به گزارش ایرنا، در اواخر سال ۲۰۱۴ و اوایل سال ۲۰۱۵ نشریه فرانسوی «شارلی ابدو» با انتشار کاریکاتوری توهینآمیز به ساحت مقدس پیامبر اسلام (ص) خشم مسلمانان و جوامع اسلامی در سراسر جهان را برانگیخت. پس از انتشار این کاریکاتورهای توهینآمیز، تظاهرات و بیانیههای رسمی در محکومیت این اقدام هفتهنامه فرانسوی صورت گرفت که متاسفانه در آن زمان نیز دولت پاریس اقدامی در راستای جلوگیری از انتشار مطالب و تصاویر اهانتآمیز به ادیان ابراهیمی انجام نداد.
رفتار غیر اصولی و خارج از عرف دیپلماتیک دولت فرانسه موجب شد تا خشم عمومی نسبت به اقدام نشریه شارلی ابدو در جهان افزایش یابد و بسیاری از دولتمردان، سیاستمداران و کارشناسان مذهبی و اجتماعی نسبت به عواقب خطرناک اینگونه اقدامات توهینآمیز هشدار دهند، ولی دولت فرانسه اقدامی که موجب فروکش کردن احساسات مسلمانان شود، از خود نشان نداد.
هفتم ژانویه سال ۲۰۱۵ حمله مرگباری به دفتر نشریه فرانسوی شارلی ابدو صورت گرفته که در نتیجه آن ۱۲ نفر کشته و حدود ۱۰ نفر دیگر زخمی شدند؛ دو نفر از کشته شدگان از ماموران پلیس بوده و چهار نفر هم از کاریکاتوریستهای مطرح فرانسوی از جمله سردبیر این هفتهنامه بودند.
روز چهارشنبه دوم سپتامبر (۱۲ شهریور) ساعت ۱۰ صبح به وقت اروپای مرکزی، محاکمه متهمان پرونده حمله خونین به دفتر نشریه شارلی ابدو برگزار شد و همزمان این نشریه بار دیگر کاریکاتورهای اهانتآمیز نسبت به پیامبر اسلام (ص) را در آستانه فرارسیدن سالروز میلاد این پیامبر عظیمالشان منتشر کرد.
به دنبال این اتفاق، بازماندگان کشتار شارلی ابدو، با در دست داشتن شماره جدید هفتهنامه شارلی ابدو با عنوان «بخشودگی برای همه» و با کارتونی از پیامبر اسلام (ص) با عنوان «من شارلی هستم» که در صفحه نخست آن چاپ شده بود، تجمع کردند که این حرکت با واکنش مسلمانان روبرو شد.
پس از آن و طی هفتههای گذشته کاریکاتورهای توهینآمیز به پیامبر اسلام (ص) در فرانسه منتشر شد که موجبات نارضایتی بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی را فراهم آورد، اما «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در این باره گفت که دولت او در امور مطبوعات دخالت نخواهد کرد و مانع آزادی بیان نخواهد شد.
در همین حال بسیاری از کشورهای اسلامی و عربی موضع پاریس را در قبال توهینهای مکرر به پیامبر اسلام (ص) در فرانسه و آنچه آنها «سخنان نفرت و توهین امانوئل مکرون» توصیف کردند، محکوم نمودند.
مکرون اواخر مهر امسال نیز اسلام را به عنوان یک دین «در بحران» در سراسر جهان توصیف کرد و گفت که دولت فرانسه در دسامبر (آذر) لایحهای را برای تقویت قانونی مربوط به سال ۱۹۰۵ ارائه میکند که کلیسا و دولت را به طور رسمی از هم جدا خواهد کرد.
روز یکشنبه هفته جاری مکرون رئیس جمهوری فرانسه با انتشار یک توئیت به زبان عربی بار دیگر بر موضع خود پافشاری کرد و در آن اظهار داشت که هیچ چیز ما را به عقب بر نمیگرداند، هرگز. ما برای ترویج صلح به همه اختلافها احترام میگذاریم. ما هرگز سخنان نفرت را قبول نداریم و از بحث منطقی دفاع میکنیم. ما همیشه در کنار کرامت انسانی و ارزشهای جهانی خواهیم ایستاد.
انتشار کاریکارتور نشریه شارلی ابدو فرانسه و سخنان دینستیزانه رئیس جمهوری این کشور در حمایت از این اقدام که یکی از پیامبران اولوالعزم و یکی از ادیان بزرگ ابراهیمی را هدف قرار داده است، موجب خشم پیروان این دین آسمانی و مسلمانان در سراسر جهان شد و مسلمانان را بر آن داشت تا با برگزاری تظاهرات در نقاط مختلف جهان مواضع قاطعی علیه این جنایت اتخاذ کنند.
پس از آن نیز مقامات و وزارتخانههای خارجه تعدادی از کشورهای عربی و اسلامی با صدور بیانیههایی، این محکومیت مردمی را به یک محکومیت رسمی بینالمللی تبدیل کردند. در این پیوند «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران در صفحه شخصی خود در توئیتر خاطرنشان کرد که تصاویر توهینآمیز به مقدسات اسلام و مسلمانان در واقع سوء استفاده از آزادی بیان است.
وی افزود: توهین به یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون مسلمان و مقدساتشان باعث افزایش تندروی و افراطگرایی در جهان خواهد شد.
در ترکیه این محکومیت بارها در سطح ریاست جمهوری بیان شد و «رجب طیب اردوغان» اظهارات مکرون را بیش از چندین بار محکوم کرد و گفت که رئیس جمهوری فرانسه نیازمند آزمایشهای عقلی است و مردم کشورش را به تحریم کالاهای فرانسوی فراخواند.
وزارت امور خارجه قطر نیز در بیانیهای اظهارات مکرون را محکوم کرد و افزود که با این شعارهای پوپولیستی که موجب تحقیر و اهانت به ادیان میشود، درگیریهای مردمی افزایش مییابد و حرکتهای افراطی، نژادپرستانه و مذهبستیزی را محکوم کرد.
این وزارتخانه ادامه داد: سخنان شتابزده توام با ادامه دعوت ساختاری و هدفمند برای هدف قرار دادن حدود ۲ میلیارد مسلمان در سراسر جهان که با توهین عمدی به شخص بزرگوار پیامبر اسلام (ص) انجام شده، نقطه عطف خطرناکی است.
«ضیف الله علی الفایز» سخنگوی وزارت امور خارجه اردن نیز گفت که این کشور ادامه انتشار چنین کاریکاتورهایی را محکوم میکند و نارضایتی عمیق خود را از این اقدامات ابراز میدارد.
وی در بیانیهای اضافه کرد که این اقدامات هدف قرار دادن آشکار نمادهای مذهبی، اعتقادات و مقدسات و نقض آشکار اصول احترام به دیگران و عقاید آنها است.
همچنین مغرب با محکوم کردن اقدام فرانسویها در اهانت به پیامبر اسلام (ص) تاکید کرد که آزادی فردی و اعتقادی با آزادی دیگران و اعتقادات آنها عملی است.
وزارت امور خارجه کویت با حمایت از بیانیه سازمان همکاری اسلامی، نسبت به حمایت و ادامه این اقدامهای جنایتکارانه علیه ادیان و پیامبران الهی که از سوی برخی تریبونها و دستگاههای سیاسی رسمی انجام میشود، هشدار داد.
در این میان تنها خبرگزاری عربستان سعودی (واس) به نقل قول از یک منبع رسمی وزارت امور خارجه این کشور بسنده کرد و گزارش داد که ریاض هرگونه تلاش برای نسبت دادن ارتباط اسلام با تروریسم را رد و هر عمل تروریستی را بدون توجه به عامل آن محکوم میکند.
مجلس اعلای اسلامی الجزایر وابسته به ریاست جمهوری این کشور از حضرت محمد (ص) به عنوان بهترین آفرینش خدا، نماد تسامح، شناخت و همزیستی نام برد که میلیونها نفر در قارهها از آن پیروی میکنند و اهانت به ساحت مقدس این پیامبر الهی که در فرانسه اتفاق افتاد را محکوم کرد و در بیانیهای علمای جهان، سازمانهای مذهبی، نهادهای حقوق بشری و موسسات گفت و گوی ادیان را برای مقابله با این گفتمان افراطی و غیر انسانی فراخواند.
در عراق نیز پارلمان این کشور در جلسه دوشنبه گذشته خود توهین به حضرت محمد (ص) را که از طریق انتشار کاریکارتورهای توهینآمیز در فرانسه انجام شده است را به شدت محکوم کرد.
در لیبی هم «دولت وفاق ملی» با اشاره به اینکه اظهارات مکرون به خاطر دستاوردهای سیاسی حزبی انجام شده و احساس تفرقه و نفرت را دامن میزند، این اظهارات را به شدت محکوم کرد.
«محمد القبلاوی» سخنگوی وزارت امور خارجه «دولت وفاق ملی لیبی» نیز بیانیه دادگاه حقوق بشر اروپا که در سال ۲۰۱۸ صادر شده است را به رئیس جمهوری فرانسه یادآور شد و افزود: این بیانیه توهین به پیامبر بزرگوار اسلام را مشمول آزادی بیان نمیداند.
«نواکشوط» نیز توهین به حضرت محمد (ص) را محکوم و نارضایتی گسترده مردم موریتانی از این اهانت و جریحهدار کردن احساسات مسلمانان را اعلام کرد و در بیانیهای که از سوی وزارت امور خارجه این کشور صادر شد، تاکید کرد که این رفتار با آزادی بیان مغایر است.
علمای یمن نیز با برگزاری نشستی در صنعاء بر لزوم واکنش و پاسخ جدی به اقدامات موهن فرانسه و توهینهای ضد اسلامی نشریهها و مقامات فرانسوی تاکید کردند و صدها نفر از مردم این کشور دیشب (سه شنبه شب) با برگزاری تظاهراتی در اعتراض به اظهارات رئیس جمهوری فرانسه درباره کاریکاتورهای توهین آمیز علیه پیامبر گرامی اسلام (ص) ، پرچم این کشور را به آتش کشیدند.
در واکنش به اظهارات مکرون و در محکومیت به اسلامهراسی در این کشور، پاکستان سفیر فرانسه در اسلام آباد را احضار کرد و پیش از آن نیز شورای ملی پاکستان انتشار کاریکاتور علیه پیامبر اسلام (ص) و سخنان نفرتآمیز توسط مکرون علیه اسلام و مسلمانان و سوء استفاده از این اظهارات برای ضربهزدن به اسلام و مسلمانان را محکوم کرد.
«کامل سامیگولین» مفتی تاتارستان نیز دیروز اقدامات ضد اسلامی در برخی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه را که موجب جریحهدار شدن احساسات همه مسلمانان شد را محکوم کرد.
«رمضان قدیروف» رئیس جمهوری چچن در واکنش به اظهارات رئیس جمهوری فرانسه گفت که سخنان مکرون درباره اسلام عواقب ناگواری در پی خواهد داشت و از وی خواست قبل از اینکه خیلی دیر شود، دست از این کار بردارد.
نظر شما