"الیزابت مایرز" روز جمعه با بیان اینکه هنوز پرونده جاستا و شکایت خانوادههای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر در دادگاههای آمریکا باز است، در پاسخ به این سوال که چرا ترامپ که در سال ۲۰۱۶ سعودیها را به انجام حملات ۱۱ سپتامبر متهم کرده بود، در این باره سکوت کرده است، این مطلب را مطرح کرد.
وی افزود: اگر شما به روابط ترامپ با سعودیها از هنگام انتخابش به این سو بنگرید، نخستین سفر وی به عربستان بود و روابط ویژهای با ولیعهد عربستان برقرار کرد. در ادامه آن هم قراردادهای عظیم مالی با آنها بست که در راستای فعالیتهای اقتصادی خود او هم بوده است.
این حقوقدان آمریکایی ادامه داد: ترامپ همچنین قراردادهای تسلیحاتی میلیاردی با عربستان بست. ترامپ فردی است که همه چیز را کاسبکارانه و قبلیهای میسنجد و از این جهت با سعودیها که همینگونه میاندیشند، پیوند مستحکمی برقرار کرده است.
مایرز در پاسخ به این پرسش که آیا عربستان موفق شده است که از قانون جاستا که چالش حقوقی بزرگی در دادگاههای آمریکاست، عبور کند گفت که کشمکش در دادگاه های آمریکا بر سر شکایت خانواده قربانیان ۱۱ سپتامبر علیه آل سعود ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین پیگیری که داشتهام، دست کم تا ماه مه (خرداد-تیر) هنوز دادگاه در حال پیگیری شکایتها بود. سعودیها همچنین درخواست مصونیت دیپلماتیک دادهاند.
موسس و سردبیر سابق تارنمای «اینساید عربیا» تصریح کرد: از سوی دیگر، دولت آمریکا حاضر نیست که مدارکی که وکلای خانوادههای این قربانیان درباره نقش رژیم سعودی درخواست کردهاند، در اختیار آنها قرار دهد و بیشتر این درخواستها را رد کرده است.
مایرز اضافه کرد: این مسائل روند کار قضایی و بررسی موضوع را در دادگاه کند کرده است. نهادهای امنیتی آمریکا به بهانه تهدید امنیت ملی از دادن مدارک مورد درخواست به دادگاه و خانوادهها خودداری میکنند که این مساله نیز به پیچیدهتر و کندتر شدن روند دادرسی منجر شده است.
وی خاطرنشان کرد: با کند شدن روند قضایی، سعودیها همه تلاش خود را به کار خواهند بست تا نگذارند این شکایتها به نتیجه برسد. موضوع جاستا در دادگاهها ادامه خواهد داشت و مسایلی چون کرونا و وجود هزاران شاکی ۱۱ سپتامبر، مساله را طولانی خواهد کرد.
این حقوقدان آمریکایی با اشاره سیاست رشوه دهی آل سعود تصریح کرد: آنها از راه لابیهای خود برای سرپوش گذاشتن بر نقش خود در حملات ۱۱ سپتامبر بهره میبرند. این سیاستها را سالهای بسیار است که پی گرفتهاند و اکنون بیش از پیش این سیاست آشکار شده است و تلاش دارند که چهرهای نوگرایانه از خود در افکار عمومی آمریکا ترسیم کنند.
مایرز در پاسخ به اینکه روابط عربستان و آمریکا در صورت پیروزی دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری چه تغییری میکند، گفت: این روابط به صمیمیت کنونی نخواهد بود و مسائل بده-بستانی در آن کمتر نقش خواهد داشت. با این حال نمیدانم تا چه اندازه در دولت بعدی به دنبال حسابکشی از عربستان بروند.
استاد کالج حقوق دانشگاه آمریکن واشنگتن افزود: در عین حال باید گفت در نهایت سعودیها بهای سیاستهای خود را در خصوص مسائلی همچون یمن خواهند پرداخت.
نظر شما