خسارت سالانه گرد و غبار در خراسان جنوبی ۵۰۵ میلیارد تومان است

بیرجند - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: براساس مطالعات انجام شده توسط ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار، میزان خسارت سالانه گرد و غبار وارده به این استان مبلغ ۵۰۵ میلیارد تومان برآورد شد.

حسن اکبری روز دوشنبه به رسانه‌ها اعلام کرد: اولین برآورد ملی زیان‌های اقتصادی ریزگردها به استان خراسان جنوبی انجام شد.

وی گفت: ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست کشور بر آن شد تا میزان خسارت سالانه گرد و غبار را بر منابع زیستی و اقتصادی پنج استان کشور شامل خراسان جنوبی، خوزستان، کرمانشاه، هرمزگان و ایلام مورد مطالعه قرار دهد تا بر مبنای آن بتواند آمار مستدل و متقن از خسارت‌های ناشی از پدیده گرد و غبار به منابع زیستی و اقتصادی همچنین بهداشت و سلامت این استان‌ها برآورد کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: براساس قیمت‌های سال ۱۳۹۷، میزان خسارات برآورد شده معادل ۲.۱ درصد از کل تولید ناخالص داخلی (GDP) این استان‌ها است.

وی بیان کرد: مهاجرت، کاهش میزان سرمایه‌گذاری، مشکلات جسمی، افزایش میزان مصرف آب، کاهش عمل فتوسنتز در گیاهان و کاهش محصولات زراعی و باغی، خسارت مالی به دامداران، کشاورزان و زنان خانه‌دار، لغو شدن پروازها و بسته شدن مسیرها و خسارت به شبکه حمل و نقل، صنعت برق و تاسیسات نیروگاهی از جمله مواردی بوده که پدیده گرد و غبار در آنها دخیل بوده است.

اکبری اظهار داشت: رقم میزان خسارت ناشی از پدیده گرد و غبار به استان بیانگر منافع اقتصادی است که در صورت کاهش و مهار پدیده گرد و غبار در این مناطق حاصل خواهد شد.

وی در این شرایط، سرمایه‌گذاری در طرح‌های مقابله با پدیده گرد و غبار را ضروری دانست و گفت: در صورتی که هیچ اقدامی برای مهار یا کاهش گرد و غبار صورت نگیرد، انتظار می‌رود هر سال اقتصاد استان حداقل به اندازه مقادیر برآورد شده، متحمل خسارت شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: بنابراین چنانچه اجتناب از خسارت‌ها به عنوان منافع اقدامات مقابله‌ای برای کاهش فراوانی و شدت وقوع گرد و غبار تلقی شود، منافع واقعی این اقدامات، تنها محدود به یک سال نخواهد بود بلکه اجتناب از جریان بلندمدتی از خسارت‌های سالانه خواهد بود که در آینده و در صورت عدم اقدام برای کاهش خسارت‌ها بر اقتصاد این استان‌ها تحمیل خواهد شد.

وی افزود: چنانچه با انجام اقدامات موثر بتوان گرد و غبار را به طور کامل مهار کرد یا تا سطح قابل توجهی کاهش داد، رفاه اقتصادی جامعه این استان بهبود خواهد یافت.

وی اظهار امیدواری کرد که نتایج این بررسی‌ها زمینه ایجاد انگیزه مثبت در مسوولان و کارشناسان مرتبط با موضوع، به منظور مدیریت و سازگاری با پدیده گرد و غبار در کشور و استان را فراهم کند.

بنابر اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی براساس مطالعات منشاءیابی داخلی فرسایش بادی، توفان‌های ماسه و گرد و غبار کل کشور که توسط ستاد ملی مقابله با گرد و غبار از سال ۱۳۹۷ شروع شد، مساحت کانون گرد و غبار این استان پنج میلیون و ۱۷۳ هزار و ۵۹۷ هکتار بوده که اگرچه کانون‌های گرد و غبار با شدت زیاد و خیلی زیاد مساحت نسبتا کمی حدود ۱۹ درصد از کل کانون‌های داخلی را دارا هستند ولی نقش قابل توجهی در انتشار ذرات گرد و غبار دارند.