به گزارش شنبه ایرنا، روزنامه گاردین این سوال را مطرح کرده که آیا آمریکا واقعا دموکراتیک است اگر این طور است چرا میلیون ها رای نادیده گرفته می شود؟.
این رسانه نوشت: صفوف طولانی رای و سرکوب رای دهندگان قدرت دموکراسی در آمریکا را زیر سوال می برد.
آمریکا همواره خود را کشور پیشتاز در زمینه دموکراسی معرفی کرده است اما در این کشور نیز مانند بسیاری از کشورها حق رای مردم نادیده گرفته می شود.
گاردین نوشت برای درک سرکوب رای دهندگان در آمریکا نگاهی به ایالت تگزاس کفایت می کند. در حالی که بسیاری از ایالت ها از رای دهندگان نمی خواهند دلیلی برای رای دهی پستی داشته باشند این ایالت تنها به رای دهندگان ۶۵ ساله و بالاتر اجازه می دهد از طریق پستی رای دهند یا شروط دیگری را برای آنها وضع کرده است؛ از جمله این که رای دهندگان اجازه ندارند برای رای گیری آنلاین ثبت نام کنند.
به رغم موارد بالای ابتلا به کووید-۱۹ در این ایالت، مقامات تگزاس با چنگ و دندان در دادگاه های در سطح ایالتی و ملی از این محدودیت های خود دفاع کرده اند. گرِگ آبوت فرماندار جمهوریخواه این ایالت با صدور حکمی فوری محدودیت هایی را برای شهرستان های این ایالت ایجاد کرده است یعنی شهرستانی مانند هریس که ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار رای دهنده ثبت نام شده با گرایشات دموکراتیک دارد می تواند فقط یک مکان را برای رای دهندگان داشته باشد و رودز ایلند که به مراتب کوچکتر از هریس است می تواند چندین مکان رای گیری در انتخابات امسال داشته باشد.
این امر تا اندازه ای ادامه چندین صده نزاع بر سر دسترسی به حق رای در آمریکا بوده است. آمریکایی های افریقایی تبار رسما از حق رای محروم بود تا این که در قرن نوزدهم به این حق دست یافتند و ایالت ها با استفاده از ابزارهایی همچون مالیات انتخابات، آزمایش باسوادی و قوانین محروم کردن مجرمان تلاش کردند مانع دسترسی آمریکایی های آفریقایی تبار به انتخابات شوند.
قانون حق رای در سال ۱۹۶۵میلادی بسیاری از این ابزارها نژادپرستانه را لغو کرد.
ایالت هایی که از نظارت فدرال رها شده بودند با موج جدیدی از محدودیت های جدید رای گیری از جمله قوانین کارت شناسایی رای دهندگان و تلاش ها برای محدود کردن حوزه های رای گیری مواجه شدند.
در سال جاری، همه گیری کرونا برخی از راهبردهای محدودکننده نهادینه شده را بر ملا کرد. حتی با وجودی که آمریکایی ها با بحران بی سابقه سلامت در نتیجه شیوع این ویروس مواجه اند در برخی از ایالت ها مردم در صف های طولانی ایستاده اند تا شخصا رای دهند.
اما دیوان عالی آمریکا و دادگاه های استیناف در سطح محلی و ایالتی که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تعدادی قضات همسو با خود را در آنها منصوب کرده است، به متحدی قدرتمند برای مسئولان جمهوریخواه آمریکایی تبدیل شده است. یکی از اقدامات این دیوان، خودداری از منع قانونی است که توسط جمهوریخواهان در فلوریدا نوشته شده است. به موجب این قانون محکومان قضایی بایدن بدهی قبلی خود را پرداخت کنند تا بتوانند در انتخابات شرکت نمایند.
این قانون افراد را فقط به دلیل این که فقیر هستند از حق رای محروم می کند. براساس براوردها ۷۷۴ هزار رای دهنده در فلوریدا که یکی از ایالت های چرخشی است که رقابت در آنها بسیار نزدیک است به دلیل این که بدهکار هستند نمی توانند رای بدهند.
این اقدامات دیوان عالی آمریکا بسیار هشداردهنده است زیرا بعید به نظر می رسد که ترامپ در صورت شکست در انتخابات عقب نشینی کند به ویژه این که وی مدعیست در انتخابات تقلب خواهد شد و آرای او به سرقت می رود.
بعلاوه آرای الکترال آینده دموکراسی در آمریکا را تهدید می کند.
بسیاری بر این باورند که تجربه انتخابات در آمریکا که با پیروزی نامزدها در آرای عمومی در نهایت به دلیل آرای الکترال به شکست آنها منجر شده است، همچون مورد مربوط به شکست هیلاری کلینتون نامزد دموکرات ها در انتخابات ۲۰۱۶ خطری را که دموکراسی آمریکا را تهدید می کند نشان می دهد.
روند انتخابات ۲۰۲۰ در آمریکا تاکنون، بسیارغیرقابل پیشی بینی بوده و کسی نمی داند چه اتفاقی رخ خواهد داد. اگر همه مطمئن بودند که کلینتون درانتخابات ۲۰۱۶ به دلیل آرای مردمی پیروز خواهد شد امروز چنین اطمینانی درباره جو بایدن نامزد دموکرات ها با وجود پیشتازی او در نظرسنجی ها وجود ندارد.
این حقیقت که برای دومین دوره متوالی در انتخابات آمریکا نامزدی شکست بخورد که ممکن است ارای عمومی را کسب کرده باشد نگران کننده است. این مساله تهدیدی علیه نگاه مردم به دموکراسی در آمریکا است.
جورج ادوارد سوم استاد دانشگاه «ای اند ام» تگزاس معتقد است سیستم آرای الکترال «منسوخ» شده است.
نظام الکترال در قانون اساسی آمریکا زمانی نوشته شده که هیچ کشور دیگر به طور مستقیم رئیس جمهوری خود را انتخاب نمی کرد و از این رو تدوین کنندگان آن هیچ دستور راهنمایی برای تصمیم گیری در این زمینه نداشتند و آنها نگران بودند که استبداد در انتخابات حاکم شود. اما اکنون در انتخابات سال ۲۰۲۰ دموکراسی دربیشتر کشورهای جهان حاکم است و دیگری نیازی به پیچیده کردن چنین نظامی نیست.
در آمریکا مردم به جای آنکه مستقیم به شخص رئیس جمهوری رای دهند، به افرادی رای می دهند که نمایندگی رئیس جمهوری را برعهده دارند و عنوان کالج انتخاباتی یا الکترال شناخته می شوند.
این افراد، الکتور به معنای انتخاب کننده نامیده می شود. در مجموع ۵۳۸ رای الکترال برای ۵۰ ایالت بعلاوه ناحیه کلمبیا شامل پایتخت آمریکا (واشنگتن دی سی) وجود دارد که برنده انتخابات باید ۲۷۰ رای الکترال یعنی نصف بعلاوه یک ۵۳۸ رای را احراز کند.
برای نمونه، ایالت کالیفرنیا ۵۵ رای الکترال و ایالت وایومینگ ۳ رای الکترال را به خود اختصاص می دهد.
در اکثریت ایالت ها به جز دو ایالت، چنانچه الکتورهای یک نامزد رای بیشتری به دست آورد، همه آرا الکترال آن ایالت از آن وی می شود.
نظر شما