به گزارش روز دوشنبه فائو، این سازمان به عنوان بخشی از پروژه چندجانبه خود در حمایت از تلاشهای ایران بهمنظور کاهش مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، دانش و مهارتهای لازم را برای اجرای رویکرد پیشرفته صرفهجویی واقعی آب (Real Water Savings-REWAS) در بخش کشاورزی، در اختیار متخصصان ایرانی قرار داد تا آنان را برای برآورد صرفهجویی واقعی آب و بهرهوری آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه توانمند کند.
این برنامه به متخصصان ایرانی امکان میدهد تا تاثیر انجام مداخلات زراعی- آبی در مقیاس میدانی را بر صرفهجویی آب در مقیاس حوضه آبریز بهطور دقیقتری ارزیابی کنند.
این برنامه آموزش الکترونیک از سوی سازمان پژوهشی- مشاورهای فیوچر واتر (FutureWater) و در چارچوب ابتکار منطقهای فائو برای رسیدگی به چالش کمبود آب در آسیا و اقیانوسیه ارائه شده است.
به گفته «جونا وناوپستال»، کارشناس بهرهوری آب در سازمان پژوهشی- مشاورهای فیوچر واتر که هدایت این برنامه آموزش مجازی را بر عهده داشت، «سنجش صرفهجویی واقعی آب، بینشی را در زمینه جریانهای آب در مزرعه، شبکه آبیاری و مقیاس حوضه آبریز در اختیار تصمیمگیران قرار میدهد.»
ون اوپستال افزود: سنجش صرفهجویی واقعی آب، از مفهوم «دنبالکردن آب» استفاده میکند. در این رویکرد، زهکشی، روانآب و نفوذ آب به منابع زیرزمینی دیگر به عنوان «تلفات» در نظر گرفته نمیشوند. زیرا بهرهبرداران پاییندست اغلب اوقات از این آبهای قابل بازیابی استفاده میکنند. این مفهوم همچنین یک تناقض موجود در بخش آب را نیز حل میکند، جایی که انتظار میرود فناوریهای بهینهتر موجب کاهش تقاضای آب شوند، اما در واقع منجر به افزایش مصرف آب و بدتر شدن مشکلات مرتبط با کمبود آب میشوند.
به گفته این کارشناس بهرهوری آب، اتخاذ چنین رویکردی مانع از تداوم این باور نادرست میشود که شیوههای پیشرفته آبیاری (همچون آبیاری قطرهای) میتواند مقادیر زیادی آب را حفظ کنند.
این رویکرد همچنین از توسعه الگوهای بهتر حکمرانی آب حمایت میکند، الگوهایی که با ارزیابی صرفهجویی واقعی آب، میتوانند توسعه غیرپایدار اراضی فارایاب را قاعدهمند کنند.
نظر شما