزه تخصصی هنرهای آیینی در کشور بسیار محسوس است.
سیدمحمد یاشار نادری با اشاره به پیوند ناگسستنی نقالی و پردهخوانی با اعتقادات قاطبه مردم گفت: پردهخوانی، واقعه کربلا و مصائب وارده بر اهلبیت امام حسین (ع) را به زبان هنر به تصویر میکشد و از همین روست که نهتنها پیوند ناگسستنی بلکه ریشه عمیق در اعتقادات اصیل و اساسی مردم دارد.
در محفل آیینی «زخم عتیق» برای نخستین بار موزه تخصصی نسخ و ادوات تعزیه از دوره صفویه تا انقلاب اسلامی در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت. همچنین آیینهای عاشورایی اقوام ایرانزمین، نقالی و پردهخوانی، نشستهای پژوهشی تئاتر دینی، تئاتر صحنهای و اجرای تعزیه و شبیهخوانی از دیگر برنامههای این محفل عاشورایی است.
درگذشت بازیگر جوان تئاتر
میلاد حاجیزاده بازیگر فعال و جوان تئاتر که ابتدای مردادماه ۹۹ در نمایش «سهشنبههای لعنتی» در مجموعه تئاترشهر به صحنه رفته بود، ۹ شهریورماه هنگام شنا در یکی از سدهای اطراف استان تهران غرق شد و جان خود را از دست داد.
اتابک نادری، بازیگر و کارگردان تئاتر در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا ضمن تأیید این خبر با اشاره به استعداد ذاتی و فعالیت خلاقانهای زندهیاد میلاد حاجیزاده گفت: او بهتازگی از مدرک کارشناسی خود در رشته تئاتر دفاع کرده بود و طی چند سال اخیر در قامت بازیگر، دستیار کارگردان یا مدیر تولید یکی از جوانان فعال تئاتر بود که آرام آرام درحال تجربهاندوزی برای ورود به دنیای حرفهای هنر نمایش بود.
زندهیاد میلاد حاجیزاده دومین عضو از گروه نمایش «دپوتات» بعد از ماهچهره خلیلی بود که در اوج جوانی تسلیم مرگ شد. پیکر وی در زادگاهش پارسآباد مغان به خاک سپره شد.
حاجیزاده علاوه بر دستیاری کارگردانی و مدیریت تولید، در بازیگری هم فعال بود و «سهشنبههای لعنتی» یکی از آخرین کارهای این هنرمند در تئاتر بود که به کارگردانی محمدمهدی خاتمی در تئاتر شهر روی صحنه رفت.
«فصل گربه آبی ست» در راه مهرگان
نمایش «فصل گربه آبی ست» به کارگردانی شبنم قلیخانی از ۱۲ تا ۲۸ شهریور ساعت ۱۹ در خانه نمایش مهرگان روی صحنه می رود.
در خلاصه این نمایش آمده است: چهار روایت از چهار زندگی در چهار اپیزود مجزا که هر کدام از آدم ها برای زندگی بهتر در تلاشند. در هر اپیزود شاهد خرده روایت هایی هستیم که در سیر زمانی و مکانی متفاوتی به تصویر کشیده می شوند. در هر صحنه شاهد صدای گربه ای هستیم که خط داستانی تمام نمایش را پیش می برد و در نهایت در پایان نمایش اپیزودها دوباره کنار هم قرار می گیرند تا ناگفته هایی را بیان کنند.
شبنم قلی خانی کارگردان این نمایش نوشته است: این روزها برای چهارمین بار دوره ایده تا اجرا را در آموزشگاه آبان برگزار کردیم با نمایشی به نام «فصل گربه آبی ست» کاری با ٢٨ هنرجو از ١٠ سال تا ٣٠ سال. هر لحظه اش طعم خوش تجربه و ساختن خاطره برای هنرجویان عزیزی را دارد که شاید بعدها با هم و در کنار هم روی صحنه برویم و هم بازی شویم.
«فصل گربه آبی ست» نوشته وحید فقیهی است که در چهار اپیزود مجزا با چهار داستان آدم های مختلف جامعه ما را نشان می دهد، در میانه هر اپیزود گربه هایی را می بینیم که در زیر پوست شهر در گذرند.
نیما ابراهیمی، هستی پاکدل، سپنتا پزشکی، مهدی تحیری، کیانا تاجیک، نرگس جدیدی، محمد چیتی، محمد حاجی محمدی، زهرا حسن نژاد، پارسا خسروی، پژمان داودی، داود زارع گاریزی، محمدصادق سلمانیان، محمدرضا شجاعی، وحید فقیهی، محدثه شیخ قمی، علی ظریفی فر، محمدرضا عبدالله پور، یاسمن عبدالله زاده، زهرا علی یزدی، کیانا عزیزی، دینا غلامی، امین فرمانیان، ستایش کاوه، معصومه کسکنی، سارا منیرپور، کامیار مهدی زاده، محمدرضا نیکزاد، رها یزدی بازیگران این اثر نمایشی هستند.
اجرای «نقل سرخ» در تماشاخانه سرو
نمایش «نقل سرخ» براساس نمایشنامهای از آرش عباسی و به کارگردانی سیدامیر حسینی از ۱۳ تا ۲۲ شهریور روی صحنه خواهد رفت.
سید امیر حسینی، مهدی براری، امید چناقچی و سید عرفان فرهی بازیگران این نمایش هستند. این نمایش از ساعت ۲۰ پذیرای عموم علاقهمندان خواهد بود.
این نمایش از مجموعه برنامههای محفل آیینی «زخم عتیق» به شمار میرود، که به همت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس در تماشاخانه سرو برپاست.
«سوء تفاهم» در خانه نمایش دا
نمایش «سوءتفاهم» به نویسندگی آلبر کامو و کارگردانی نیما ذاکر از ۱۶ شهریور تا ۴ مهر ساعت ۲۰:۳۰ در خانه نمایش دا روی صحنه میرود.
در پیام کارگردان آمده است: نمایش «سوءتفاهم» سعی دارد مخاطب را به دور از هر حاشیه به عمق درونی هستی و ابعاد انسان بکشاند و در مفهوم تمام حرف ها را بیان کند، ما در این نمایش به متن کاملا وفادار بوده ایم و فقط شرایط این روزها و وجود ویروس کرونا باعث شد قسمت هایی از نمایش را حذف کنیم تا تماشاگر مدت طولانی در سالن نماند و تمام تلاش خود را کرده ایم به مفهوم اصلی و فلسفه کامو بپردازیم. در نمایش در کنار بازیگران اصلی از بازیگران فرم هم استفاده کردیم تا یک مقدار فضای نمایش را ملموستر کنیم و هم نمایش را از فضای دیالوگ محور خارج کنیم.
لیلا بروفه، شبنم صادق زاده، ملیکا گل محمدی، فرید گلریز، نیما ذاکر، بابک بینش، محمدحسین علیزاده، علیرضا ولی پور، عاطفه موسوی، فرزانه سیری، مهدی عباسی، شکیلا تویلی، آتنا داداش زاده بازیگران این اثر نمایشی را تشکیل می دهند.
میزبانی سنگلج از «عمو هاشم»
نمایش «عمو هاشم» به نویسندگی و کارگردانی داود فتحعلیبیگی از روز چهارشنبه ۱۲ شهریورماه هرشب ساعت ۱۹ در تماشاخانه سنگلج روی صحنه می رود. در این نمایش که به بخش هایی از زندگی زندهنام هاشم فیاض تعزیهخوان مطرح سده اخیر میپردازد، منیژه داوری، حمیدرضا معدن کن و امیر آزاد روستا ایفای نقش می کنند.
در خلاصه این نمایش آمده است: عمو هاشم مخالف خوان تعزیه که برای اجرا به آبادی آمده مهمان یکی از اهالی آبادی می شود، مرد خانه ابتدا فکر میکند عمو هاشم شهادتخوان است اما متوجه میشود اشقیاخوان است و با بهانهجویی کاری میکند که عمو هاشم خانه شان را ترک کند و شب را در تکیه بخوابد و فردای آن روز با دیدن خوابی عجیب توسط ننه رباب همسر مرد اتفاقی میافتد که ...
معرفی بازیگران و مکان اجرای «در انتظار گودو»
بازیگران زن و مکان اجرای نمایش «در انتظار گودو» به کارگردانی امیررضا کوهستانی معرفی شدند.
در جدیدترین نمایش گروه تئاتر «مهر» که برداشتی آزاد از نمایشنامه ساموئل بکت است، برخلاف متن اصلی شخصیتهای نمایش توسط بازیگران زن اجرا میشوند.
لیلی رشیدی، مهین صدری، الهام کردا، مونا احمدی و خزر معصومی بازیگران اجرای تازه کوهستانی هستند.
این کارگردان، «در انتظار گودو» را در فضای باز پردیس تئاتر و موسیقی باغ کتاب اجرا می کند.
«رقص روی لیوان ها»، «تجربه های اخیر»، «در میان ابرها»، «کوآرتت»، «۱۷ دی کجا بودی؟»، «دیوار چهارم»، «سالگشتگی»، «ایوانف»، «شنیدن» و «بی تابستان» از جمله تجربیات کوهستانی هستند که در داخل ایران و فستیوالهای متعدد بینالمللی اجرا شدهاند.
فیلم تئاتر «هدیه اسرارآمیز» اکران مجازی شد
فیلم تئاتر «هدیه اسرارآمیز» به کارگردانی میثم یوسفی یکی از آثاری است که در قالب طرح «نمایشنما» روی سایت مجازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نمایش گذاشته شده است.
طرح «نمایشنما» (اکران نمایشهای کودک در فضای مجازی) که از ۱۵ مرداد آغاز شده است و تا نیمه آبان سال جاری ادامه خواهد داشت در سومین روز اکران خود نمایش زنده-عروسکی «هدیه اسرارآمیز» را برای مخاطبان کودک و نوجوان روی سامانه فروش قرار داد.
آتسا شاملو نویسنده و نمایشنامهنویس، نمایش «هدیه اسرارآمیز» را با اقتباسی از نمایشنامه «دوازده ماه مارشاک» نوشته و اشعاری از سوی آزاده فرهنگیان به متن اضافه شده است.
در طرح «نمایشنما»، ۳۶ عنوان فیلم نمایشهای کانون پرورش فکری بهتدریج در یکی از سایتهای فروش بلیت تئاتر بارگذاری میشود که دسترسی به آن تا پایان فصل پاییز ۱۳۹۹ امکانپذیر است.
نظر شما