۱۹ مهر ۱۳۹۹، ۱۱:۵۰
کد خبرنگار: 1460
کد خبر: 84070371
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

قنات بهاءالدین اردکان قابلیت تبدیل به موزه ملی را دارد

یزد - ایرنا - رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردکان گفت: قنات بهاءالدین این شهر به طول ۶۹۵ متر از مجاورت بناهای تاریخی محله « تِیران » از جمله آب انبار آحوند ،خانه طبایی ،خانه مظلوم و آب انبارحاجی نوت می گذرد، به همین دلیل قابلیت تبدیل به موزه ملی را داراست.

محسن میرجانی روزشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: ظرفیت مجموعه گنجینه ،موزه و قنات بهاء الدین اردکان با هدف معرفی صنعت گردشگری و انتقال دانش ملی حفر کاریز( قنات) در این شهرستان  از سال ۱۳۹۶ در دستور کار قرار گرفته است .

وی اضافه کرد: یکی از دلایل مهم این اقدام تعریف « برند» گردشگری آب و قنات برای اردکان به عنوان یک شاخصه مهم گردشگری بود .

رییس اداره میراث فرهنگی اردکان تصریح کرد: این گنجینه متشکل از ۳۵۰ متر کوره و گالری احیا شده قنات بهاءالدین و همچنین موزه ای از ابزار وآلات حفرکاریز است که در خانه تاریخی تقدیریان مستقر  و برای ملی شدن این فعالیت و استفاده از ظرفیت منحصر به فرد آن برای جذب گردشگر اقدام های اولیه تبدیل این مجموعه به موزه ملی در دست انجام است.

میرجانی اظهار کرد:‌ مسیر گردشگری قنات یادشده شامل آب انبار چمن ،خانه طبایی ، خانه تقدیری، خانه تقدیریان و نقطه پایانی آن آب انبار آخوند است و این قنات طبق متون تاریخی متعلق به قرن هشتم حکومت محلی آل مظفر در یزد است .

رییس اداره میراث فرهنگی اردکان با بیان اینکه رشیدالدین فضل الله همدانی در اثر خود به وقف نامه رب رشیدی به این قنات و ملحقات و مستحدثات آن اشاره کرده است، گفت: در صورت حمایت مسوولان این ظرفیت وجود دارد، تمامی قنات های مستقر در بافت تاریخی شهر اردکان پاکسازی و به عنوان محور گردشگری پویا و منحصر به فرد مورد استفاده قرار گیرد .

وی در ادامه با بیان اینکه  قنات یک ساختار معماری است که لزوم حیات را در دشت یزد - اردکان رقم زده و آب رسانی را از سفره های پر آب به کم آب بر عهده دارد، اظهار کرد: زمانی شهر یزد شکل گرفت که قنات ، زمینه حیات و موجودیت انسان های آن سرزمین را بنا نهاد و گرنه این امر غیرممکن بود .

 میرجانی یادآور شد: با الگوی زیستی در شهرها و روستاهای استان یزد، جمعیت افزایش یافت و مهاجرپذیری شکل گرفت ، گویا عواملی چون صنعتی شدن و جمعیت زیاد، زندگی با قنات دیگر جوابگو نبود و عده ای به دنبال موضوع کوتاه مدتی چون حفر چاه های عمیق افتادند و از قنات غفلت کردند .

وی با بیان اینکه چاه های عمیق در کوتاه مدت با دبی بالا جوابگو بود ولی اکنون که به کمبود آب و بی آبی دچار شدیم، ارزش آب حتی یک قطره آن در قنات ها مورد کانون توجه قرار گرفت، ادامه داد: کارشناسان به این مساله پی بردند که قنات یک کار مهندسی بوده و اگر روند حیات آن ادامه پیدا کند بخشی از مشکلات را جبران خواهد کرد .

این مسوول تصریح کرد: اکنون که بحث صنعت گردشگری برای ادامه حیات استان و اردکان مطرح است، ۱۲ قنات ایران به ثبت فرهنگی جهانی یونسکو رسیده و به عنوان یک شاخص برای میراث بومی ایران به جهانیان مطرح است استفاده از این ظرفیت، مهم قلمداد می شود .

به گفته میرجانی استادکاران قنات معتقدند، احیا و هزینه برای قنات باعث می شود که آب کشاورزی و حتی شرب تا حدودی تامین و مقصدی برای گردشگران خارجی و داخلی شود .

اردکان بیش از ۲۵۰ رشته قنات دارد که هم اکنون ۱۹۲ مورد آن پویا و آبدهی دارد و ۲ رشته قنات استان  هم ثبت جهانی شده و ۱۰ رشته قنات هم به ثبت ملی رسیده است .
مرکز شهرستان ۱۰۵ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال شهر یزد واقع شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha