۲۳ شهریور ۱۳۹۹، ۶:۵۲
کد خبرنگار: 1053
کد خبر: 84026576
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

زندگی با کرونا، ضرورتی غیر قابل انکار

۲۳ شهریور ۱۳۹۹، ۶:۵۲
کد خبر: 84026576
زندگی با کرونا، ضرورتی غیر قابل انکار

قزوین - ایرنا - امروزه جهانیان با مهمان ناخوانده‌ای به نام کووید ۱۹ یا همان ویروس کرونا دست به گریبان هستند و اگرچه کشور چین آغازگر آن بود اما این بیماری توانست با رسیدن به مرحله همه گیری، در تمام جهان شیوع پیدا کند و تاکنون میلیون‌ها انسان را به خود مبتلا ساخته و جان صدها هزار نفر را نیز گرفته است.

به گزارش ایرنا، اگرچه منشا بیماری کرونا هنوز برای پژوهشگران و متخصصان به درستی مشخص نشده اما این احتمال داده شده که شاید این ویروس براثر جهش صورت گرفته در پرندگان و یا جانورانی مانند میمون، خفاش و یا شتر به وقوع پیوسته باشد. 

تب، خستگی و سرفه‌های خشک از علایم رایج این بیماری بوده و در عین حال نیز این ویروس دارای علامت‌های دیگری مانند درد و کوفتگی، گرفتگی بینی، آب‌ریزش بینی، گلودرد یا اسهال نیز می باشد.

همزمان با شیوع این بیماری اعمال محدودیت‌ها و تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی، مدارس، مراکز تجاری و حتی اماکن مذهبی را شاهد بوده‌ایم تا جایی که حتی نمازهای جمعه را در بسیاری از نقاط تعطیل کرده و به نظر می‌رسد رفته رفته حتی این شرایط برای مردم، عادی جلوه داده شود.  

اعمال برقراری محدودیت‌ها و توقف برخی از فعالیت‌های اقتصادی به همراه تعطیلی بسیاری از مراکز تجاری، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی از سوی ستادهای مقابله با کرونا اگرچه در ابتدا در سطح وسیعی از استان های کشور برای مقابله و پیشگیری از این بیماری مقرر گردید اما در هفته های اخیر شاهد پایان بسیاری از محدودیت های اعمال شده بودیم و به نظر رسید شرایط شیوع این بیماری به طور نسبی در سراسر کشور عادی شود.

شیوع ویروس کرونا اما در قزوین با توجه به واقع شدن این استان در شاهراه ارتباطی جنوب به شمال و شرق به غرب کشور با بستری شدن اتفاقی مصدوم یک حادثه که خانمی از اهالی یکی از استان‌های کشور بود و در یک بیمارستان غیرکرونایی و با علایم آسیبی که هنگام رانندگی رخ داده بود، مورد بررسی قرار گرفت و با عکسبرداری از ریه، نامبرده مشکوک به یک بیماری جدید تشخیص داده شد که بعد از تست کرونا، نخستین مورد این بیماری در اوایل اسفند ماه به ثبت رسید.

خبرنگار ایرنا برای کسب اطلاعات بیشتر و پیگیری از آخرین وضعیت این بیماری و اقدامات صورت گرفته در خصوص نحوه پیشگیری و مقابله با آن گفت و گویی را با دکتر پیمان نامدار، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی قزوین به انجام رسانده است. 

ایرنا. کدام یک از دستگاه‌های اجرایی می‌توانند در کاهش بیماری کرونا اثرگذار باشند؟

با توجه به اینکه تنها ۲۰ درصد بار کاهش یک بیماری برعهده وزارت بهداشت است تا جایی که به عنوان مثال در حوزه بیماری‌های غیرواگیر ما در انتهای مساله قرار داریم و در واقع بیماری که در بیمارستان در حال دریافت خدمات است حوزه‌هایی مانند محیط زیست، ورزش و جوانان، فرهنگ و ارشاد، استانداری، آموزش و پرورش، رسانه‌ها، اداره کل تعاون و سایر دستگاه‌های اجرایی دست اندرکار این موضوع هستند تا در واقع به افراد جامعه آسیبی وارد نیاید.

خوشبختانه علی‌رغم همه آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی که در حوزه بیماری کرونا در کشور ما اتفاق افتاد یک نوع همبستگی، دید و زبان مشترکی را در حوزه سلامت ایجاد کرد که تا پیش از این ندیده بودیم اما برای اینکه بتوانیم معضلات مربوط به این بخش را حل و فصل کنیم نیازمند همکاری مشترک در تمامی حوزه‌ها هستیم و نباید تنها به یک بخش مانند دانشگاه علوم پزشکی اکتفا کنیم.

این در حالی است که فعالان برخی حوزه‌ها، به خصوص رسانه‌ها طی ماه‌های گذشته تلاش فراوانی در حوزه آموزش و ارتقای سطح سلامت مردم خدمات ارزنده‌ای ارایه دادند و آن چه که در بخش مقابله و پیشگیری از کرونا در سطح استان قزوین اتفاق افتاده حاصل تلاش همه تیم‌های مربوطه بوده در حالی که بیشترین حمایت‌ها نیز از سوی مردم صورت گرفته است.

ایرنا: کرونا در روند سایر بیماری‌ها چه تاثیراتی برجای گذاشته است؟

به طور مثال، علی‌رغم اینکه بسیاری از بیماری‌های غیرواگیر به علت عدم مراجعه مردم و پیگیری آنان در ماه‌های گذشته وارد فاز شدیدتری شده اما بسیاری از بیمارهای واگیرداری که در گذشته بروز زیادی داشته، کاهش پیدا کرده تا جایی که ما در حوزه بیماری‌های گوارشی و تنفسی غیرکرونا شاهد کاهش ۵۰ درصدی آن بوده‌ایم که این مساله نشانه آموزش‌های خوبی است که مردم در دوران شیوع کرونا دیده بودند و با رعایت آن، تغییرات رفتاری در حوزه رعایت آداب و دستورالعمل‌های بهداشتی مشاهده شده است.

در گذشته شستن مداوم دست‌ها که یکی از راه‌های انتقال بیماری‌های تنفسی بود، مورد تاکید قرار داشت، و یا در حوزه بیماری‌های گوارشی هنگام تعطیلات و یا مسافرت‌ها در مورد نحوه استفاده از مواد غذایی، طبخ و نگهداری آن مواردی را گوشزد می‌کردیم اما دیدم وقتی زبان اجتماعی سلامت با ورود کرونا تغییر کرد، بسیاری از موارد گفته شده نیز تغییر یافت.

یکی از آرزوهای دیرینه ما در حوزه بهداشت آن است که در آینده این رویه، یعنی با رعایت بیشتر مردم (در حوزه پیشگیری و سلامت) بتوانیم بسیاری از مشکلات و بیماری‌هایی را که در جامعه به شدت شیوع پیدا کرده و باعث کاهش امید به زندگی و صرف هزینه‌های بسیار بالایی از درآمد ناخالص ملی کشور می‌شود را کاهش دهیم.

ایرنا. حمایت‌های مالی برای تامین و حفظ سلامت جامعه در مقابله با کرونا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

یکی از دغدغه‌های اساسی حوزه سلامت، توجه و تغییر نگرش دولتمردان و مسوولان عالی کشور به این بخش است تا سرمایه‌گذاری در حوزه پیشگیری را به عنوان بودجه تملک دارایی محاسبه کنند و نه به عنوان هزینه جاری و غیرتملکی. 

همانگونه که هر کشوری برای توسعه خود نیازمند ایجاد زیرساخت‌هایی مانند جاده، پل و تونل است به طور قطع نیازمند به واکسیناسیون فرزندان خود نیز می‌باشد که این مساله به عنوان هزینه تملک دارایی باید به حساب آید کما اینکه اگر این مساله به درستی صورت نپذیرد ممکن است در آینده عوارض سنگین‌تری را برجای بگذارد در حالی که هزینه‌های امروزی که برای پیشگیری به انجام می‌رسد جزو هزینه‌های جاری به حساب آمده و هزینه‌ تملکی محسوب نمی‌شود. 

ایرنا: آیا آمار بیماران بستری شده ناشی از کرونا در قزوین با تعداد زیرساخت‌های بهداشتی استان تناسب دارد؟

از همان اوایل شیوع بیماری و در اواخر اسفند و اوایل فروردین ماه سال جاری تعداد بستری شدگان ناشی از این بیماری در سطح مراکز از پیش تعیین شده به ۳۷۶ بیمار و در برخی روزها نیز به ۴۰۰ مورد بستری رسید و روزانه بالغ بر ۱۵۰ بیمار به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کردند.

با توجه به اینکه زیرساخت‌های حوزه درمان در استان نسبت به میانگین کشوری ضعیف بوده تا جایی که ضریب تخت‌های بیمارستان نسبت به ضریب کشوری سه دهم کمتر بود اما با تمهیدات خوبی که همزمان با شیوع بیماری کرونا در استان توانستیم آرامش نسبی را برای بیماران ایجاد کنیم که از آن جمله می‌توان به موضوع افتتاح نقاهتگاه و بیمارستان صحرایی در قزوین اشاره کرد.

در همین راستا، همکاری خوبی بین دانشگاه علوم پزشکی و همکاران حوزه درمان سپاه استان شکل گرفت و بیمارستان رحیمیان الوند که تازه به دانشگاه ملحق شده بود و در بحث نیروی انسانی نیز با مشکل روبرو بود، بلافاصله توسط سپاه با نیروهای جهادی و داوطلب شکل گرفت تا با ظرفیت‌های شکل گرفته نگرانی‌های ما را در حوزه کمبود تخت تا حدودی برطرف کند و ما توانستیم علی‌رغم برخی محدودیت‌ها، ۸۰۰ تخت بیمارستانی را برای بیماران کرونایی در نظر بگیریم.

از طرفی، قزوین به عنوان استانی صنعتی و با ظرفیت‌های بسیار بالای خود توانست با هماهنگی سازمان صمت و معاونت غذا و دارو در همان اوایل بحران شیوع بیماری تا ۸۰ درصد نیاز ماسک خود را تامین و در حوزه مواد شوینده و ضد عفونی کننده نیز علاوه بر تامین نیاز داخلی، نیاز برخی از استان های همجوار خود را نیز تامین کند. 

از اوایل اردیبهشت ما با تلاش کادر درمانی استان توانستیم تعداد بستری شدگان را به ۲۰۰ تخت برسانیم و در ۲۱ خردادماه نیز به ۱۹۲ تخت رسید که این آمار امید رخت بربستن این ویروس را از استان برای ما زنده کرد اما متاسفانه بعد از تعطیلات خرداد ماه شاهد آغاز پیک دوم بیماری شدیم تا جایی که تعداد بستری شده های ما در بیمارستان های استان به ۳۲۰ تخت رسید و هم اکنون نیز این روند ادامه دارد.

استان قزوین دارای ۲ هزار و ۵۰ تخت بیمارستانی است که ۶۳ درصد آن مربوط به تخت‌های دانشگاه علوم پزشکی است که در این بخش نسبت به میانگین کشوری ۶ درصد کمتر هستیم اما بخش خصوصی در این حوزه از ظرفیت بالایی برخوردار بوده تا جایی که با وجود ۳۹۶ تخت بیمارستانی توسط این بخش نسبت به میانگین کشوری ۱۱ درصد بالاتر هستیم و در بخش تامین اجتماعی نیز با ۳۷۶ تخت بیمارستانی، این حوزه نیز ۵ درصد نسبت به میانگین کشوری بالاتر است.

این در حالی است که با تمهیدات صورت گرفته توانستیم در مدت کمتر از ۲ ماه یک بخش کامل بیمارستانی را برای بخش آی سی یو در نظر بگیریم که ۵۲ تخت را به تعداد تخت‌های استان اضافه کردیم که این مساله حاصل تلاش تیمی خوب در بیمارستان بوعلی شکل گرفت.

خوشبختانه طی این مدت همچنین چهار دستگاه اکسیژن ساز بالغ بر ۱۰ میلیارد تومان خریداری و در بیمارستان‌های رحیمیان، بوعلی و ولایت نصب شدند.

ایرنا. برآورد شما از وضعیت بیماری کرونا تا پایان سال چگونه است؟

نگرانی‌های موجود، آغاز فصل سرما و افزایش قابلیت ویروس کرونا و همچنین همزمانی آن با بیماری آنفولانزا بوده و در حال حاضر نیز برای دستیابی به واکسن کرونا حداقل به ۶ تا ۱۲ ماه زمان نیاز داریم و از طرفی برای ادامه فعالیت‌های اقتصادی، کاهش بار بیماری و خدمات به بیماران غیرکرونایی نیاز به همفکری و همدلی ویژه با مردم هم داریم.

در حال حاضر به جرات نمی‌توان گفت که بیمارستان‌های استان عاری از بیماری کرونا است چرا که متاسفانه به علت وجود الگوهای متفاوت این ویروس، می‌بینیم که هم جوانان و هم کودکان دچار آلودگی به این بیماری می شوند و این مساله توجه ویژه‌ای را می‌طلبد که سبک زندگی خود را تا آمدن واکسن قطعی، با این بیماری همسان کنیم.

به همین دلیل در سطح مراکز بهداشتی، درمانی و بیمارستانی تدابیری اندیشیده شده تا هنگام مراجعه، بیماران حاد تنفسی با بیماران عادی متفاوت باشند و پس از غربالگری اولیه در بخش‌های تفکیک شده به بیماران خدمات ارایه دهند.

شهروندان توجه داشته باشند که اگر به خاطر ترس از کرونا، بیماری‌های مزمنی دارند و نتوانند خدمات بگیرند عوارض بعدی آن به مراتب بیشتر از کرونا برای آنان خواهد بود و به همین دلیل اطمینان می‌دهیم که علاوه بر حفظ کامل دستورالعمل‌های بهداشتی به مراکز درمانی مراجعه کنند و همکاران ما نیز تمهیدات لازم را در نظر گرفته‌اند تا کمترین میزان آلودگی برای افراد غیرکرونایی ایجاد شود.

بیشترین میزان آلودگی‌ به بیماری کرونا مربوط به کدام اقشار جامعه است؟  

آمارهای موجود بیانگر آن هستند که بیشترین آلودگی‌های سطح استان مربوط به خانم‌های خانه‌دار، کارمندان ادارات دولتی و کارگران شاغل در بخش صنعت بوده که در ادامه و با تشدید نظارت‌ها و عدم اجازه ورود به کسانی که تست مثبت دارند به حوزه کاری، باعث کاهش چشمگیر شیوع این بیماری شده است.

در حوزه هزینه‌های این بیماری نیز باید گفت که مبتلایان به ویروس کرونا تنها فرانشیز خدمات را پرداخت می‌کنند و در صورت عدم توانایی، موضوع توسط مددکاران مستقر در مراکز درمانی مورد پیگیری قرار می‌گیرد.

به طور میانگین هر بیمار کرونایی بستری شده در بخش عادی برای دولت ۱۹ میلیون تومان هزینه دارد و بیماری که یک ماه در آی سی یو بستری باشد بالغ بر ۵۰ میلیون تومان، بدون داروهای گران، هزینه بری برای دولت به همراه دارد.

دولت و وزارت بهداشت تمامی دانشگاه‌های علوم پزشکی را موظف کرده تا بهترین خدمات و داروهای ممکن را در بیمارستان‌های دولتی و تامین اجتماعی به مردم داده شود و در بیمارستان‌های خصوصی استان اگر افراد دارای بیمه تکمیلی باشند و بخواهند از خدمات این حوزه استفاده کنند، می‌توانند همانند سایر مراکز درمانی از این نوع خدمات بهره‌مند باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha