جذابیتهای خاص روستاها با طبیعت بکر و مردمان مهمانواز، ضرب آهنگی آرام و دل نشین را در ذهنهای خسته از شهرنشینی به صدا در آورده و قدم در کوچههای کاهگلی همراه با بوی عطرآگین پخت نان محلی و غذاهای سنتی، حسی خوشایند را به تصور میکشد.
امروزه رونق اقامتگاههای بوم گردی در دل طبیعت زیبای روستاهای همدان نه تنها جذابیتی خاص را در گردشگری سبز نمایان ساخته است بلکه با توسعه این صنعت، پویایی، نشاط اجتماعی و اقتصادی را در جوان روستانشین ایجاد کرده است.
ساکنان دل طبیعت با آداب و رسوم خاص، غذاهای سالم، طبیعی و محلی و نیز صنایع دستی زیبا و چشم نواز، جاذبههای مردم شناسی را برای آشنایی گردشگران مهیا ساختهاند.
ساکنان دل طبیعت با آداب و رسوم خاص، غذاهای سالم، طبیعی و محلی و نیز صنایع دستی زیبا و چشم نواز، جاذبههای مردم شناسی را برای آشنایی گردشگران مهیا ساختهاند.
ایجاد اقامتگاههای بوم گردی شیوه نوینی از توسعه صنعت گردشگری است که بیش از یک دهه در کشورمان رونق یافته و در این مدت توانسته توسعه پایدار را در این حوزه ایجاد کند.
براین اساس تاکید بر مشارکت جامعه محلی، توجه به مسایل اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی در حوزه بوم گردی در دل روستاها باعث پیوند عمیق در توسعه پایدار گردشگری سبز شده است.
۲۱ روستا، طلای گردشگری سبز همدان
هم اینک ۲۱ روستای همدان با جاذبههای منحصر به فرد، هدف گردشگری سبز همدان محسوب میشود و بازدید از ویژگیهای خاص این روستاها، خاطرهای ماندگار را برای گردشگران ترسیم میکند.
هم اینک ۲۱ روستای همدان با جاذبههای منحصر به فرد، هدف گردشگری سبز همدان محسوب میشوند و بازدید از ویژگیهای خاص این روستاها، خاطرهای ماندگار را برای گردشگران ترسیم میکند.
روستای «علیصدر» در ۸۰ کیلومتری غرب همدان فارغ از اینکه بزرگترین غار آبی جهان را در دل خود جای داده و مملو از باغهای میوه است، امامزاده تاریخی هاشم و زید را برای بازدیدکنندگان مهیا ساخته است.
«اکنلو» از روستاهای معروف شهرستان کبودراهنگ و در ۷۵ کیلومتری غرب مرکز همدان قرار دارد و سرشار از باغهای میوه، چشمه سار و نیز مهد پرورش گوسفند نژاد مهربان ایران زمین است.
روستای «گشانی» واقع در بخش مرکزی تویسرکان و در ۳۵ کیلومتر مرکز همدان با معماری پلکانی، علاوه بر قرار گرفتن در جواز امامزاده ابراهیم، انبوهی از چشمههای معدنی، باغهای گیلاس و گردو را برای گردشگران مهیا ساخته است.
روستای «اشتران» در ۳۷ کیلومتری مرکز همدان و از مسیر گنجنامه به تویسرکان واقع شده است و کتبیه قدیمی به خط کوفی، تپه باستانی و صنایع دستی انبوه از منبت و قالی بافی از ویژگیهای این روستا است.
«شهرستانه» دیگر روستای نزدیک به اشتران در بخش مرکزی تویسرکان نیز با بافت پلکانی و برخورداری از غار سنگی، سرشار از باغ های گیلاس، آلبالو و چشمههای آب معدنی است.
«کهنوش» تویسرکان نیز از جمله روستاهای مطرح تویسرکان به شمار میرود که تنوع در محصولات کشاورزی و بافت قدیمی آن دل هر گردشگری را جذب خود میکند.
روستای «سیمین ابرو» در ۱۰ کیلومتری شرق همدان به دلیل بافت واجد ارزش تاریخی و طبیعی توانست در فهرست ثبت ملی قرار بگیرد و نام خود را آوازه ایران زمین کند.
«خاکو» دیگر روستای کوهپایه نشین جنوب شرقی همدان مهد پرورش باغ های گیلاس، آلبالو و سیب در جوار امامزاده باباطاهر قرار گرفته و بافت سنگی کوهپایهای آن چشم نواز است.
«ورکانه» نیز با قرار گرفتن در ۲۲ کیلومتری شرق همدان از جاده سداکباتان زادگاه مری لیلی قره گوزلو پرورش دهنده نخستین اسبهای اصیل ایران زمین، دارای بافت سنگی پلهای، حمام قدیمی و صنایع دستی و کشاورزی متنوع است.
«ملحمدره» اسدآباد نیز دارای ساکنان کرد و فارس، سرشار از جاذبههای گردشگری، محصولات کشاورزی متنوع و ساختاری از معماری پلکانی است.
«مانیزان» ملایر هم با آیینهای سنتی نظیر پخت شیره انگور، سوغات شیره، کشمش و شیرینی باسلق و تنوع بینظیر در صنایع دستی از جمله سفالگری و قالی بافی، همواره پذیرایی خیل پرشمار گردشگران است.
روستاهای «قلعه جوق»، «ویرایی»، «حبشی» در اسدآباد، «پیروز» (پری) ، «جوراب» و «پاتپه» ملایر، «فارسبان» نهاوند، «کاج» در درجزین رزن، «حیدره قاضی خانی» در شهرستان بهار از دیگر مناطق هدف گردشگری این استان به شمار میرود.
رونق اقامتگاههای بومگردی در همدان
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان با اشاره به استقبال متقاضیان ایجاد اقامتگاههای بومگردی در این استان گفت: رونق بوم گردی یکی از سیاستهای اصلی میراث فرهنگی همدان است.
علی خاکسار افزود: اقامتگاههای بومگردی در روستاهای هدفگردشگری در راستای اسکان گردشگران و حمایت از جوامعروستایی و اشتغالزایی برای اهالی روستا افتتاح و مورد استقبال و بهرهبرداری گردشگران داخلی و خارجی قرار میگیرد.
وی بیان کرد: از ابتدای امسال ۲۵ پرونده متقاضیان اقامتگاه بومگردی در دست پیگیری و بررسی است که ضمن بازرسی و بررسی لازم، پس از مراحل قانونی و تایید مجوز صادر و بهره برداری میشود.
خاکسار اضافه کرد: اقامتگاه بوم گردی به عنوان یکی از زیرساختهای مهم در رونق گردشگری چند سالی است که نام و جای خود را در بین اماکن اقامتی باز کرده و طرفداران زیادی نیز در بین گردشگران و مسافران دارد.
وی خاطرنشان کرد: فلسفه ایجاد اقامتگاههای بوم گردی، فراهم کردن فضایی به دور از معماری مدرن و پرتردد و سر وصدای شهرنشینی است که در روستاهای هدف گردشگری ایجاد شده و ضمن حفظ معماری و بافت روستایی، به درآمدزایی و ایجاد اشتغال و معرفی فرهنگ و جاذبههای گردشگری روستایی و برانگیختن تعلق خاطر و غرور ملی می انجامد.
فلسفه ایجاد اقامتگاههای بومگردی، فراهم کردن فضایی به دور از معماری مدرن و پرتردد و سر وصدای شهرنشینی است که در روستاهای هدف گردشگری ایجاد شده و ضمن حفظ معماری و بافت روستایی، به درآمدزایی و ایجاد اشتغال و معرفی فرهنگ و جاذبههای گردشگری روستایی و برانگیختن تعلق خاطرو غرور ملی می انجامد.
خاکسار یادآور شد: حتی در برخی مواقع شاهد مهاجرت معکس به روستاها و آبادانی این مناطق نیز بودهایم ضمن اینکه توزیع سفر در اقصی نقاط استان و افزایش ماندگاری گردشگران از آثار ایجاد خانههای بوم گردی در روستاها است.
وی افزود: هم اکنون بیش از ۳۰ باب اقامتگاه بوم گردی در سطح استان همدان ایجاد شده است و توجه به این حوزه مورد توجه است.
شرایط ایجاد اقامتگاههای بوم گردی در روستاها
بر اساس ضوابط موجود، شکل گیری اقامتگاه بوم گردی به ۲ صورت متفاوت قابل ایجاد است که میتوان به راحتی یک واحد ساختمانی در محدوده روستا را تبدیل به اقامتگاه کرد.
متقاضیان میتوانند با ارایه درخواست به اداره کل استان و پس از بررسی موقعیت و ساختار واحد و احراز شرایط، با حداقل زمان ممکن موفق به اخذ پروانه بهره برداری شوند.
از سوی دیگر، متقاضیان میتوانند در محدوده روستا به ایجاد واحد بوم گردی با الگو گرفتن از معماری و بافت سنتی روستا اقدام کنند منتهی این ساخت و ساز باید براساس استعلامهای لازم از سوی میراث فرهنگی و تهیه نقشههای معماری با الگوهای معماری سنتی روستا اجرایی شود.
البته اقامتگاههای بوم گردی نظیر دیگر زیرساختهای گردشگری دارای درجهبندی هستند و بسته به ویژگیهای ساختمانی و معماری، کیفیت خدمات به درجههای متفاوت رتبهبندی میشوند.
اقامتگاههای بوم گردی نظیر دیگر زیرساختهای گردشگری دارای درجهبندی هستند و بسته به ویژگیهای ساختمانی و معماری، کیفیت خدمات به درجههای متفاوت رتبهبندی میشوند.
سال گذشته ضوابط درجهبندی اقامتگاههای بوم گردی نیز از سوی معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی به استانها ابلاغ شد و تمامی اقامتگاهها باید در فرایندی توسط عاملان طرح تطبیق استانداردسازی ارزیابی شوند و پس از صدور گواهینامه استاندارد کیفیت خدمات، درجه واقعی آنها تعیین و ابلاغ و درجه اعطایی ملاک صدور نرخنامه واحدها است.
سال گذشته استقبال خوبی از سوی متقاضیان ایجاد اقامتگاههای بوم گردی در سطح روستاهای استان صورت گرفت و امسال نیز این رویه روبه افزایش است.
نظر شما