«اول آمریکا»؛ آغاز راه انزوای جهانی واشنگتن

۸ مهر ۱۳۹۹، ۷:۳۰
کد خبر: 84057927
الهه طهماسبی بنفشه درق
«اول آمریکا»؛ آغاز راه انزوای جهانی واشنگتن

تهران - ایرنا - شعار سیاست خارجی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا موسوم به «اول آمریکا» در حالی موجب تضعیف روابط این کشور حتی با شرکای اروپاییش شده که تمایل کشورهای قاره سبز از جمله اسپانیا به ورود «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات به کاخ سفید به امید بهبود روابط واشنگتن- بروکسل در مواضع آنها عیان است.

به گزارش ایرنا، در حالی که انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا به گفته «کامالا هریس» همتای انتخاباتی «جو بایدن» نامزد دموکرات به معنای واقعی کلمه موضوع مرگ و زندگی در این کشور است، سرنوشت انتخابات آمریکا به عنوان یک بازیگر جهانی و یکی از شرکای اتحادیه اروپا برای کشورهای قاره سبز از جمله اسپانیا نیز از اهمیت برخوردار است.

شعار اساسی سیاست خارجی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا موسوم به «اول آمریکا» همراه با سیاست‌های یکجانبه گرایانه درخصوص خروج از معاهدات مهم بین‌المللی و منطقه‌ای و نهادهای چندجانبه، سیاست‌های تنش زا و رفتارهای آن علیه متحدین و شرکای راهبردی مانند جنگ تعرفه‌ها علیه اروپا و چین همه و همه از عواملی است که گمانه زنی‌ها از ثبت شدن نام ترامپ به عنوان نخستین رئیس‌جمهوری با حضور تک دوره ای در کاخ سفید در تاریخ آمریکا را تقویت کرده است.

اقدامات یکجانبه ترامپ در سال‌های اخیر در موضوعاتی همچون خروج از توافق پاریس، خروج از سازمان جهانی بهداشت، حمایت از جریان‌های جدایی طلب و افراطی در اروپا و حمایت بیش از حد از «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس در جریان برگزیت نمونه‌هایی از عملکرد ترامپ در قبال قاره سبز بوده که بارها با انتقاد دولت‌ها و شهروندان اروپایی روبرو شده است.   

از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ اختلافات بسیاری بین آمریکا و اروپا بروز و ظهور پیدا کرده است. از جمله اینکه ترامپ بین اروپا و دیگر کشورهای دنیا در مورد مسائل اقتصادی تفاوتی قائل نشده ومطرح کردن بحث تعرفه‌ها به منظور جذب سرمایه‌ها به داخل آمریکا موجب تیره شدن روابط بروکسل- واشنگتن شده است.

به این ترتیب در خصوص آینده روابط آمریکا و اروپا باید گفت تا زمانی که ترامپ روی کار است اگر روابط بدتر نشود، چیزی تغییر نخواهد کرد. اگر هم در دوره بعدی ریاست جمهوری آمریکا باز ترامپ انتخاب شود احتمالا وی یک سیاست تهاجمی‌تری را نسبت به دوره فعلی اتخاذ خواهد کرد، چرا که دیگر نگران انتخابات و رﺃی آوردن نیست.

رویکرد اسپانیا به انتخابات آمریکا

در حالی که هیچ یک از کشورهای عضو اتحادیه تا کنون موضع روشنی از تمایل خود نسبت به شکست و یا پیروزی ترامپ در انتخابات پیش رو را اعلام نکرده اند دولت اسپانیا نیز از این امر مستثنی نبوده و برای دریافت درک صحیحی از جایگاه دولت فعلی کاخ سفید در این کشور اروپایی، نگاه اجمالی به واکنش مقامات، گزارش رسانه‌های اسپانیولی در چهار سال اخیر و کسب نظر افکار عمومی در قبال نتیجه این رویداد سیاسی راهگشا خواهد بود.

در حالی که ترامپ در سال‌های اخیر همه تلاش خود را در جهت روی کار آمدن همفکران راستگرایش در کشورهای اروپایی به کار بسته است، اسپانیا در حال حاضر تحت حاکمیت دولت «پدرو سانچز» نخست وزیر چپگرا و رهبر حزب سوسیالیست کارگران است. تنها حزب حامی دولت واشنگتن، حزب راستگرای افراطی «وُکس» (VOX) در این کشور است که اختلاف نظرهای همیشگی این دو جریان سیاسی در خود اسپانیا نیز چالش برانگیز است.

جدا شدن دائمی ناوچه اسپانیایی «مندز نونیئز» از ناگروه آمریکایی به دلیل تصمیمات خارج از چارچوب آمریکا برخلاف توافق این کشور با نیروی دریایی اسپانیا، اقدام نخست‌وزیر اسپانیا در رد درخواست رهبر مخالفان ونزوئلا برای ملاقات با وی، انتقاد وزرای خارجه و بهداشت اسپانیا از اظهارنظرهای بی پایه و اساس ترامپ از سیاست‌های دولت اسپانیا در مقابله با شیوع ویروس کرونا نمونه‌هایی از اختلافات واشنگتن- مادرید بوده است.

گذشته از اختلاف نظر دولت‌های اسپانیا و آمریکا در سطح بین المللی، تظاهرات شهروندان بارسلونا و مادرید در اعتراض به نژادپرستی در آمریکا، ارزیابی رسانه‌های مطرح اسپانیا از جمله نشریه «ال موندو» و «ال پائیس» از اقدامات غیر قانونی، غیر معمول و تنش آفرین ترامپ در قبال کشورهای مغضوب آمریکا از جمله ایران همه و همه نشان از آگاهی و درک روشن افکار عمومی و فعالان رسانه ای این کشور از پرونده تاریک دولت کاخ سفید در این کشور اروپایی دارد.

«پدرو ساآودرا» (Pedro J. Saavedra) عکاس و فیلمساز اسپانیایی پیرامون برگزاری اتخابات ۲۰۲۰ آمریکا گفت: تصویر ترامپ در اسپانیا، تصویر خوشایندی نیست، در واقع ترامپ حتی از سوی حزب راست میانه رو (PP) فردی مضحک، نادان و قلدر است.

این هنرمند اسپانیایی در ادامه افزود: در اسپانیا حزب راستگرای افراطی «وکس» همانند بولسونارو در برزیل (رئیسجمهوری) یا بوریس جانسون (نخست وزیر) در انگلیس یا نتانیاهو در اسرائیل تنها حامیان فرضیات مضحک ترامپ هستند.

ساآودرا همچنین گفت: اگرچه در اسپانیا این روزها موضوع بازگشایی مدارس در آستانه فصل پاییز داغتر است اما ماجرای انتخابات آمریکا نیز رفته رفته در حال پر رنگ شدن است؛ فراموش نکنیم که ترامپ، بولسونارو و جانسون برخی از سیاستمدارانی هستند که حتی در مورد شرایط هشدار ناشی از ویروس کرونا نیز موضع انکار را پیش گرفتند. 

«خاویر سابالسا» (Javier Zabalza) خبرنگار شبکه خبری «تله سینکو» اسپانیا نیز با بیان اینکه هیچ دولت اروپایی تمایل خود به شکست ترامپ را به طور علنی مطرح نمی‌کند، گفت: پیروزی بایدن قطعا موجب بازگشت آرامش به روابط اروپا و ایالات متحده خواهد شد.

سابالسا در ادامه گفت: موضوع بسیار ساده است؛ بایدن رئیس جمهوری قابل پیش بینی خواهد بود، حال آنکه با ترامپ برای چهار سال دیگر شگفتانه خواهیم داشت!

این فعال رسانه پیرامون روابط اروپا و آمریکا افزود: حضور چهار سال اخیر ترامپ در سمت ریاست جمهوری آمریکا  برای اروپا کافیست تا متوجه شود که اتحاد میان اروپا و ایالات متحده مثل سابق نخواهد شد.

سابالسا در ادامه گریزی به ماجرای توافق هسته ای ایران زد و گفت: خروج از توافق با ایران یکی از مهمترین مصادیق عدم پایبندی ترامپ به معاهدات بین المللی بود؛ ترامپ سیاست آزار و اذیت را در قبال ایران در پیش گرفته تا از ایرانی ها امتیاز بگیرد؛ با این حال اروپا با این تصمیم آمریکا مخالفت کرد و اصل این توافق بدون آنکه نظر آمریکایی ها در شکست این معاهده اهمیت داشته باشد، حفظ شده است.

این خبرنگار اسپانیایی همچنین گفت: اگرچه روابط با آمریکا همیشه مهم است اما اروپایی ها باید به دنبال توافق هایی جدیدبا سایر قدرت های بزرگ همچون چین و روسیه باشند.

در حالی که انتخابات پیش روی آمریکا همچون سایر جریان‌های خبری این روزهای جهان زیر ذره بین رسانه‌های مختلف رصد شده و اختلاف ناچیز میان بایدن و ترامپ در نظر سنجی‌ها، اظهار نظر دقیق از پیروزی و شکست دو رقیب دموکرات و جمهوریخواه را دشوار کرده، اما آنچه مسلم است اینکه در صورت ورود بایدن به کاخ سفید،  بهبود روابط اروپا و آمریکا قابل پیش بینی خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha