زنان، راویان نکته سنج قصه زندگی هستند، جزییاتی را میبینند که شاید با هیچ دوربینی نتوان آن را ثبت کرد. این جزیی نگری گاهی دست مایه داستاننویسی میشود که روایتی را با همه جزییات بازگو کند، قصهای از گذشته که زندگی امروز را دیگرگون میکند.
کتاب تمام گمشدههای دنیا، یکی از همین روایتهای زنانه است که با دقت نوشته شده، روایتی از چند زن که بیش از هر چیز پیرامون رویدادهای زندگی بهار و جانان شکل میگیرد، دختری که پدرش را گم کرده و همیشه اندوه ترک شدن را با خود دارد و در سوی دیگر، زنی که مادر بودن را با خریدن کودکی زیبا از یک مرد قاچاقچی تجربه میکند.
در سراسر این کتاب و روایت آن، همه به دنبال چیزی هستند که از دست دادهاند، اندوهی از دست نیافتنیها روی شخصیتها سایه افکنده است و در نهایت وقتی گرهها باز و حقایق بازگو میشوند، موقعیت متفاوتی برای هر یک از شخصیتها ساخته میشود. تصمیمهایی که روند زندگی را تغییر میدهد و کنشهایی که سرنوشت چند نفر را رقم میزند.
راوی این داستان یک دانای کل است اما همه جزییات را به تفصیل بازگو میکند، توصیفات این اثر بسیار دقیق و ریزبینانه نوشته شدهاند، روند قصه، ضرباهنگ مناسبی دارد و فراز و فرود آن به هنگام رخ میدهد اما گاهی فلاش بکها باعث گیج شدن و یا حتی از دست رفتن پیوندهای قصه میشود. از سوی دیگر نگارش خوب آن در کنار چینش چشم نواز کلمات میتواند گویای توانایی نویسنده باشد. این کتاب یک داستان واقعگرایانه است که گریزهای آن به گذشته یک روستای تاریخی یا روایت یک خیانت زناشویی در دنیای امروز، این اثر را به رمان اجتماعی شدن، نزدیک میکند.
تمام گمشدههای دنیا، کتابی است که با وجود محوری بودن شخصیت زنان از پرداخت مناسب مردان قصه باز نمانده است، شاید بتوان این نکته را گوشزد کرد که مردان میتوانستند نقشهای پررنگی را هم بر عهده بگیرند اما در حضور کوتاه مدت خود در صفحات کتاب نیز، ناپیدا نیستند. با همه این احوال این کتاب، اثری زنانه است که رنج زن بودن را بازگو میکند.
لیلی بخشی نویسنده همه گمشدههای دنیا، متولد خرداد ماه سال ۱۳۶۱ است، اولین کتاب او با عنوان همه ما مثل هم هستیم در آذر ماه سال ۱۳۹۵ توسط انتشارات البرز، به چاپ رسید.
تمام گمشدههای دنیا، نوشته لیلی بخشی، در ۲۶۵ صفحه توسط انتشارات آوند دانش، در مجموعه نقطه سر خط که عنوان مجموعه رمانهای فارسی این انتشارات را شامل میشود، به چاپ رسیده است.
نظر شما