به گزارش خبرنگار ایرنا، عربستان سعودی سودای یک برنامه هسته ای را در سر داشته و از مدتها پیش در راستای تحقق آن گام برداشته است برنامهای که چندان شفاف نیست. این در حالی است که عربستان عظیمترین منابع نفتی جهان را در اختیار دارد. موضوعی که یکی از بهانههای غرب برای جلوگیری از فعالیت هستهای ایران بوده است. مقامات عربستان با وجود داشتن برنامههای هستهای همواره از فعالیتهای هسته ای ایران انتقاد میکنند. واکنشهای عربستان نسبت به برنامه صلح آمیز هسته ای ایران شبیه حکایت رطب خورده ای است که منع رطب می کند.
اخیرا فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان با طرح ادعاهای بیاساسی در مورد برنامه هسته ایران گفته است که جامعه بین المللی باید به مسئولیتهای خود در قبال تخلفات ایران از قطعنامههای بینالمللی و به ویژه برجام عمل کند. فیصل بن فرحان در مراسمی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به مناسبت روز جهانی نابودی کامل تسلیحات هستهای برگزار کرد، همچنین گفت: عربستان توافق برجام را مانع بازدارندهای در مقابل اهداف هستهای ایران نمیداند.
این در حالی است که کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی ۲۰ مرداد ماه ۱۳۹۹ به دنبال انتشار اطلاعاتی در خصوص ساخت کارخانه تولید کیک زرد توسط عربستان سعودی، از آژانس بین المللی انرژی اتمی خواست درباره برنامه پنهانی هستهای این کشور شفاف سازی کرده و گزارشی به اعضای آژانس ارائه کند.
غریب آبادی با یادآوری این نکته که عربستان سعودی در حال توسعه و اجرای یک برنامه بسیار غیرشفاف هستهای است، افزود: به رغم اینکه عربستان عضو ان. پی. تی است و توافقنامه جامع پادمان دو جانبه در حال اجرا با آژانس دارد، هنوز از تعهد پذیرش بازرسیهای پادمانی آژانس خودداری میکند و با وجود درخواستهای مکرر چندین ساله آژانس، تعهدات خود را به گونهای اصلاح نکرده است که اجازه بازرسی به آژانس را بدهد.
گمانه زنیها و اخبار زیادی در مورد فعالیت هستهای عربستان سعودی منتشر شده است. روزنامه والاستریت ژورنال ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ ادعا کرد که چین به عربستان در احداث تاسیساتی جهت تولید کیک زرد کمک کرده و این تاسیسات در منطقه دورافتاده «العلا» در شمال غرب عربستان قرار دارد.
اما روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که تاسیسات هسته ای عربستان سعودی در نزدیکی ریاض قرار دارد و اعلام کرد که آمریکا در حال بررسی تلاشهای هستهای عربستان است، تا ارزیابی کند که آیا احداث زیرساختها برای تولید سوخت هستهای در این کشور، میتواند پادشاهی سعودی را در مسیر ساخت سلاح هستهای قرار دهد یا نه.
نیویورک تایمز نوشته بود بر اساس گزارش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، عربستان برای ایجاد ظرفیتهای صنعتی برای تولید سوخت هستهای تلاش میکند. ساختمانی در نزدیکی ریاض شناسایی شده که ساختش به اتمام رسیده است. به عقیده تحلیلگران این ساختمان میتواند یکی از مجموعه سایتهای هستهای باشد که سعودیها آن را پنهان نگهداشته بودند.
انتشار خبر ساخت تاسیسات مخفی تولید کیک زرد در عربستان در رسانههای غربی، نگرانیها در مورد برنامه غیرشفاف هستهای عربستان و دستیابی ریاض به تسلیحات هستهای را آن هم در شرایطی که این کشور با وجود عضویت در «ان پی تی» و «توافقنامه جامع پادمان آژانس انرژی اتمی»، از پذیرش بازرسیهای پادمانی خودداری میکند، افزایش داده است.
با وجود آنکه منطقه غرب آسیا تاکنون شاهد استفاده از سلاحهای هستهای نبوده، اما آنچه که سبب میشود تا حرکت عربستان در مسیر هستهای شدن دور از نظارت، به عنوان خطری جدی برای این منطقه محسوب شود، رویکرد تهاجمی و غیرقابل پیش بینی این کشور و حمایتهایی است که قدرتهای مختلف به ویژه غربی، از جنایتهای متعدد ریاض در عرصه بین المللی کرده اند.
روزنامه الخلیج الجدید اخیرا در گزارشی در این مورد نوشته است: عربستان سالهاست که به فکر دستیابی به سلاح هستهای است و حتی برای اهدافش به پاکستان نیز متوسل شده است. در حال حاضر سلاحهای هستهای آمادهشدهای در پاکستان وجود دارد که برای سعودیها ساخته شده و آماده تحویل هستند.
شبکه خبری بیبیسی هم پیش از این به نقل از «عاموس یادلین» رئیس سابق دستگاه اطلاعات نظامی اسرائیل اعلام کرد: اگر برخی کشورهای منطقه به بمب هستهای دست یابند، سعودیها یک ماه هم صبر نخواهند کرد و به پاکستان میروند و با پول سلاحهایی هستهای را که میخواهند، خریداری میکنند.
این در حالی است که جدای از گزارشهای روزنامههای آمریکایی تاکنون دولت آمریکا و کشورهای اروپایی در مورد برنامه هستهای عربستان سعودی سکوت کردهاند با وجود آنکه به تازگی۶ تن از سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات ایالات متحده در نامهای به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کردند: نگران گزارشهای اخیر رسانهها مبنی بر اینکه عربستان سعودی در حال راهاندازی تاسیسات هستهای مخفی و پیشبرد سریع برنامههای هستهای خود در غیاب تدابیر شدید بین المللی است، هستیم.
اما دولت ایالات متحده که به بهانه فعالیتهای هسته ای ایران سالها کشورمان را تحریم کرده است تاکنون واکنشی به فعالیتهای هسته ای عربستان سعودی نشان نداده است و جالب اینجاست که دولتهای اروپایی هم در این خصوص سکوت کرده اند. تنها وزارت خارجه آلمان از طریق ایمیلی به اصحاب رسانه گفت: موضع حساس دولت آلمان در مورد انرژی هستهای کاملا شناخته شده است در همین راستا پیروی کامل عربستان سعودی از تعهدات خود در قبال پیمان ان پی تی از اهمیت اساسی برخوردار است.
نظر شما