به گزارش ایرنا، شهرستان گچساران با ۱۲۲ روستا افزون بر۳۰ هزار نفر جمعیت روستایی، ۳۸ دهیاری و ۴۴ روستای دارای شورای اسلامی دارد.
تبدیل زمین های دیم به آبی، توسعه زیرساخت های رفاهی مانند جدول گذاری،آسفالت معابر و تلاش برای تنوع بخشی به کشت از اقدام های دولت در چند سال اخیر برای بهبود وضعیت رفاهی و معیشتی ساکنان روستاهای گچساران بوده است.
در کوچه پس کوچه های برخی روستاهای گچساران که قدم می زنی افزون بر بوی خوش نان و غذاهای محلی ،تبلیغات کسب و کارهای کوچک حکایت از رونق تولید و اشتغال در این مناطق دارد.
مردم ساکن برخی روستاهای دهستان امامزاده جعفر گچساران می گویند:در این روستاهاص فرد بیکاری یافت نمیشود و هریک از اهالی به مشاغل دامداری، کشاورزی، باغداری، صنایع دستی و مشاغل خدماتی مشغول هستند.
یکی از ساکنان روستای کلاغ نشین در دهستان امامزاده جعفر می گویند:کلاغ نشین را به دلیل خشکی و نبودن آب به این نام به معنای جایی که به جای انسان ها محل کلاغ ها شده نام نهاده بودند.
عباس باقری افزود: دولت با حفر چاه و آبی کردن زمین های دیم روستای کلاغ نشین، این منطقه را به یکی از زیباترین روستاهای کهگیلویه و بویراحمد تبدیل کرده است.
وی بیان کرد:مردم این روستا که در گذشته های نه چندان دور در جست و جوی آب و علف برای خود و دام هایشان اقدام به کوچ می کردند حالا نه تنها بازار دامپروری آنان گرم است بلکه گرداگرد روستای خود را باغ کاشته اند.
یکی از ساکنان روستای دیل هم گفت:این روستا با ایجاد باغستان ها، احداث امکانات رفاهی چون سنگ فرش معابر و گازرسانی در سال های اخیر متحول شده است.
مریم جلالی افزود: ایجاد یک پل چوبی زیبا، زیرساخت های درمانی و فضاهایی برای پیاده روی بستر فعالیت هایی مانند کشاورزی و سرمایه گذاری درحوزه گردشگری در دیل را فراهم کرده است.
طرح اسکان عشایر سرآغاز توسعه کلاغ نشین
روستای کلاغ نشین گچساران از جمله روستاهای شهرستان است که بدلیل ایجاد زیرساخت های لازم رفاهی و اقتصادی به روستایی نمونه در این منطقه تبدیل شده است.
سرپرست امور عشایر کهگیلویه وبویراحمد گفت: از سال ۱۳۷۴ عملیات اسکان عشایر در روستای کلاغ نشین گچساران شروع شد و این طرح باعث افزایش سه برابری تعداد خانواری های منطقه روستایی و عشایری این منطقه شد.
مهران کدخداپور افزود:در حالی که تا پیش از اجرا شدن طرح اسکان، کلاغ نشین دارای ۳۰ خانوار کوچرو بود هم اکنون ۳۰ خانوار عشایری و ۶۰ خانوار کشاورز در این سرزمین سکونت دارند.
وی بیان کرد: طرح اسکان عشایر در ۶ منطقه عشایری کهگیلویه و بویراحمد اجرا شده که سه نقطه آن شامل کلاغ نشین،آبگندی و پاکوه در شهرستان گچساران است.
کدخدایی تصریح کرد: دلی بجک سپیدار بویراحمد،گره ای در چرام و شهرک اکبر آباد کهگیلویه از دیگر مناطق اسکان یافته در کهگیلویه و بویراحمد است.
زیرساخت های ایجاد شده در کلاغ نشین
رئیس اداره امور عشایر گچساران گفت:دولت با حفر ۲ حلقه چاه عمیق شرایط را برای تبدیل ۱۲۰ هکتار زمین دیم به آبی در روستای کلاغ نشین گچساران فراهم کرده است.
صادق فاتحی بیان کرد: مردم این روستا با پرورش چهار هزار راس دام و تولید بیش از ۲ هزارتن میوه از مراکز مهم تولید مرکبات و محصولات سنتی دامی در گچساران هستند.
بخشدار مرکزی گچساران گفت:درسال های اخیر دولت با ایجاد زیرساخت هایی مانند آب،برق وگاز به رفاه و توسعه روستاهای این بخش کمک کرده است به طوری که شاهد مهاجرت معکوس شهرنشینان به برخی روستاها بوده ایم.
فرج الله استلاحی افزود: ایجاد پارک های تفریحی، جدول گذاری،آسفالت و سنگ فرش معابر از زیرساخت های ایجاد شده در روستاهای گچساران بوده است.
وی بیان کرد: پیوستن گچساران به مناطق سبز گازرسانی و اجرای مجتمع های آب آشامیدنی از مهمترین اقدام های دولت درسال های اخیر در روستاها بوده است.
توسعه زیرساخت های رفاهی روستاهای گچساران
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گچساران گفت: در دولت تدبیر و امید بیش از یکهزارو ۹۷ میلیارد و ۵۵۳ میلیون ریال اعتبار برای عمران و آبادی روستاهای این شهرستان جذب و هزینه شد.
حمدالله عباسپور افزود: این میزان اعتبار در قالب اجرای طرحهای هادی، بازسازی و بهسازی، بافتهای فرسوده، ساخت پل، سنگفرش، جدول گذاری، بیس ریزی و آسفالت هزینه شد.
وی با بیان اینکه در دولت تدبیر و امید خدمات ارزنده های به روستاها ارائه شد گفت: بازگشایی ۲۰ هزارو ۲۵۰ متر از معابر روستاها، ۱۴۲ هزارو ۱۳۵ متر مربع ساماندهی فضا، ۱۸ هزارو ۷۸۰ متر جدول گذاری، ۶۸ هزارو ۲۱۵ متر مربع سنگفرش، یکهزارو ۸۲۰ متر دیوار و ۱۵ دهنه پل از اقدامات انجام شده در روستاهای گچساران است.
عباسپور اظهار داشت: در دولت تدبیر و امید ۲۵۸ هزارو ۹۵۰ متر بیس، ۵۳۳ هزارو ۷۵۰ متر مربع زیر سازی، ۳۹۷ هزار و ۹۵۰ متر مربع بیس و آسفالت در روستاهای این شهرستان انجام گرفت.
وی ادامه داد:۴۷۱ هزار متر مربع از معابر روستایی این شهرستان با هدف زیبا سازی، از سال ۹۲ تاکنون با قیر رایگان زیر سازی و آسفالت شده است.
عباسپور بیان کرد: طرح هادی ۵۶ روستاهای بالای ۲۰ خانوار این شهرستان با برنامه ریزیهای انجام شده تاکنون اجرا شده است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گچساران افزود: ۷۱ میلیارد ریال امسال برای توسعه و عمران روستاهای کمتر توسعه یافته این شهرستان اختصاص یافته است.
عباسپور افزود: این میزان اعتبارات برای اجرای ۲۸ طرح عمرانی پیش بینی شده است.
وی بیان کرد: این طرح ها در زمینه بهسازی معابر روستایی ، احداث پارک، پیاده روسازی، ساخت کانال هدایت سیلاب، زیرسازی و آسفالت است.
تلاش برای بهبود مسکن در روستاها
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گچساران گفت: برای احداث ۳۰۰ واحد مسکونی محرومان در این شهرستان ۱۹۵ میلیارد ریال تسهیلات اختصاص یافت که ۷۵ میلیارد ریال آن بلا عوض است.
حمدالله عباسپورافزود: این میزان تسهیلات برای ساخت ۳۰۰ واحد مسکونی برای مناطق محروم و کمتر توسعه یافته گچساران در نظر گرفته شده است.
وی اظهار داشت: برای هر واحد مسکونی ۲۵۰ میلیون ریال کمک بلاعوض و ۴۰۰ میلیون ریال تسهیلات بانکی با سود سه درصد در نظر گرفته شده است.
عباس پور بیان کرد: این طرح برای بازسازی خانههای روستایی که از دوام کمتری برخوردارند و صاحبان آنها با دریافت تسهیلات بانکی قادر به بازسازی منازل خود نیستند در نظر گرفته شده است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گچساران گفت:تاکنون ۲ هزارو ۸۰۰ واحد مسکونی روستایی در این شهرستان مقاوم سازی شده است.
عباسپور افزود: هفت هزار واحد مسکونی روستایی در گچساران وجود دارد که تاکنون ۴۰ درصد آن مقاوم سازی شده است.
وی اظهار داشت: در زمان حاضر۴۰۰ نفر متقاضی روستایی پشت نوبت دریافت تسهیلات مقاوم سازی مسکن هستند.
عباسپور افزود: متقاضیان برای نوسازی و بهسازی مسکن خود در روستاهای شهرستان میتوانند تسهیلات ساخت را دریافت کنند.
وی ابراز کرد: برای مقاوم سازی هر واحدهای مسکونی فرسوده روستایی ۴۰۰ میلیون ریال تسهیلات با بازپرداخت پنج درصد و ۱۵ ساله پرداخت می شود.
عباسپور افزود: همچنین سال گذشته ۸۰ میلیارد ریال تسهیلات مقاوم سازی برای ساخت ۲۰۰ واحد مسکونی در روستاهای این شهرستان پرداخت شد.
توسعه آبیاری نوین در زمین های کشاورزی
مدیر جهاد کشاورزی گچساران گفت: آبیاری نوین در ۶ هزار هکتار از زمین های کشاورزی این شهرستان در دولت تدبیر و امید اجرا شد.
عبد الوهاب پورالحسینی با بیان اینکه نیمی از آبیاری های نوین این شهرستان در دولت تدبیر و امید بوده افزود: آبیاری نوین تاکنون در ۱۲ هزار هکتار از زمین های کشاورزی مناطق مختلف این شهرستان اجرا شد.
وی بیان کرد: از این میزان آبیاری نوین اجرا شده در دولت تدبیر و امید چهار هزارو ۶۵۴ هکتار بارانی و یکهزارو ۵۰۸ هکتار قطره ای بوده است.
پورالحسینی اظهار داشت: بیش از ۳۵ هزار هکتار زمین قابل کشت در مناطق مختلف گچساران وجود دارد.
وی ادامه داد: آبیاری نوین در هفت هزار هکتار از زمین های کشاورزی این شهرستان هم اکنون در دست اجراست.
پور الحسینی افزود: ترویج روش های نوین آبیاری تاثیر بسزایی در کنترل مصرف آب مزارع و مبارزه با کمآبی و خشکسالی دارد.
وی گفت: همچنین آبیاری قطرهای و بارانی آموجب جلوگیری از فرسایش خاک، مصرف بهینه آب، امکان کودپاشی و افزایش کارایی کود و بازده بیشتر محصول میشود.
پورالحسینی اظهار داشت: مساحت های زمین های آبی این شهرستان با تکمیل طرح های در دست اجرای تامین آب به ۲ برابر افزایش خواهد یافت.
وی بیان کرد: همچنین در صورت تکمیل سد چمشیر هفت هزارو ۵۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی پایین دست این سد هم آبی خواهد شد.
پورالحسینی ابراز کرد: طرح انتقال آب به سه هزار و ۵۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی دشت امامزاده جعفر (ع)گچساران در دولت تدبیر و امید در گچساران اجرا شد که این اراضی به سیستم آبیاری نوین تجهیز شده است.
تلاش برای بهبود رفاه عشایر
رئیس اداره امور عشایر شهرستان های گچساران و باشت گفت: ۲۷ میلیارد ریال اعتبار برای توسعه زیرساخت های عمرانی و رفاهی مناطق عشایری این شهرستان ها در سال جاری اختصاص یافته است.
صادق فاتح اظهار داشت: این اعتبار از محل بودجه تملک و دارایی استان کهگیلویه و بویراحمد برای انجام آبرسانی به زمین های کشاورزی، تحقق آبرسانی سیار، بازگشایی ایل راه ها و بهسازی چشمه ها پیش بینی شده است.
وی بیان کرد: ۱۰ میلیارد ریال از این اعتبار برای انجام طرح آبرسانی به ۱۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی منطقه گچ سیدالله داد در نظر گرفته شده است.
رئیس اداره امور عشایر شهرستان های گچساران و باشت تصریح کرد: این طرح هم اکنون در حال انجام مراحل ابتدایی مانند برق رسانی است.
رئیس اداره امور عشایر شهرستان های گچساران و باشت ابراز داشت:۸۷نقطه عشایری در مناطق قشلاقی این دو شهرستان وجود دارد.
فاتحی عنوان کرد:عشایر شهرستان های گچساران و باشت ۳۰۰ هزار راس دام پرورش می دهند.
فاتحی ادامه داد : تنوع اقوام متشکل از ترک و لر از ویژگی های عشایر این خطه است که به دلیل وجود خرده فرهنگ ها ،جاذبه های مردم شناسی آن را در کنار تولید و خودکفایی افزایش داده است.
عشایر گچساران شامل طوایف بویراحمد علیا و سفلی، ترک های قشقایی و دره شوری هستند.
دریلا، آبگندی و کلاغ نشین از جمله مناطق عشایری گچساران است.
این قشر مولد سالانه ۲ هزار و ۷۰۰ تن گوشت قرمز،۶ هزار و ۴۸۰ تن انواع فرآوردههای لبنی، ۱۵۰ تن پشم و ۲۵ تن گوشت سفید تولید میکنند.
مناطق ییلاقی عشایر گچساران شامل سمیرم، سپیدان و مناطق سردسیری شهرستان بویراحمد است.
نظر شما