به گزارش روز جمعه اتاق بازرگانی خراسان رضوی غلامعلی رخصت در نشستی با فعالان اقتصادی در این اتاق افزود: این در حالی است که آن قطعه یا مواد اولیه نیاز مبرم واحد تولیدی برای ادامه فعالیتش است.
وی ادامه داد: بانک مرکزی بر چه اساسی اعلام کرده است که تنها ۳۰ درصد ارز صادراتی را میتوان برای واردات کالا و مواد اولیه اختصاص داد؟ این موضوع شاید برای واحدی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات انجام داده، قابل قبول باشد اما برای بنگاهی که با ارز ۲۳ هزار تومانی واردات میکند معقولانه نیست.
او اضافه کرد: شفاف سازی قوانین و حذف قانونهای سختگیرانه باعث ورود تولیدکننده و صادرکننده واقعی به میدان صادرات میشود، نرخ ارز حاصل از صادرات کمی از واردات بالاتر باشد تا صادرکننده تشویق به کار و بازگرداندن ارز شود.
آثار منفی فرآیندهای گمرکی بر عرصه تولید
رییس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: امروز بحث سامانه درنا برای تخصیص ارز مطرح است اما میبینیم که تخصیص ها براساس اولویت بندی کالاها نیست.
محمد علی چمنیان افزود: هم اکنون ماشین آلات خط تولید به مانند کالای لوکس شده و ارزی برای واردات آنها تخصیص نمییابد در حالی که برای داخلی سازی کالاها و انجام تولیدات، وجود این ماشین آلات الزامی است.
رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی هم در این نشست به مشکلات برخی از تولیدکنندگان در واردات ماشین آلات صنعتی و تجهیزات لازم برای خطوط تولیدی اشاره کرد و پیشنهاد داد: آوردن ماشین آلات برای خط تولید نباید به عنوان واردات محسوب شود چرا که در فقدان این تجهیزات تولید نیز ممکن نخواهد بود.
محمد حسین روشنک گفت: برای روشن شدن تکلیف وارد کننده لازم است اجازه استفاده از ارز حاصل از صادرات خود واردکننده و یا صادرکنندهای که کد صادراتش در سامانه ثبت شده است داده شود.
وی اظهار داشت: واردات کالایی که تایید شده است باید از طریق ارز حاصل از صادرات که در سامانه نیما ثبت شده است انجام گیرد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد ادامه داد: اگر صندوق ارزی حاصل از صادرات و واردات را به هم مرتبط کنیم و بانک مرکزی اجازه این کار را بدهد ۸۰ درصد مشکلات صادرات و واردات کشور قابل حل است.
راهحل مشکلات واردات ماشین آلات در گمرک
ناظر گمرک خراسان رضوی هم در خصوص مشکل واردات ماشین آلات نیز در این نشست گفت: مشکل واردات قطعه برای برخی از واحدها وجود دارد و براساس تعرفههای گمرکی ممکن است برخی کالاهای وارداتی در زمره کالاهای ممنوع وارداتی قرار گیرد.
امید جهانخواه افزود: البته کالاهایی که دارای قبض اموال هستند بدون نیاز به کد رهگیری قابلیت ترخیص دارند و ترخیص باقی آنها نیز با تایید سازمان صنعت، معدن و تجارت به صورت اعتباری انجام میگیرد.
وی اظهار داشت: ترخیص مواد اولیه و قطعات هم میتواند به صورت اعتباری رخ دهد مشروط بر اینکه ثبت سفارش داشته باشند، لیست این کالاها به بانک مرکزی ارسال و تشریفات آن انجام میشود تا در صورت تایید، کالا ترخیص گردد.
ناظر گمرک خراسان رضوی گفت: برای ماشین آلات هم میتوانیم درخواست دهیم که به استناد این بخشنامه ماشین آلات هم بدین صورت ترخیص شود و پیشنهادم این است که از تهران تقاضا کنیم ماشین آلات هم در زمره بخشنامه ترخیص اعتباری قرار گیرد.
ارزشگذاری کالا در گمرک دغدغه اصلی
رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست ارزش گذاری کالا در گمرک را به عنوان یک دغدغه مهم از سوی فعالان اقتصادی ذکر کرد و گفت: در این خصوص کمیتهای در استان تشکیل شد تا در صورت اعلام و درخواست از تهران، پاسخ ارزش گذاریها از مرکز خیلی زود به دستمان برسد و تاکنون برای چند قلم از کالاها این اتفاق افتاده است.
روشنک افزود: هم اینک پیشنهاد دهنده نرخ کالا در واردات و صادرات سازمان توسعه تجارت بوده و دبیری آن برعهده گمرک است بنابراین ارزش گذاری باید توسط سازمان توسعه تجارت انجام شود و این موضوع نافی وظایف گمرک نیست.
وی با تاکید بر اینکه بررسی منطقهای ارزش صادراتی محصولات آثار بهتری دارد افزود: همچنان که مرکز تجارت زعفران در خراسان است، مرکز تجارت پسته نیز استان کرمان است و ارزش گذاریهای صادراتی این محصولات باید به این استانها سپرده شود.
ارزشگذاری کالا به صورت دستی مشکلی برای صادرکنندگان
رییس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در خصوص چند و چون ارزش گذاری کالاها در گمرک اظهار کرد: اینکه گمرک تا چه زمانی قرار است، سنتی و به صورت دستی کار ارزشگذاری کالاهای صادراتی را انجام دهد مهم است زیرا این روند باعث ایجاد بدهی بالایی برای صادرکنندگان ما می شود که در صورت نرم افزاری شدن کار، شاهد این اتفاق نخواهیم بود.
محمدعلی امیرفخریان افزود: پیشنهاد ما این است که گمرک متولی سامانه ارزش گذاری کالاهای صادراتی باشد و در این راستا در کارگروه پایش کارتهای بازرگانی نیز چنین پیشنهادی را ارائه دادیم و در هیات دولت تصویب شد.
وی درخصوص مشکلات تولیدکنندگان در ترخیص مواد اولیه و یا ماشین آلات خود از گمرک نیز گفت: یکی از پیشنهادات من این است که از طریق اتاق بازرگانی، سازمان صنعت و گمرک به بانک مرکزی پیشنهاد دهیم که از زمان ورود پرونده به بانک تا زمان تعیین تکلیف بازه زمانی مشخص شود و ظرف همان مدت کار ترخیص ماشین آلات انجام گیرد.
چه سازمانی باید متولی ارزش گذاری کالاهای صادراتی باشد؟
ناظر گمرک خراسان رضوی نیز در این نشست درباره موضوع ارزشگذاری کالاهای صادراتی و روند اجرای آن در گمرک گفت: در قانون گمرکی و آیین نامه داخلی روند ارزش گذاریها تعیین شده و این موضوع به روش سنتی و غیر سنتی ربطی ندارد بلکه نیازمند گذراندن پروسهای است که به نظر میرسد این پروسه باید اصلاح گردد.
جهانخواه افزود: ارزش کالاهای صادراتی باید با توجه به مواد قانونی موجود محاسبه شود و در آیین نامه نیز درج شده که کمیتهای برای ارزش گذاری کالاها باید شکل گیرد.
وی اضافه کرد: بر همین اساس به نظر میرسد میتوان از سوی اتاق بازرگانی پیشنهاد تشکیل کمیته مزبور را مطرح کرد تا این کار از سوی سازمان توسعه تجارت انجام شود و ارزش گذاریها به صورت برخط به گمرک ارسال گردد و بتوان به طور آنلاین از این اطلاعات استفاده کرد.
نظر شما