کاهش مراقبت‌ها و روند صعودی کرونا در خراسان جنوبی

بیرجند - ایرنا - استان خراسان جنوبی در حالی با افزایش چشمگیر بیماران تنفسی و مبتلا به کرونا در هفته‌های اخیر مواجه شده که رعایت پروتکل‌های بهداشتی از سوی قشرهای مختلف مردم کاهش یافته است.

به گزارش ایرنا خراسان جنوبی که اوایل شهریور امسال با افزایش بیماران تنفسی در این استان به وضعیت هشدار بازگشته بود، بیش از یک ماه و نیم است که جزو استان‌های در وضعیت قرمز قرار دارد.

مراجعه بیماران تنفسی و کرونایی به بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی استان خراسان جنوبی از هفته‌های آغازین فصل پاییز افزایش چشمگیری داشته و کماکان روند صعودی را طی می‌کند.

تا پایان شهریور ماه به طور متوسط روزانه ۱۴ مورد جدید ابتلا به کووید ۱۹، نیمه اول مهر ماه ۴۰ مورد و نیمه دوم مهر ماه به طور متوسط روزی ۱۰۲ مورد جدید داشتیم و متوسط روزانه کل مهرماه در استان ۷۳ نفر بوده است.

اما موارد مثبت جدید شناساسی شده در خراسان جنوبی ابتدای آبان ماه به بیشترین تعداد از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون رسیده و هر روز این آمار در حال افزایش است.

پنجم آبان اولین بار فوتی‌های کرونا در خراسان جنوبی دو رقمی شد و ۱۱ نفر در استان فوت کردند که بیشترین آن با پنج مورد مربوط به شهرستان بیرجند است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند یکی از علل افزایش شمار مرگ و میر را تاخیر در مراجعه به بیمارستان‌ها اعلام کرد و از مردم خواست کسانی که علائم خفیف دارند به مراکز سرپایی ۱۶ ساعته که برای مدیریت بیماران کرونا در نظر گرفته شده است، مراجعه و کسانی که علائم شدید تنفسی دارند، حتما به بیمارستان‌ها مراجعه کنند تا تاخیر در مراجعه به بیمارستان باعث بروز مشکلات جدی نشود و بیماران به مرحله غیرقابل برگشت نرسند.

از طرفی با توجه به افزایش چشمگیر مراجعه بیماران تنفسی و کرونا مثبت به بیمارستان‌ها به ویژه در شهرستان بیرجند تعداد زیادی از تخت‌های آی سی یو در بیمارستان‌های استان پر شده است.

در حالی که تا قبل از خیز سوم بیماری، بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند مرکز اصلی پذیرش و بستری بیماران مشکوک و مبتلا به بیماری کووید ۱۹ بوده است از اواخر هفته گذشته از ظرفیت سایر بیمارستان‌های بیرجند از جمله بیمارستان رازی، بوعلی و از این هفته بیمارستان میلاد برای پذیرش بیماران مبتلا به کرونا استفاده می‌شود.

محمد بیجاری یکی از شهروندان بیرجندی حین خرید در یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای درخصوص علل افزایش کرونا در استان گفت: از ابتدای شیوع بیماری مردم استان نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی جدی‌تر بودند اما در ۲ ماه اخیر انگار همه دلشان برای هم تنگ شده و خانواده‌ها دوست دارند دور هم جمع شوند و بگویند و بخندد غافل از اینکه کرونا هم همراه و در میانشان پرسه می‌زند.

وی افزود: نگاهی به فضای مجازی نشان می‌دهد که جشن‌های تولد و دورهمی‌های خانوادگی به بهانه‌های مختلف این روزها مانند گذشته شده و انگار خبری از شیوع کرونا نیست در حالیکه افراد نمی‌دانند این ویروس منحوس به هیچکس رحم ندارد و بی‌پروا در محافل دورهمی و مجالس حضور دارد.

یکی دیگر از شهروندان با بیان اینکه مردم با کرونا زندگی مسالمت‌آمیزی را آغاز کرده‌اند گفت: عادی شدن کرونا در بین مردم و پایان استرس‌های ناشی از این ویروس در استان نه تنها امتیاز نیست بلکه تهدیدی بزرگ برای سلامت جامعه است که این روزها شاهد پیامدهای منفی آن در استان هستیم.

زهرا محمدی با بیان اینکه نباید تنها مردم را مقصر اصلی افزایش کرونا در استان دانست اظهار داشت: برگزاری جلسات و مراسمات توسط ادارات و سازمان‌ها، رفت و آمدها، بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها، بازگشایی اماکن عمومی اعم از تالارها، رستوران و فضاهای تفریحی در سایه بی‌توجهی مردم بر افزایش تعداد مبتلایان دامن زده است در حالی که متولیان معتقدند همه بازگشایی‌ها مشروط بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی انجام می‌شود اما نظارت‌ها کمرنگ بوده و باید بیشتر شود.

علیرضا محمودی یکی از شهروندان که در صف خرید نان تمام پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کرده بود گفت: متاسفانه علاوه بر مردم، برخی صاحبان و متصدیان اماکن عمومی، اصناف و واحدهای صنفی نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی کم‌توجهی می‌کنند.

وی بیان کرد: در شرایط کنونی که روز به روز آمار شیوع کرونا در استان حالت صعودی به خود گرفته است انتظار می‌رود محدودیت‌هایی در ترددهای بین شهری، ممنوعیت مراسم ترحیم اموات غیرکرونایی، لغو جلسات یا برگزاری آن به صورت برخط لحاظ شود در صورتیکه اینگونه نیست.

وی افزود: هنوز ماموریت‌های اداری غیرضروری در دستگاه‌های دولتی انجام می‌شود و شاهد حضور مسولان در شهرها و روستاها و انبوه جمعیت در برخی مراسم‌ها هستیم که از تلویزیون پخش می‌شود بعد چه انتظاری از مردم داریم.

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم گفت: مراجعه بیماران تنفسی و کرونایی به بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی استان خراسان جنوبی طی هفته‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است و کماکان روند صعودی را طی می‌کنیم.

محمد دهقانی اظهار داشت: طی هفته‌های اخیر شاهد افزایش چشمگیر مراجعه به بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی و شمار زیادی از بیماران تنفسی هستیم که تعداد زیادی از آنها تست کرونا مثبت داشتند.

وی افزود: این وضعیت نشان دهنده پیک سومی است که به علت رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی، بازگشایی‌های حوزه‌های مختلف، ترددهای غیرضروری، مسافرت‌ها و مراسمی است که در این مدت در خراسان جنوبی اتفاق افتاده است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند درخصوص اعمال محدودیت‌ها در استان گفت: پیرو درخواست ستاد استانی از وزارت بهداشت، محدودیت‌های ده‌گانه ۲ هفته قبل تا ۹ آبان ماه در استان تمدید شده است.

وی اظهار داشت: همچنین فعالیت ادارات با ۵۰ درصد ظرفیت کارکنان برای شهر تهران صدق می‌کند و مشمول سایر شهرستان‌ها نیست همین طور درخصوص ۴۳ شهرستانی که وضعیت خیلی پرخطر دارند محدودیت فعالیت‌های صنفی و شغلی گروه‌های ۲، ۳ و ۴ در نظر گرفته شده و این شهرستان‌ها مشمول دورکاری کارکنان ادارات نمی‌شوند.

این محدودیت‌ها شامل تعطیلی تمامی کلاس‌های حضوری مدارس دولتی، دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای و خصوصی، کاهش خدمات دهی مهدکودک‌ها (فقط برای مادران شاغل)، تعطیلی خوابگاه‌های دانش‌آموزی و دانشجویی، تعطیلی همه نقاط هدف گردشگری، بقاع متبرکه، سینماها، نمایشگاه‌ها، سالن‌های مطالعه کتابخانه‌ها و بخش‌های بازی کودکان در مناطق قرمز است.

همچنین طبق دستورالعمل ستاد استانی کرونا تمامی باشگاه‌ها، سالن‌ها، استخرها، پیست‌های ورزشی، تالارهای پذیرایی و سالن اجتماعات آرامستان‌ها اجازه فعالیت ندارند و اعمال محدودیت برای فعالیت رستوران‌ها، فست فودها، اغذیه فروشی‌ها، قهوه‌خانه‌ها، کافی شاپ‌ها و سایر صنوف مشابه صرفا به صورت بیرون‌بر ادامه دارد.

همچنین برگزاری گردهمایی‌ها، سمینارها و دیگر تجمعات غیرضروری ممنوع است.

دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر میزان بروز تجمعی کرونا در پنج شهرستان استان از شاخص کشوری بالاتر است به ویژه شهرستان‌های بشرویه و بیرجند فاصله زیادی با این شاخص دارند.

غلامرضا شریف‌زاده افزود: شهرستان بشرویه با میزان بروز تجمعی هزار و ۱۰ نفر در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در رتبه نخست، بیرجند با ۹۰۶ رتبه دوم، سرایان با ۸۰۱ نفر رتبه سوم، قاینات با ۷۱۳ نفر رتبه چهارم و طبس با ۷۲۴ نفر در رتبه پنجم بروز تجمعی کرونا قرار دارند.

وی با بیان اینکه میزان بروز تجمعی این شهرستان‌ها از شاخص کشوری بالاتر است گفت: همچنین شهرستان درمیان با ۶۶۳ نفر رتبه ششم، سربیشه رتبه هفتم با میزان بروز تجمعی ۵۷۵ نفر، زیرکوه رتبه هشتم با ۵۲۲ نفر، فردوس رتبه نهم با ۴۰۷ نفر، خوسف رتبه دهم با ۳۶۶ نفر و نهبندان رتبه یازدهم با میزان بروز تجمعی ۲۷۲ نفر ثبت شده است.

دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در خراسان جنوبی تصریح کرد: تاکنون در مجموع ۱۹ هزار و ۶۱۵ مورد آزمایش در استان انجام شده است که از این تعداد پنج هزار و ۹۴۹  مورد تست مثبت شده است.

وی عنوان کرد: میزان بروز تجمعی در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در سطح استان ۷۲۰ نفر است در حالیکه شاخص کشوری ۶۷۳ نفر است و فاصله نسبت به شاخص کشوری روز به روز بیشتر می‌شود.

شریف زاده یادآور شد: میزان بروز موارد جدید در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ۱۸.۹ و کشور هفت درصد است و این میزان حدودا همچنان در استان سه برابر شاخص کشوری است.

وی گفت: میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در استان ۴.۴ درصد و کشور ۵.۷ درصد است همچنین میزان مرگ و میر اختصاصی علیتی در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در استان ۳۱.۵ و در کشور ۳۸.۸ درصد است.

دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در خراسان جنوبی افزود: شاخص نمونه‌گیری به ازای هزار نفر جمعیت در استان ۲۳.۷ و شاخص کشوری ۵۵.۹ درصد است.

وی ادامه داد: همچنین درصد نمونه‌های مثبت از مجموع نمونه‌های انجام شده در استان ۳۰.۳ و در کشور ۱۲.۱ درصد است.

شریف زاده بیان کرد: به لحاظ میزان بروز تجمعی وضعیت استان نسبت به شاخص کشوری وضعیت بدتری است اما به لحاظ شاخص‌های مرگ و میر وضعیت استان بهتر است.

وی تصریح کرد: از شروع اپیدمی تا امروز در استان ۲۴۶ روز گذشته است و هر  ۲۳ ساعت، یک مورد مرگ در استان اتفاق افتاده است به عبارتی تعداد موارد مرگ در استان بیش از یک مورد اکنون است و متوسط ابتلای روزانه در آبانماه ۱۶۹ نفر است.

از ابتدای شیوع بیماری کرونا تاکنون ۴۹۰ نفر از پرسنل و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در حوزه‌های مختلف، به بیماری کرونا مبتلا شدند.

چندی قبل، منصوره حسینی بهورز خانه بهداشت روستای مهموئی بیرجند بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داد و نامش به عنوان اولین شهیده مدافع سلامت خراسان جنوبی جاودانه شد.

حال که هشت ماه از اعلام رسمی شیوع ویروس منحوس کرونا در کشور می‌گذرد و مدافعان سلامت با تمام توان برای نجات جان انسان‌ها تلاش می‌کنند مردم باید با رعایت جدی تر پروتکل‌های بهداشتی نگذارند حجم بار این بیماری و تبعات سنگین ناشی از آن تنها بر دوش کادر سلامت باشد.

در استان خراسان جنوبی بخش زیادی از علل ابتلای جدید کرونا مربوط به حضور در مهمانی‌ها و دورهمی‌های خانوادگی، عروسی‌ها و عزاداری‌ها و بی توجهی به رعایت پروتکل‌های بهداشتی است در صورتیکه مردم باید به این فرهنگ برسند که تنها راه قطع زنجیره این بیماری منحوس رعایت پروتکل‌های بهداشتی و دوری از تجمعات است.

مدیر گروه بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: دوره نهفتگی بیماری کرونا بین ۲ تا ۱۴ روز است و در اکثر موارد، علائم بالینی خفیفی ایجاد می‌کند که باعث انتشار بیشتر ویروس می‌شود.

مجید شایسته افزود: لذا اگر با فرد کرونا مثبت در تماس بودیم، باید تا ۱۴ روز از نظر کرونا و علائم آن پایش شویم و بررسی علائم بیماری مثل تب، سرفه، تنگی نفس، علائم گوارشی و از دست دادن حس بویایی و چشایی حتما مد نظر قرار گیرد.

وی اظهار داشت: توصیه‌های کلی مثل شست و شوی مکرر دست‌ها با آب و صابون به مدت حداقل ۲۰ ثانیه، استفاده از ماسک، حفظ فاصله فیزیکی با افراد به خصوص کسانی که علائم بیماری را دارند و استفاده از دستمال کاغذی هنگام عطسه و سرفه رعایت شود.

مدیر گروه بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: همچنین اگر در خانواده فرد کرونا مثبت وجود دارد، ملاقات این فرد کاملا ممنوع بوده و فردی که مراقب این بیمار است باید فاقد بیماری زمینه‌ای یا شرایط خاص مثل خانم باردار، افراد مبتلا به سرطان، مبتلایان به دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، تنفسی، کلیوی و افراد چاق بوده و این بیماری‌ها را نداشته باشد.

تاکنون ۵۸۱ هزار و ۸۲۴ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۳۳ هزار و ۲۹۹ نفر رسیده است.

اخبار مرتبط