«امیرعلی ابوالفتح» درباره آخرین وضعیت رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا گفت: با تعیین رسمی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دو حزب دموکرات و جمهوریخواه بعد از برگزاری کنوانسیونهای ملی آنها، رقابتهای انتخاباتی شتاب بیشتری نسبت به قبل پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه حدود ۵۰ روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا زمان باقی مانده است، اظهار داشت: آنچه براساس تقویم انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در پیشروی ماست، چهار مناظره انتخاباتی برگزار میشود که سه مناظره میان نامزدهای ریاستجمهوری و یک مناظره هم میان معاونان نامزدها برقرار میشود و نخستین مناظره در اواخر ماه سپتامبر برگزار میشود.
نظرسنجیها حاکی از کاهش فاصله میان بایدن و ترامپ است
کارشناس ارشد مسائل آمریکا با بیان اینکه نظرسنجیها حاکی از کاهش فاصله میان بایدن و ترامپ است، تصریح کرد: قبلا فاصله بایدن با ترامپ در نظرسنجیها بیش از ۱۰ درصد بود که اکنون این فاصله به حدود ۶ درصد رسیده است. در برخی از ایالتهای کلیدی که به «صحنه نبرد» شهرت دارند و نتایج آنها، سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری را تعیین میکند، ترامپ توانسته از بایدن سبقت بگیرد.
به گفته ابوالفتح، در ایالت کلیدی تگزاس، فاصله میان بایدن و ترامپ کاهش یافته و میتوان گفت با گذشت زمان، وضعیت ترامپ نسبت به گذشته بهبود یافته و بهتر شده است.
وی با بیان اینکه مناظرهها نقش مهمی در رقابتهای انتخاباتی دارند، خاطرنشان کرد: بعد از مناظره نخست میان بایدن و ترامپ میتوان ارزیابی بهتری از وضعیت رقابتهای انتخاباتی داشت اما گمانهزنی و پیشبینیها حاکی از آن است که ترامپ احتمالا در مناظرهها بهتر از رقیب دموکرات خود ظاهر شود.
تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی درباره تاثیر بحران شیوع کرونا و تبعات اقتصادی ناشی از آن در انتخابات ریاست جمهوری ابراز داشت: بحران کرونا و تبعات اقتصادی آن، مختص به آمریکا نیست. ضمن اینکه در شرایط کنونی نیز همه دنیا از جمله آمریکا از شوکه اولیه شیوع کرونا خارج شده و مرحله ترس همهگیری را پشت سر گذاشته است.
پارامتر سلامت تاثیرگذاری سابق را بر نتایج انتخابات ندارد
ابوالفتح با بیان اینکه در سه ماه نخست شیوع کرونا، شوک و ترس بر آمریکا و جهان سایه انداخته بود، عنوان کرد: به تدریج مردم به زندگی عادی برگشته و شرایط خود را با ویروس کرونا انطباق دادهاند و دیگر آن ترس اولیه وجود ندارد. دیگر خبر تعداد مبتلایان و مرگ و میر ناشی از کرونا در سرخط اخبار نیست و این موضوع، به نجات و بهبود جایگاه دولتهای مستقر نسبت به انتقادات کمک میکند.
وی ادامه داد: پارامتر سلامت و شاخصهای بهداشتی یکی، دو ماه پیش مولفه مهمی در تعیین نتایج انتخابات بود اما اکنون تاثیرگذاری سابق را بر نتایج انتخابات ندارد. شاید این مولفه طی هفتههای آینده مجددا اهمیت پیدا کند اما به شرطی که آمریکا با موج قدرتمندی از شیوع کرونا روبهرو شود و وضعیت به حالت قرنطینه یا شبه قرنطینه بازگردد.
ترامپ از بحرانهای نژادی بهرهبرداری انتخاباتی میکند
کارشناس ارشد مسائل آمریکا با اشاره به وضعیت اقتصاد آمریکا یادآور شد: طی چهار ماه گذشته حدود ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد شده که بخش اعظمی از آنها به دلیل بازگشایی مشاغلی است که به خاطر شیوع کرونا تعطیل شده بودند و میتوان گفت مردم آمریکا دیگر آن فشار سابق را احساس نمیکنند.
ابوالفتح درباره منازعات داخلی و تاثیر آشوبهای داخلی در انتخابات آمریکا هم بیان کرد: ترامپ از بحرانهای نژادی و آشوبهای حاصل از آن بهرهبرداری انتخاباتی میکند. همزمان با با گسترش خشونتها و آسیبهای ناشی از آن، ترامپ خود را نجاتدهنده کشور از آشوبها معرفی و شعار «نظم و قانون» انتخاب کرده و در مقابل، دموکراتها و کمپین بایدن را عامل بیثباتیها معرفی کرده است.
ترامپ در آشوبهای نژادی از سیاست مشتآهنین را انتخاب کرده است
به گفته این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، بخشی از مردم آمریکا از اینکه کشورشان به سمت جنگهای داخلی و آشوب پیش برود، احساس نگرانی میکنند و میترسند تداوم این وضعیت موجب شود آمریکا در ورطه سقوط و بحران قرار گیرد و کشورهایی مانند روسیه و چین از این شرایط سود ببرند.
وی با بیان اینکه ترامپ در مقابله با آشوبهای ناشی از مسائل نژادی، سیاست مشت آهنین را انتخاب کرده است، گفت: این سیاست میتواند موجب حمایت مرددین از وی شود. این سیاست موجب شده تا بایدن هم نسبت به مواضعش درباره اعتراضات عقبنشینی کرده و آشوبها را محکوم کند. در مجموع میتوان گفت تداوم آشوبها و تلاش ترامپ برای برقراری ثبات، برای او کسب اعتبار کرده است.
صلح امارات و اسرائیل برای مردم آمریکا مهم نیست
ابوالفتح درباره اثرگذاری مسائل مرتبط با سیاست خارجی بر انتخابات آمریکا اظهار داشت: مسائل مرتبط با سیاست خارجی بر انتخابات آمریکا خیلی حائز اهمیت نیست مگر آنکه بر زندگی روزمره مردم سایه بیندازد که معمولا از طریق پیمانهای تجاری و جنگ متبلور میشود.
وی با بیان اینکه به نظر اکثر مردم آمریکا مسائل سیاست خارجی، موضوعات نخبهگرایانهای است که عموما در رسانهها مطرح هستند، تصریح کرد: میانجیگری آمریکا برای صلح و برقراری رابطه میان اسرائیل و امارات شاید او را تا مدتی در سرخط اخبار بیاورد ولی در نهایت برای مردم آمریکا مهم نیست.
مقابله با چین و روسستیزی در آمریکا رایآور است
این کارشناس مسائل آمریکا افزود: البته موضوع چین و مقابله با آن برای مردم آمریکا مهم است چراکه آنها تصور میکنند سیاست آمریکا در مقابله با چین به بهبود وضعیت اقتصادی ایالات متحده کمک میکند و مشاغل جدیدی برای آنها ایجاد میکند یا روسستیزی سیاست رایآوری است چراکه مردم آمریکا از تسلط روسیه بر آمریکا واهمه دارند.
ابوالفتح با بیان اینکه مانور دادن برای دستیابی به توافق بهتر از نفتا میان آمریکا با مکزیک و کانادا اهمیت دارد، خاطرنشان کرد: مهم این است که نامزدهای انتخابات چه برنامهای برای مهار چین، مقابله با روسیه، سازمان تجارت جهانی و توافقاتی نظیر نفتا داشته باشند. بحث جنگ هم مهم است چرا که مردم آمریکا به دلیل دو جنگ عراق و افغانستان از جنگ خسته شده و ضد جنگ شدهاند.
انتقادات ترامپ نسبت به پنتاگون خریدار دارد
وی با بیان اینکه ترامپ در مقابل اتهام جنگطلبی رویکرد هوشمندانهای در پیش گرفته است، ابراز داشت: ترامپ اخیر گفته افراد برتر پنتاگون احتمالاً عاشق من نیستند زیرا آنها هیچ کاری جز جنگیدن دوست ندارند تا به این ترتیب همه آن شرکتهای شگفتانگیز سازنده بمب و هواپیماها و همه چیزهای دیگر را خشنود کنند. او بایدن را هم به این افراد برتر در پنتاگون وصل کرده و این گونه خود را ضد جنگ معرفی کرده است.
به گفته این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، انتقادات ترامپ نسبت به پنتاگون و جنگطلبان خریدار دارد و موجب رایآوری او میشود. این رویکرد موجب میشود تا ترامپ به عنوان رئیسجمهوری با سیاست خارجی کمماجراجویانه و ضد جنگ معرفی شود.
پیروزی ترامپ یعنی استمرار حاکمیت ملیگرایی افراطی
ابوالفتح اضافه کرد: با آنکه ترامپ رئیسجمهور و فرمانده کل قواست اما هنگامی که پای انتخابات مطرح است، نقش اپوزیسیون را ایفا میکند چون میداند مردم آمریکا با جنگ موافق نیستند یا نسبت به سیاستها و رویکردهای گذشته ایالات متحده انتقاد دارند.
وی درباره رویکرد ترامپ نسبت به ایران در صورت پیروزی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: در مورد آینده نمیتوان پیشگویی کرد بلکه با تحلیل روندها میتوان پیشبینیهایی داشت. در این زمینه میتوان گفت که پیروزی ترامپ یعنی استمرار حاکمیت ملیگرایی افراطی آمریکایی در سیاست خارجی. در این چارچوب، رویکرد آمریکا نسبت به تمام موضوعات جهانی اعم از ایران، روسیه، چین، ونزوئلا، ناتو، اتحادیه اروپا و... تندتر میشود.
تدکروز از مایک پمپئو افراطیتر است
کارشناس ارشد مسائل آمریکا با بیان اینکه پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری موجب استمرار سیاست فشار حداکثری علیه ایران میشود، یادآور شد: اکنون بحث آمدن تد کروز در دولت بعدی ترامپ و احتمال وزیر امور خارجه شدن وی مطرح است که او نسبت به پمپئو فرد افراطیتری است.
ابوالفتح با بیان اینکه آمریکا دو بازو برای اعمال فشار بر کشورها دارد، عنوان کرد: بازوی نخست، «اجماعسازی» است که در دنیای جهانی شده و در رویکرد چندجانبهگرایی از آن استفاده میشود اما اگر جهان به سمت یکجانبهگرایی پیش برود یا آمریکا از مناسبات چندجانبهگرایانه خارج شود، از بازوی دیگر یعنی سیاست اعمال «ارعاب» استفاده میکند که تاثیرگذاری بیشتری نسبت به سیاست اجماع دارد.
بولتون و پمپئو از منزوی شدن آمریکا ناراحت نیستند
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه دولت ترامپ به سیاست اعمال فشار و ارعابسازی اعتقاد دارد، گفت: دولتمردان کنونی آمریکا از ایکه این کشور در دنیا تنها و منزوی شده، ناراحت نیستند. افرادی مانند جان بولتون و مایک پمپئو میگویند آمریکا نیازی به محبوب بودن در آمریکا را ندارد بلکه واشنگتن باید به هدف برسد هرچند منفور هم بشود.
به گفته ابوالفتح، اوباما و چندجانبهگرایان دغدغه محبوب بودن آمریکا در دنیا را داشتند بنابراین بسیاری از اقداماتی که موجب نفرت از آمریکا میشد را انجام نمیدادند یا به ظاهر انجام نمیدادند چراکه ترس خدشه وارد شدن به اعتبار و حیثیت آمریکا را داشتند.
وی درباره سیاست دولت احتمالی بایدن نسبت به ایران هم اظهار داشت: بایدن برای بازگشت آمریکا به برجام اعلام آمادگی کرده اما برای این بازگشت، خواستههایی را از ایران مطرح میکند. مانند اینکه برخی از محدودیتها و تعهدات ایران طولانیتر شود.
به گفته کارشناس ارشد مسائل آمریکا فشار به ایران در دولت بایدن بیشتر میشود چرا که آمریکا با هدف برقراری موازنه بین تفاهم در موضوعات هستهای و ترس و وحشت متحدین منطقهایاش، فشار بر ایران را افزایش میدهند تا از اتهام تسلیم در برابر ایران تبرئه شود.
ابوالفتح یادآورشد: دولت بایدن احتمالا رویکرد دوگانهای را نسبت به ایران در پیش خواهد گرفت. آنها از یک طرف در مسائل برجامی نرمشهایی خواهند داشت هرچند که این به معنای بازگشت بی قید و شرط به توافق هستهای نیست اما در موضوعات غیربرجامی نظیر مسائل منطقهای، حقوق بشر، تروریسم و... سیاستهای شدیدتری حتی نسبت به ترامپ اعمال میکنند.
نظر شما