امتیاز اصلی سرخس برخورداری از زیرساختهایی نظیر منطقه ویژه اقتصادی، فرودگاه و راهآهن است که در کنار شرکتهای بزرگ تولیدی، یک بسته کامل از صنعت صادرات محور را در این منطقه گردهم آورده و ارزش افزوده بسیار برای منطقه به همراه داشته است.
از سوی دیگر مرز سرخس معبر ورود به کشورهای آسیای میانه است و تبادل کالا در این مرز از طریق راه آهن هزینههای ترانزیت و صادرات را به طور قابل توجهی کاهش داده است.
سرمایهگذاری آستان قدس رضوی در منطقه ویژه اقتصادی سرخس و تکمیل زیرساختهای تولیدات صنعتی صادرات محور اعم از فرودگاه، ریل و جاده، بسترساز جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی شده است.
علاوه بر آن به زودی منطقه ویژه اقتصادی سرخس به منطقه آزاد تجاری – صنعتی تبدیل میشود و سرمایه گذاری در این منطقه صفر مرزی برعکس برخی مناطق آزاد کشور، کاملا صادراتی است و به همین دلیل بسیاری از تجار و بازرگانان برای برخورداری از معافیتهای ناشی از صادرات، سرمایه های خود را به سوی سرخس روانه خواهند کرد.
شاید بزرگترین سرمایهگذاری در شهرستان سرخس را بتوان تولید گوگرد و پروژههای در دست اجرای گوگردی آن دانست به طوری که به زودی سرخس تبدیل به قطب گوگردی کشور خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی درباره ظرفیتهای تولید گوگرد در سرخس گفت: پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در این شهرستان بزرگترین تولیدکننده گوگرد در کشور است به طوری که سالانه ۵۵۰ هزار تن گوگرد تولید میکند.
علی رسولیان افزود: در حال حاضر مصارف گوگرد تولید شده در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد سرخس در صنایع کشاورزی، اسیدسازی و محصولات شیمیایی داخلی است و به خارج از کشور صادر نمیشود اما بهرهبرداری از طرحهای گوگردی جدید، آغازگر صادرات این محصول به کشورهای دیگر خواهد بود.
وی ادامه داد: این طرحهای گوگردی هدف کلی پرهیز از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده حاصل از صادرات محصولات گوگردی را دنبال میکنند و با تکمیل آنها قطب گوگردی کشور در این منطقه ایجاد میشود.
معاون استاندار خراسان رضوی گفت: محصول این طرحها شامل گرانول و اوره با پوشش گوگردی، گوگرد بنتونیت، میکرونیزه و گوگرد مایع است که برای اجرای آنها ۲ هزار و ۴۵۰ میلیارد ریال و ۵.۲ میلیون یورو سرمایهگذاری شده و اجرای سه طرح ۱۰۰ درصد و یک طرح ۸۰ درصد پیشرفت اجرایی دارد.
وی افزود: طرحهای گوگردی یاد شده از جمله ۲۸۳ طرح بزرگ سرمایهگذاری در قالب الگوی مثلث توسعه اقتصادی – فرهنگی است که در مجموع با سرمایه ۱۸۸ هزار میلیارد تومان و اشتغالزایی برای ۱۸۰ هزار نفر اجرا شده است.
رسولیان ادامه داد: تولید هر تن گوگرد به طور میانگین یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار ارزش افزوده به همراه دارد و اجرای کامل چهار پروژه گوگردی برای ۱۵۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد میکند.
وی گفت: مرحله دوم پروژههای گوگردی در سرخس با ظرفیت تولید سه میلیون تن در سال با محوریت فرآوری گوگرد کشورهای حوزه سی.آی.اس اجرا خواهد شد.
فرآوری گوگرد و ارزش افزوده بسیار برای سرخس
فرماندار سرخس نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر روزانه ۲ تا ۴ هزار تن از گوگرد تولیدی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در این شهرستان به صورت خام با واگن و قطار باری از سرخس به بندرعباس منتقل شده و در نهایت بصورت خام صادر میشود.
محمدرضا رجبی مقدم افزود: با راهاندازی واحدهای فرآوری گوگرد در منطقه ارزش افزوده قابل توجهی بابت صادرات این محصولات عاید کشور خواهد شد به طوری که در حال حاضر هر کیلو گوگرد خام به قیمت سه هزار ریال صادر میشود حال آنکه با انجام تنها یک مرحله فرآوری ارزش این محصول به کیلویی هشت هزار ریال افزایش مییابد.
وی با تاکید بر بومی شدن ساخت واحدهای فرآوری در سرخس ادامه داد: میتوان با راهاندازی واحدهای یاد شده چندین فرایند فرآوری در محصولات نهایی گوگرد انجام داد و درآمد سرشاری برای کشور بدست آورد.
فرماندار سرخس به تولید گوگرد خام در کشورهای همسایه از جمله کشورهای منطقه آسیای مرکزی اشاره کرد و گفت: در ادامه روند فرآوری گوگرد میتوان گوگرد کشورهای همسایه را نیز وارد کرد و پس از فرآوری با ارزش افزوده مناسب به دیگر مقاصد صادر نمود تا سرخس به قطب فرآوری گوگرد تبدیل شود.
وی افزود: از طرفی سرخس تنها منطقه ویژه اقتصادی در کشور است که زیرساختهای آن توسط بخش غیردولتی یعنی آستان قدس رضوی ایجاد شده است که این شاخصه نیز در راستای اهداف مناطق آزاد تجاری است.
رجبی مقدم ادامه داد: حدود ۲۰ سال است که همه زیرساختهای خدماتی از جمله آب، برق، انرژی و حمل و نقل مانند راه آهن، جاده و فرودگاه در این منطقه آزاد توسط بخش غیر دولتی تامین شده و پس از ۲۳ سال مطالبه مردم سرخس برای تبدیل این منطقه ویژه تجاری به منطقه آزاد محقق شده است.
زیرساختهای منطقه ویژه اقتصادی سرخس
عامل مهم توسعه صادرات تامین زیرساختهای لازم بویژه در نقطه صفر مرزی است و در این راستا آنچه توسعه صنعتی سرخس را کامل میکند، وجود زیرساختهایی نظیر فرودگاه، راه آهن و سایر ملزومات و تجهیزات است که توسط آستان قدس رضوی در منطقه ویژه اقتصادی سرخس بوجود آمده است.
منطقه ویژه اقتصادی سرخس سال ۱۳۷۵ با سرمایه گذاری آستان قدس رضوی و رویکرد جذب سرمایه گذاران خارجی و صادرات به کشورهای آسیای میانه راهاندازی شد.
تاکنون هزینه های هنگفتی برای ایجاد زیرساختهای صادراتی در منطقه ویژه اقتصادی سرخس انجام شده و از دیدگاه مسوولان زمینه برای ایجاد منطقه آزاد اقتصادی در این منطقه فراهم است و به زودی نیز این منطقه ویژه اقتصادی تبدیل به منطقه آزاد تجاری – صنعتی خواهد شد.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مجهزترین امکانات ریلی و تخلیه و بارگیری بار ترانزیتی و صادراتی در این منطقه ایجاد شده و آستان قدس رضوی برای ایجاد زیرساختهای اقتصادی در این منطقه ۱۲ هزار میلیارد ریال هزینه کرده است.
احمد صادقی گلمکانی افزود: منطقه ویژه اقتصادی سرخس تنها نقطهای در کشور است که ریل عریض آسیای میانه به صورت مستقیم به داخل این منطقه آمده و آن را به این ریل متصل کرده است.
وی ادامه داد: وجود ریل عریض آسیای میانه در منطقه ویژه اقتصادی سرخس به تسریع روند تخلیه و بارگیری کالا، آزادشدن واگنهای وارداتی و صادراتی، کاهش هزینههای تبادل کالا و صادرات سرمایهگذاران و تجار کمک شایانی میکند.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس گفت: ۵۱ کیلومتر خط ریلی عریض و نرمال در این منطقه ایجاد شده است و وجود سایت تخلیه و بارگیری، سایت کانتینری، دو سکوی مجهز برای تخلیه و بارگیری کالا، محل تخلیه غلات و بارهای فلهای که هر واگن در کمتر از ۱۰ دقیقه میتواند در این مکان کار بارگیری یا تخلیه کالا را انجام دهد، از دیگر مزیتهای این منطقه است.
وی افزود: در ۶ ماهه نخست امسال آمار تخلیه و بارگیری کالا در منطقه ویژه اقتصادی سرخس با ۲۰ سال گذشته برابری کرده و بیش از ۱۰ برابر افزایش یافته است.
صادقی گلمکانی ادامه داد: یک بسته برنامهریزی شده کامل برای فرآوری گوگرد در منطقه ویژه اقتصادی سرخس فراهم شده تا شرکتهای فعال در حوزه بستهبندی گوگرد یا فرآوری این محصول در این منطقه مستقر شوند.
وی گفت: تاکنون با سرمایهگذاران برای راهاندازی سه واحد بستهبندی و فرآوری گوگرد در این منطقه تفاهم نامه منعقد شده و به زودی عملیات اجرایی این واحدها آغاز میشود.
مزیت تولید مصالح ساختمانی در سرخس برای آسیای میانه
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس افزود: مزیت اصلی این منطقه ویژه اقتصادی، موقعیت جغرافیایی و امکانات حمل و نقل آن برای ورود به کشورهای آسیای میانه است، از سوی دیگر آسیای میانه و کشورهای حوزه سی.آی.اس یک بازار مستعد برای پذیرش کالاهای صادراتی ایران از جمله مصالح ساختمانی است که کشورهای ازبکستان و تاجکستان بسیار به آن نیاز دارند.
وی با اشاره به واحد کاشی و سرامیک تندیس ابریشم که امروز با حضور رییس جمهوری به صورت ویدیو کنفرانس همزمان با چندین پروژه در مناطق ویژه اقتصادی و آزاد تجاری کشور بهرهبرداری شد ادامه داد: این واحد تولیدی با سرمایهگذاری بخش خصوصی و رویکرد صادراتی ایجاد شده است.
صادقی گلمکانی گفت: منطقه ویژه اقتصادی سرخس تنها منطقهای در کشور است که رویکرد کاملا صادرات محور دارد و هیچ واردات کالا به جز مواد اولیه تولید صنایع غذایی مانند نهادههای دامی از این مرز وارد کشور نمیشود.
وی افزود: از ۱۲۰ واحد صنعتی که در این منطقه در دست ساخت است، ۳۰ واحد صنعتی با سرمایه گذاری ۲۰ میلیون دلار و هشت هزار میلیارد ریال در حال تولید است.
فرودگاه سرخس و مزیت تجاری آن
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس با اشاره به امکانات فرودگاه بینالمللی الماس سرخس ادامه داد: بهترین امکانات ناوبری، باند استاندارد به طول چهار هزار و ۲۰۰ متر و عرض ۶۰ متر در این فرودگاه ایجاد و امکان نشست و برخاست انواع هواپیماهای پهن پیکر در آن فراهم شده است.
وی گفت: هم اینک با توجه به وجود پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، شرکت نفت و آستان قدس رضوی میتوان زمینه پرواز هواپیماهای ۶۰ تا ۱۰۰ نفره و ایجاد خط پرواز مستقیم بین سرخس و تهران را در این فرودگاه فراهم کرد.
صادقی گلمکانی افزود: طرح تبدیل منطقه ویژه اقتصادی سرخس به منطقه آزاد تجاری – صنعتی در شورای نگهبان است و به زودی اجرایی میشود که در صورت اجرای آن، مسایل مربوط به بخش تجاری و مسافری و پرواز مستقیم به تهران در این فرودگاه حل خواهد شد.
توسعه و کاهش بیکاری در سرخس
الگوی مثلث توسعه اقتصادی – فرهنگی استاندار خراسان رضوی که با تاکید بر استفاده از مزیتهای اقتصادی هر منطقه و ایجاد اشتغال در همه شهرستانهای استان اجرا شده است، سرخس را نیز دربرمیگیرد و پروژههای گوگردی آن در قالب این الگو اجرا شدهاند.
دبیر نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی به عنوان یکی از نهادهای دستاندرکار طرح مثلث توسعه اقتصادی - فرهنگی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به عملکرد معینهای اقتصادی سرخس افزود: این معینها فعالیت خود را به تازگی در این شهرستان شروع کردهاند اما در همین مدت کم نیز عملکرد آنها در حد متوسط قرار گرفته است.
علی اکبر لبافی ادامه داد: شهرستان سرخس ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۶۰ درصد آن روستایی هستند، نرخ بیکاری سرخس از گذشتههای دور بیشتر از میانگین استان بوده و هم اینک این شهرستان ۶ هزار نفر بیکار دارد.
وی گفت: توسعه و رفع بیکاری در سرخس با وجود سه نهاد قدرتمند آستان قدس رضوی، شرکت نفت و گاز شرق و سپاه امام رضا (ع) به عنوان معین اقتصادی سرخس در چارجوب الگوی مثلث توسعه اقتصادی – فرهنگی تحقق پذیر شده و به زودی رقم خواهد خورد.
نظر شما