به گزارش ایرنا، گاوخُفت، سدی بنا شده از خاک که در هشت کیلومتری روستای قلعه سرخ و در مسیر قلعه سرخ - تهلگی فریدونشهر واقع شده است.
سدی که عملیات ساخت آن از سال ۱۳۹۴ آغاز شد و امروز دوشنبه به مناسبت روز ملی روستا و عشایر از طریق ویدئوکنفرانس با حضور رییس جمهوری همزمان با ۶ هزار و ۷۵۰ طرح عمرانی روستایی و عشایری دیگر در ۱۴ نقطه و استان کشور به بهرهبرداری رسید.
طول تاج سد گاوخُفت فریدونشهر ۵۰۰ متر و ارتفاع آن از کف ۱۸.۵ متر اعلام شده است.
این سد با هزینهای بالغ بر ۱۴۰ میلیارد ریال از ردیف اعتبارات ملی سازمان عشایر کشور به مرحله بهرهبرداری رسیده است.
براساس آمارهای ارائه شده از سوی امور عشایر استان اصفهان سالهای ۸۶ تا ۹۶ در بازهای ۱۰ ساله خشکسالی در مناطق عشایر استان خسارتهای زیادی را در حوزه کشاورزی، علوفه و تولید گوشت قرمز به عشایر تحمیل کرده است.
از این جمله باید به کاهش ۲۰ درصدی (۲ هزار تنی) تولید گوشت قرمز و خسارتی بالغ بر ۱۰ میلیارد تومان اشاره کرد.
همچنین تولید علوفه و کشت محصولات کشاورزی در این بازه زمانی کاهش ۲۰ درصدی نشان میدهد.
با توجه به این که ارزانترین اشتغال برای عشایر کشاورزی و دامپروری است، لذا مهار و ذخیرهسازی آبهای روان استان به منظور بهرهبرداری خانوارهای عشایر در کشت و دامپروری ضرورتی انکار ناپذیر است.
بنابراین احداث سد گاوخُفت فریدونشهر به عنوان اولین سد خاکی احداث شده برای جامعه عشایر اصفهان میتواند نویدبخش روزهایی پربرکت و سبز برای جامعه عشایر اصفهان و تولیدات و درآمدزایی آنها باشد.
مدیرکل امور عشایر استان اصفهان در این باره به خبرنگار ایرنا افزود: ظرفیت حجم ذخیره آب این سد یک میلیون و ۲۰۰ هزار تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب است که برای مصارف کشاورزی کاربرد دارد.
مختار اسفندیاری با اشاره به اینکه احداث این سد از خروج آب از استان اصفهان جلوگیری میکند تصریح کرد: با بهرهبرداری از این سد حدود ۳۰۰ هکتار از اراضی دیمی منطقه به زیر کشت آبی میرود.
وی ادامه داد: ۲۰۰ هکتار از این اراضی زراعی و ۱۰۰ هکتار نیز برای درختکاری پیشبینی شده است.
مدیرکل امور عشایر استان اصفهان با تاکید بر اینکه قرارگیری این سد خاکی در این منطقه و مهار آبهای روان منطقه موجب تغذیه چشمهها، قناتها و چاههای پایین دست سد خواهد شد بیان کرد: به صورت مستقیم ۷۰ فرصت شغلی در منطقه ایجاد میشود.
همچنین معاون توسعه و عمران اداره کل امور عشایر استان اصفهان به خبرنگار ایرنا گفت: هدف از ساخت این سد تامین آب کشاورزی عشایر زیردست گاوخُفت به منظور کشت محصولات کشاورزی و احیا و توسعه اراضی پایاب بوده است.
منصور بهمنی بیشترین محصولات عشایر این منطقه را سیبزمینی و صیفیجات برشمرد.
وی با اشاره به زندگی ۷۰ خانوار در این منطقه در زمان ییلاقی عشایر یعنی فصول بهار و تابستان افزود: با بهرهبرداری از سد گاوخُفت این خانوارهای عشایر از نعمت آب کشاورزی برخوردار میشوند.
معاون توسعه و عمران اداره کل امور عشایر استان اصفهان بیان کرد: خاکریزی بدنه این سد در حجم ۲۷۰ هزار مترمکعب، فیلتر و زهکش آن ۴۵ هزار مترمکعب و سنگکاری سد نیز ۲۰ هزار مترمکعب صورت گرفته است.
عصر دوشنبه ۶ هزار و ۷۵۰ طرح عمرانی با اعتباری بالغ بر ۳۷۰۰ میلیارد تومان،🔸۲۶ هزار و ۵۱۲ طرح اشتغالزایی با اعتباری بالغ بر سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان و🔹۷۱ هزار واحدمسکونی با اعتباری بالغ بر پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان با دستور رییس جمهوری و به صورت ویدئوکنفرانس افتتاح شد.
این طرح ها در عرصه روستایی و عشایری در ۱۴ نقطه و استان کشور و در مجموع با اعتباری بالغ بر ۱۳ هزار میلیارد تومان با حضور رییس جمهوری و وزیران ۷ وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، بهداشت، آموزش و پرورش، جهادکشاورزی، راه و شهرسازی و نیرو و مسوولان کمیته امداد حضرت امام(ره)، ستاد اجرایی فرمان امام، بسیج سازندگی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به بهره برداری رسید.
براساس آمار اداره کل امور عشایر استان اصفهان، ۹ هزار و ۶۰۵ خانوار عشایری در استان اصفهان زندگی میکنند که این تعداد شامل ایلات قشقایی، بختیاری و عرب جرقویه هستند.
در شهرهای بویین میاندشت، فریدن و چادگان واقع در غرب استان ۲۷ هزار نفر عشایر ایل بختیاری و در سمیرم، دهاقان و شهرضا در شمال استان ۲۴ هزار نفر از ایل قشقایی و محمدآباد و نصرآباد در شرق اصفهان سه هزار نفر عشایر از طایفه عرب جرقویه سکونت دارند.
عشایر استان اصفهان ۲۸ درصد مواد کالاهای این استان را تامین و ۳۰ تا ۳۵ هزار متر مربع انواع فرش، جاجیم، گلیم، کیف و محصولاتی از این دست، ۵۵ هزار تن لبنیات، ۳۰۰ تن عسل و ۱۵۰ هزار تن سیب درختی تولید میکنند.
نظر شما