۲ آبان ۱۳۹۹، ۱۰:۲۲
کد خبرنگار: 795
کد خبر: 84078876
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

افغانستان همچنان نامطمئن از آمریکا

۲ آبان ۱۳۹۹، ۱۰:۲۲
کد خبر: 84078876
افغانستان همچنان نامطمئن از آمریکا

تهران - ایرنا - به رغم آنکه دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا ۱۶ مهر گفته بود که واشنگتن باید همه نیروهای خود را تا کریسمس امسال، یعنی سریعتر از موعدی که پیشتر اعلام شده بود از افغانستان خارج کند، مقامات امنیتی و نظامی این کشور ضمن تکذیب ادعای ترامپ این اظهارات را به چالش کشیده و بر عدم خروج کامل نیروهای آمریکایی از این کشور صحه گذاشتند.

به گزارش ایرنا، وی که این اظهارات را با هدف جلب توجه افکار عمومی برای کارزارهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۳ آبان در این کشور بیان کرد تا بتواند به نوعی به وعده های کارزارهای انتخاباتی دور نخست ریاست جمهوری خود جامعه عمل بپوشاند، در پیام توئیتری که در این خصوص منتشر کرده بود نوشت: «ما باید گروه کوچک باقی مانده از مردان و زنان شجاع خود که در افغانستان خدمت می کنند را تا کریسمس به کشور برگردانیم».

به همین دلیل هم بود دولت ترامپ در ماه فوریه (بهمن ماه) گذشته با گروه طالبان افغانستان بدون در نظر گرفتن رویکرد دولت آن کشور توافقنامه ای را امضاء کرد که بر اساس آن نیروهای خارجی (آمریکایی و غربی) در برابر ضمانت های ضدتروریستی طالبان تا ماه مه ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰) افغانستان را ترک خواهند کرد. بر اساس آن توافق طالبان همچنین برای رسیدن به صلح با دولت افغانستان بارها تلاش های ناموفقی را انجام داد و با طرفین دعوای قدرت در افغانستان وارد مذاکره شد که هم اکنون در دوحه در جریان است.

اما طالبان همچنان برای ساقط کردن دولت افغانستان در جنگ است، به گونه ای که غیرنظامیان هزینه اصلی این جنگ را می پردازند.

اما رئیس جمهوری امریکا در حالی بدون هماهنگی با نهادهای زیر دست خود اظهارنظر ملی می کند که حداقل دو تن از مقامات ارشد دولت خودش که یکی امنیتی و دیگری نظامی هستند این اظهارات ترامپ و موضع گیری کاخ سفید در باره افغانستان را تکذیب کردند.

چون طبق برنامه قرار بود شمار نیروهای امریکایی تا ماه نوامبر به 4 تا 5 هزار نفر کاهش یابد، اما مقامات این کشور در اظهاراتی جدید گفته اند که کاهش بیشتر نیروها به شرایط افغانستان بستگی خواهد داشت.

بطور مثال رابرت اوبرایان، مشاور امنیت ملی امریکا  اعلام کرده بود که ایالات‌ متحده تصمیم دارد تا اوایل سال آینده میلادی تعداد نیروهایش در افغانستان را به دو هزار و ۵۰۰ نفر کاهش دهد که این امر نشان می دهد که رئیس جمهوری آمریکا در اظهاراتش یا صادق نیست و یا هم اینکه بدون هماهنگی با نیروهای زیر دست خود صرفا شعار تبلیغاتی و سیاسی می دهد.

به گزارش خبرگزاری رویترز؛ وی چهارشنبه هفته گذشته طی نشستی در دانشگاه نوادا در لاس و گاس کشورش گفت: «وقتی پرزیدنت ترامپ به قدرت رسید، بیش از ۱۰ هزار سرباز امریکایی در افغانستان حضور داشتند. شمار آنها امروز کمتر از 5 هزار نفر است و تا اوایل سال آینده به حدود دو هزار و ۵۰۰ تن خواهد رسید».

گزارش هایی که تا پیش از این منتشر شده بود نشان می داد امریکا حدود ۸ هزار و ۶۰۰ سرباز در افغانستان دارد.

این قبیل اظهارت نشان می دهد زمانبندی اعلام شده توسط رئیس جمهوری نه تنها قطعیت ندارد، بلکه حتی به احتمال زیاد صحت هم ندارد.

چون بعد از این موضع گیری های اوبرایان بود که روزنامه نیویورک‌تایمز اعلام کرد که دونالد ترامپ بدون اطلاع مقامات ارشد پنتاگون این دستور را صادر کرده و دیگر افراد به ویژه مشاور امنیت ملی از این تصمیم رییس‌جمهوری اطلاع نداشتند.

مقامات ارشد ارتش امریکا معتقدند این تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر خروج سریع از افغانستان نه تنها تبعات بسیار نامطلوبی برای منطقه خواهد داشت و سبب خواهد شد که توافق صلح به دست آمده به‌طور کامل بی‌اثر شود، بلکه چنین اقدامی، بی تردید صلح و آتش‌بس در افغانستان را از بین خواهد برد.

حتی رییس ستاد مشترک نیروهای امریکایی در افغانستان نیز معتقد است همه‌ چیز بستگی به شرایط دارد و نمی‌توان تایید کرد تا ماه ژانویه تمامی سربازان امریکایی از افغانستان خواهند رفت.

ژنرال مارک میلی در گفت‌وگو با تلویزیون ملی آمریکا (ان‌پی‌آر) تاکید کرد توافقی که میان ایالات متحده و طالبان در خصوص خروج نیروهای امریکایی از افغانستان صورت گرفته «بر اساس شرایط» بوده و ایالات متحده خود را مسوول می‌داند که به جنگ در افغانستان خاتمه دهد.

وی که در این خصوص مورد سوال قرار گرفته بود، گفت: تصمیم‌گیری‌های ارتش براساس ملاحظات سیاسی داخلی نخواهد بود، بنابر این رابرت اوبرایان یا هر کس دیگری می‌تواند حدس خود را در باره زمان خروج نیروهای امریکایی داشته باشد اما من صرفا بر اساس شرایط میدانی و گفت‌وگوهایی که مستقیما با رییس‌جمهوری داشته‌ام در این باره صحبت می‌کنم.»

این ژنرال که روابط خوبی هم با ترامپ داشته و نمی‌خواهد این روابط خراب شود بر خلاف او که بدون پیش‌شرط خواستار خروج کامل نیروهای امریکایی شد، گفته است که خروج نظامیان از افغانستان تنها در شرایطی اتفاق می‌افتد که موقعیت و اتفاقاتی که در میدان رخ می‌دهند این اجازه را به ارتش ایالات متحده بدهند و این اطمینان حاصل شود به «ماموریت اصلی نظامیان امریکایی» آسیبی وارد نخواهد شد.

او در پایان تاکید کرد وظیفه نظامیان زیر نظر داشتن شرایط و تشریح آنها برای مقامات ارشد از جمله رییس‌جمهوری است تا آنها بتوانند با داشتن اطلاعات کامل تصمیمی مسوولانه برای آینده بگیرند. در واقع این اظهارات در حالی مطرح شده که رییس‌جمهوری امریکا نشان داده حتی اهمیتی برای  ماموریتی که ارتش ادعا می‌کند در افغانستان دارد، نیز قائل نیست.

حتی یکی از مقام‌های امریکایی که خواست نامش فاش شود نیز هفته گذشته به رویترز گفته بود که «بسیاری از سناریوهای مختلف مورد بحث قرار گرفته است، اما ما انتظار این را نداشتیم.»

یک مقام دیگر امریکایی نیز که او نیز خواست نامش فاش نشود گفته بود که «اظهارات ترامپ اغلب به جای برنامه‌ریزی واقعی، خواسته‌ها و اهداف گسترده او را برجسته می‌کند. چون او دو سال پیش نیز موضوع مشابه تعجب‌آوری را در باره خروج از سوریه اعلام کرده بود، با این وجود صدها سرباز امریکایی هنوز در آنجا باقی مانده‌اند.»

در واکنش به این اقدام رییس‌جمهوری امریکا تعدادی از کارکنان ارشد وزارت دفاع این کشور اعلام کردند که پنتاگون جایی است که بر اساس قوانین و مقررات اداره می‌شود و آنها دستوراتی را که از طریق توییتر اعلام شود پیش از دریافت ابلاغ رسمی اجرایی نخواهند کرد.

این اولین ‌بار نیست که دونالد ترامپ از توییتر برای ابلاغ دستورات خود استفاده می‌کند. او پیش‌تر نیز در سال ۲۰۱۸ خبر خروج نظامیان امریکایی از سوریه را از طریق توییتر اعلام کرده بود و همین مساله سبب شد جیم متیس، وزیر دفاع وقت امریکا از سمت خود استعفا کند.

هرچند بعدها مشخص شد این تصمیم صرفا تصمیمی نمایشی بوده و هنوز تعداد قابل توجهی از سربازان امریکایی در سوریه حضور دارند اما تصمیمات ناگهانی ترامپ که بدون اطلاع مقامات ارشد وزارت دفاع علنی می‌شود، خشم برخی نظامیان ارشد و کارکنان پنتاگون را برانگیخته است.

یعنی در واقع هنوز تردیدهایی جدی پیرامون این مساله در میان مسوولان سیاسی افغانستان و کارشناسان وجود دارد. مخالفت‌ها به خروج نظامیان امریکایی به سران افغانستان و فرماندهان ارتش ایالات متحده منحصر نمی‌شود.

در روزهای گذشته دبیرکل ناتو نیز اعلام کرده کشورهای عضو این پیمان باید در تصمیم‌گیری پیرامون این موضوع سهیم باشند. ینس استولتنبرگ در این باره گفته است: «ما به صورت مشترک تصمیم گرفتیم که به افغانستان برویم و در مورد تعدیلات آینده شمار سربازان نیز مشترکا تصمیم می‌گیریم و وقتی زمان مناسب فرا برسد، مشترکا افغانستان را ترک خواهیم کرد.»

او مدعی شد که ناتو می‌خواهد از تبدیل شدن دوباره افغانستان به منطقه امنی برای تروریست‌های بین‌المللی جلوگیری کند. استولتنبرگ افزوده است: «ما بر اساس شرایط در محل تصمیم خواهیم گرفت، چراکه فکر می‌کنم تداوم تعهد به آینده افغانستان بسیار مهم است.»

تحلیلگران امنیت ملی در امریکا معتقدند اقدام ترامپ اقدامی انتخاباتی است که به افغانستان، متحدان امریکا در ناتو و به هدف نیروهای امریکایی در این کشور آسیب می‌رساند، اما رییس‌جمهوری امریکا هیچ توجهی به نظر هیچ فرد مسئول دیگری ندارد و غیرمسئولانه اصرار دارد  هر چه  زودتر تصمیم  او عملی  شود، در حالی که این ادعایی بیش نیست و غیر قابل اجرا است.

پس باید تاکید کرد که ادعای آمریکا برای صلح افغانستان کاملا دروغین و بی پایه و اساس است و نمی توان روی آن حساب منطقی باز کرد و زهی خیال باطل که هنوز بسیاری مقامات، شخصیت ها و کارشناسان بین المللی  با خوش خیالی آمریکا و به طریق اولی ترامپ را پیام آور صلح در افغانستان می دانند، غافل از اینکه این قبل ادعاهای او صرفا خرج تبلیغات برای مبارزات ریاست جمهوری است و سر ملت مظلوم افغانستانا برای همیشه بی کلاه خواهد ماند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha