ماسک یک حفاظ در برابر انواع آلودگیهای ناشی از عفونتهای بیماری تنفسی و حتی آلودگی هوا است که در طول تاریخ جوامع بشری از آن استفاده میشده است.
گاهی این ماسک به شکل پارچهای، ابریشمی، زرباف و حتی در دوره از جنس آهن و طلا نیز کاربرد داشته است و کسی نمیتواند زمینه تاریخی آن را نادیده بگیرد.
در ابتدای اپیدمی و سپس پاندمی(جهان گستری) ویروس کرونا که منجر به تولید بیماری نوپدیدی با عنوان "کووید ۲۰۱۹" یا همان "کووید ۱۹" شد، نبود ماسک یک دغدغه عمومی بود،اکنون پس از گذشت ۹ ماه از بروز این بیماری، ماسک به فراوانی یافت میشود و دیگر کسی نمیتواند،نبود ماسک را بهانه کند.
عدهای در زمان شیوع ویروس کرونا، بهانه میکنند که ماسک زدن باعث تنگی نفس در بین آنها میشود اما پزشکان متخصص اعلام کردن که زدن ماسک هیچگونه افت اکسیژن خون (هیپوکسیمی)و کاهش میزان اکسیژن خون را به دنبال ندارد.
با این حال ماسکزدن در بیرون از خانه حالا نه یک پیشنهاد بلکه به یک دستورالعمل بهداشتی که حتی سازمان بهداشت جهانی آن را ضروری و لازم دانسته است.
کسی که ماسک نمیزند و در هنگام خرید نان به همه نانهای روی میز نانوایی دست میزند، یا آن کسی که ماسک نمیزند و در هنگام خرید میوه برای انتخاب میوه دلخواه خود به همه میوههای میوهفروشی دست میزند، در حال چانهزنی برای سر شیوع ویروس کرونا با بیماری کووید ۱۹ است که آن را به مردم منتقل کند.
عدهای ماسک را حتی در خودرو تک سرنشین خود استفاده میکنند اما هنگام دیالوگ و گفت وگو با شخص دیگر یا آن را بر میدارند و یا آن را روی چانه میزنند که انگار ماسک برای چانه ساخته شده است.
افرادی ، گران بودن قیمت ماسک را بهانه میکنند، این در حالی است که برخی پزشکان حتی ماسک های پارچه ای خانه دوخت و دست دوز یا حتی یک تکه پارچه و دستمال بدون دوخت را برای جایگزینی ماسک پیشنهاد میکنند تا کسی چانه زنی بر سر قیمت ماسک و نزدن ما سک نداشته باشد.
حالا کار به جایی رسیده است که نزدن ماسک و رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی با جریمه و تذکر و برخورد همراه است و این یعنی سلامت و جان مردم مهمتر از چانهزنی بر سر ماسک نزدن برخی از افراد است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اگر همه مردم از ماسک استفاده کنند تا ۹۵ درصد از انتقال کرونا پیشگیری میشود، دولت به طور حتم ضمانتهای اجرایی را برای اجباری شدن ماسک در نظر میگیرد و وزارت صنعت هم مامور شده که ماسک کافی و ارزان در اختیار مردم قرار دهد.
سیماسادات لاری در گفت و گو با ایرنا افزود:ماسکهای سه لایه اگر بر اثر عطسه یا بزاق دهان مرطوب شوند باید دور انداخته و تعویض شوند.
ماسک نزدن برخی از افراد و یک سرفه ساده و عطسه بدون پوشش صورت به همین راحتی ممکن جان دیگران را به خطر بیندازد.
معاون درمان دانشگاه علومپزشکی چهارمحال و بختیاری با اشاره به شیوع ویروس کرونا و گسترش این ویروس گفت: در ۲ماه اخیر پاسخ ۵۵ تا ۶۵ درصد نمونهگیریهای کرونا در استان مثبت بوده است.
فریدون رحمانی تاکید کرد: این در حالی است که در ماهها ابتدایی شیوع این ویروس، پاسخ ۲۰ درصد نمونههای کرونا در استان مثبت بود.
وی افزود: متاسفانه منحنی ابتلا به ویروس کرونا در چهارمحال و بختیاری صعودی است و در صورت گرفتن نمونههای بیشتر، بهطور یقین پاسخهای مثبت ابتلا به این ویروس بیشتر خواهد بود.
معاون درمان دانشگاه علومپزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: در صورت ادامه روند کنونی و رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی احتمال ابتلای ۱۴ هزار و ۱۲۸ نفر تا پایان سال وجود دارد که در این صورت تعداد افراد بستری بیمارستانی مبتلایان افزایش چشمگیری خواهد داشت.
فریدون رحمانی تاکید کرد: در نیمه نخست سالجاری یکهزار و ۷۴۷ نفر به علت ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستانهای استان بستری شدند.
وی افزود:از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا پایان مهرماه سالجاری هفت هزار و ۳۸۵ نفر مشکوک به ابتلای به این ویروس بودهاند که پنج هزار و ۱۵ مورد مختص نیمه نخست امسال بوده است.
رحمانی تصریح کرد: در صورت ادامه روند کنونی آمار افراد مشکوک به ویروس کرونا تا پایان سالجاری به ۲۲ هزار و ۵۴۶ نفر افزایش مییابد.
وی یادآور شد: متاسفانه در نیمه نخست سالجاری بر اثر ابتلا به ویروس کرونا ۲۴۹ نفر جان خود را از دست دادند و ادامه این روند امکان افزایش تعداد فوتیها تا یکهزار و ۴۱۵ نفر وجود دارد.
معاون درمان دانشگاه علومپزشکی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: این در حالی است که با مداخله مثبت، شکست روند کنونی زنجیره انتقال و کاهش موارد ابتلا، کاهش تعداد بستریها و فوتیها افراد امکانپذیر است و در غیر اینصورت، احتمال افزایش آمارهای پیشبینی شده وجود دارد.
وی از مردم تقاضا کرد،رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند و مقابله با این ویروس را جدی بگیرند و جان خود را نجات دهند.
رحمانی تاکید کرد: در شورای اداری چهارمحال و بختیاری به مسوولان ارشد استان پیشنهاد شد تا این استان بهعنوان پایلوت در ایران بهمدت یکماه تعطیل و نتایج آن برای کل کشور بهرهبرداری و الگوگیری شود.
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری نیز پیشتر با بیان اینکه میزان استفاده از ماسک در استان از ۶۰ درصد در هفتههای گذشته به ۹۰ درصد رسید گفته بود: با اجرای کمپین آموزش و اطلاعرسانی از ۱۵ مهر در مرکز استان و مواجهه حضوری با مردم و توزیع رایگان ماسک استفاده از این وسیله بهداشتی در استان افزایش قابل توجهی پیدا کرد.
سید راشد جزایری افزود: طبق مشاهدات و برآوردهای میدانی هماینک ۹۰ درصد مردم استان از ماسک استفاده میکنند که البته پنج درصد این افراد استفاده ناصحیح از ماسک دارند به طوریکه هنگام ماسک تمام قسمتهای بینی و دهان خود را به خوبی نمیپوشانند.
وی با بیان اینکه ۱۰ درصد مردم استان طی روزهای اخیر از زدن ماسک امتناع میکنند، تصریح کرد: از این تعداد هفت درصد ماسک همراه دارند اما نسبت به استفاده از آن بیتوجه هستند و سه درصد باقیمانده هم به طور کلی هیچ اعتقادی به استفاده از ماسک ندارند و از ابتدا تاکنون از ماسک استفاده نکردهاند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد خاطرنشان کرد: تلاش شده تا با فرهنگسازی در این کمپین و در مواجهه چهره به چهره با افرادی که ماسک نمیزنند نسبت به پیامدهای ناگوار این بیتوجهی اطلاع رسانی شود و آنها را نسبت به استفاده از ماسک متقاعد کنیم.
به گفته جزایری،میزان استفاده از ماسک در ادارات و نهادهای این استان ۹۵ درصد، اصناف ۹۰ درصد و مدارس ۸۵ درصد است که چنانچه بتوان این میزان را به حدود ۱۰۰ درصد افزایش داد میتوان به کنترل و مهار ویروس کرونا امیدوار شد.
وی با بیان اینکه نظارت بر استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت مستمر بر مکانهای عمومی ادامه دارد، اظهار داشت: سه نوع نظارت دستگاه مربوطه، نظارت اتحادیه و صنف مربوطه و نظارت عالیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری سازمان بازرسی کل و بازرسی استانداری در این رابطه وجود دارد.
جزایری تصریح کرد: به اصناف متخلف تذکر داده میشود و چنانچه این تخلف تکرار شود نسبت به پلمب آن واحد اقدام میشود.
به گزارش ایرنا، ویروس کرونا که منجر به بیماری نوپدید کووید ۱۹ شده است، بسیاری از کشورهای جهان درگیر کرده است و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته تا وضعیت فوقالعاده اعلام کند.
استفاده همگانی از ماسک، رعایت فاصله ۲ متری از یکدیگر، شستوشوی دستها با آب و صابون، رعایت بهداشت فردی، خودداری از دست دادنهای مکرر و منع سفر و حضور در اجتماعات از جمله نکاتی است که پزشکان متخصص برای پیشگیری از شیوع این ویروس توصیه میکنند.
نظر شما