محسن بنائیان روز یکشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا اظهار کرد: شاید اکثر مردم، ورامین را با تولید محصولاتی همچون گندم، جو، بادمجان، طالبی و ذرت علوفهای بشناسند ولی سالهاست که اراضی جنوبی دشت ورامین به کشت محصول پسته اختصاص یافته و بیش از ۸ هزار هکتار باغات پسته،محصولی با کیفیت تولید و روانه بازار مصرف میکنند.
پیشینه کشت پسته در ورامین
وی اظهار کرد: بر اساس مستندات موجود، نخستین بار در دهه پنجاه، دهها اصله درخت پسته توسط اداره اصلاح و تهیه نهال و بذر در روستای خاوه از توابع بخش جوادآباد ورامین کاشته شد و درختان پستهای که امروز نیز تعدادی از آنها باقیمانده، محصول بسیار خوبی نیز تولید میکرد.
وی گفت: از اواخر سال ۱۳۸۵ بود که عدهای از ساکنان شهر رفسنجان استان کرمان، با حضور در شهرستان ورامین، اقدام به خرید زمین و کاشت نهال پسته کردند و در نخستین سال، حدود صدها هکتار از اراض جنوب شهرستان که عمدتا شور میباشد، زیر کشت درختچههای یکساله پسته رفت.
بنائیان تصریح کرد:پسته یکی از مهمترین محصولات کشاورزی کشور است که از جنبه های مختلف اقتصادی ، اجتماعی، زیست محیطی و...اهمیت فوق العاده ای دارد و به دلیل نیاز اندک به آب، به خوبی در ورامین رشد کرده و محصول با کیفیتی تولید میکند.
وی افزود: مناسب ترین درجه حرارت محیط در طی فصل رشد ۲۵-۳۵درج ه می باشد لازم به ذکر است که دماهای ۳۶تا۴۲و ۲۱تا ۲۴نیز برای پسته قابل تحمل بوده و دمای ۴۵درجه سانتی گراد در تابستان و دمای ۲۱ در زمستان را به خوبی تحمل مینماید و برای داشتن حداکثر محصول، میزان رطوبت نسبی در تابستان بایستی کمتر از ۳۵%باشد و این شرایط دقیقا با ورامین منطبق است.
افزایش سطح زیر کشت به ۸ هزار هکتار
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ورامین گفت: نهال پسته پس از سه سال، به پیوند زدن نیاز دارد و پس از شش سال، نخستین محصول نوبر خود را به کشاورز میدهد و پس از ۱۱ سال به باردهی اقتصادی میرسد.
وی افزود: با به بار نشستن محصول نخستین باغات پسته در ورامین، اقبال کشاورزان بومی نیز به کشت این محصول افزایش یافت و به گونهای که سطح زیر کشت ای محصول امروز به بیش از ۸ هزار هکتار رسیده که از این میزان، ۴ هزار هکتار بارو و ۴ هزار هکتار غیربارور است که پس از چند سال، این میزان نیز به سطح بارور افزوده میشود.
برداشت ۲ تن محصول خشک از هر هکتار
وی میانگین برداشت پسته در باغات شهرستان را ۲ هزار کیلوگرم پسته خشک در هکتار اعلام کرد و افزود : پیش بینی میشود که امسال بیش از ۸ هزار تن محصول پسته از باغات شهرستان برداشت شود.
مدیرجهاد کشاورزی ورامین گفت: پسته تولید شده در مزارع شهرستان ورامین از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و اکثر پسته تولیدی به کشورهای دیگر صادر می گردد.
بنائیان گفت:۶۰ درصد از محصول پسته ورامین احمدآقایی، ۲۰ درصد اکبری، ۱۰ درصد کله قوچی و ۱۰ درصد فندقی است.
وی افزود: درشتی میوه، بادامی شکل و سفیدی پوست استخوانی رقم احمدآقایی سبب گسترش آن شده است و در دهه سوم شهریور ماه قابل برداشت است، از این نظر جز ارقام دیررس میباشد.
جلوگیری از پیشروی کویر
بنائیان تصریح کرد: با توجه به این که جنوب دشت ورامین متصل به کویر مرکزی بوده و همواره امکان نفوذ کویر به مناطق کشاورزی جنوبی وجود دارد، کشت پسته نقش مهمی در تثبیت خاک و جلوگیری از پیشروی کویر دارد.
وی افزود: وجود تاغزارها در جنوب دشت ورامین، حصار مناسبی برای جلوگیری از آسیب باد به درختان پسته است و این دو گیاه، باعث جلوگیری از فرسایش خاک و پیشروی کویر در اراضی جنوبی ورامین شدهاند.
نیاز ورامین به برند سازی صادرات پسته
مدیرجهاد کشاورزی ورامین اظهار کرد: تمامی محصول پسته تولید شده در شهرستان ورامین پس از پوست کنی و خشک شدن، به استان کرمان و رفسنجان ارسال شده و از آن جا، با برند رفسنجان به خارج از کشور صادر میشود.
وی گفت: در حال حاضر ۲۵ واحد پوست کنی و فراوری پسته در ورامین مشغول به فعالیت میباشند که پس از خشک کردن محصول، آن را به رفسنجان ارسال و پس از بسته بندی به خارج از کشور صادر میکنند.
وی اظهار کرد: مسوولان شهرستان ورامین در صدد تشکیل شرکت تعاونی پسته کاران هستند تا محصول پسته شهرستان در قالب این تعاونی فراوری، بسته بندی و با برند و نام ورامین صادر شود.
پسته کاری نماد مدیریت مصرف بهینه آب
بنائیان با بیان این که کمبود آب، مهمترین محدودیت شهرستان ورامین در توسعه کشاورزی است افزود: پستهکاری نماد مدیریت مصرف بهینه آب در کشاورزی است چرا که تمامی ۸ هزار هکتار باغات پسته ورامین به شیوه نوین آبیاری میشوند.
وی اظهار کرد: دولت تدبیر و امید نیز به منظور حمایت از کشاورزان و توسعه آبیای نوین، به هر هکتار از اراضی کشاورزی، ۱۳۵ میلیون ریال به صورت بلاعوض اعطا میکند تا تجهیزات مورد نیاز آبیاری نوین در آن اجرا شود.
ورامین ۸۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت دارد که به دلیل محدودیت منابع آبی، تنها ۳۸ هزار هکتار آن زیر کشت انواع محصولات باغی و زراعی میرود.
ورامین در ۳۵ کیلومتری جنوبشرق تهران واقع است.
نظر شما