مهندس محمدنقی کاظمیان روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تاکنون کشاورزان استان دو هزار و ۷۳۰ هکتار دانه روغنی کلزا در اراضی استان کشت کرده اند و سطح سبز این اراضی نیز دو هزار و ۵۰۰ هکتار است.
وی افزود: تنها ۵۰ هکتار از کشتزارهای دانه روغنی کلزا دیم و مابقی آبی است.
وی سطح ابلاغی کشت دانه روغنی کلزا در این استان را هفت هزار هکتار عنوان کرد و گفت: علت استقبال کم از کشت کلزا در این استان دیر اعلام شدن نرخ خرید تضمینی محصول کلزا نسبت به گندم بوده است.
کاهش کشت کلزا در استان در حالی است که آستان قدس محصول هفت هزار هکتار دانه روغنی کلزا را برای سال زراعی جاری خریداری کرده است که بدین ترتیب نگرانی کشاورزان از بابت فرش برطرف شده است.
مدیر امور زراعت سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در ادامه افزود: در برداشت کلزا تنها دانه روغنی آن برداشت می شود کاه به عنوان علوفه دامی وجود ندارد بعضا برخی از بهره برداران به همین دلیل امسال از کشت این محصول صرفه نظر کردند و گندم و جو کشت کردند تا این خوراک دام را نیز داشته باشند.
کاظمیان افزود: امسال ۱۶ تن و ۴۸۰ کیلوگرم بذر کلزا و ۵۷۳ تن انواع کود شامل اوره، پتاس و فسفات بین کلزا کاران استان توزیع شد.
وی گفت: هم اینک تنها چهار تا پنج روز فرصت کشت دانه روغنی کلزا در منطقه مانه و سملقان وجود دارد که پیش بینی می شود سطح زیر کشت به سه هزار هکتار برسد.
وی اظهار داشت: با وجود اینکه کشت این محصول در کشور از اهمیت زیادی برای رسیدن به خود اتکایی روغن برخوردار است اما کشت آن پر هزینه است و با وجود اینکه بذر یارانه ای به آنان داده می شود اما هزینه سم مصرفی و سایر اقدامات نیز بالا است.
کاظمیان با بیان اینکه تنها کشاورزانی کشت کلزا دارند که به قانون کشت تناوب با گندم و تولید پایدار غلات اعتقاد دارند، گفت: کشت کلزا در تناوب با گندم باعث بالا رفتن ۲۵ تا ۳۰ درصد محصول خواهد شد که این مهم را به زارعان توصیه می کنیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی هم به خرید قرار دادی آستان قدس از محصول کلزا کاران اشاره کرد و اظهار داشت: در کشاورزی قراردادی کلزا محصول با نرخ مصوب از کشاورزان خریداری می شود و بهره برداران بابت فروش محصول خود دغدغه و نگرانی ندارند.
عبدالله یوسفی افزود: تاکنون صاحبان کارخانهها و صنایع تبدیلی استان تنها ۱۰ درصد از محصولات تولیدی این استان را به صورت قراردادی از کشاورزان می خریدند و ۹۰ درصد دیگر از طریق عرضه و تقاضا به فروش میرسید.
وی گفت: با توجه به اهمیت تولید دانه روغنی کلزا در کشور و بر اساس فرمایشات و تاکیدات رهبر معظم انقلاب برای دستیابی به خودکفایی در تولید دانههای روغنی، وزارت جهاد کشاورزی با همکاری آستان قدس رضوی اقدام به اجرای برنامه کشت قراردادی کلزا کرده است.
یوسفی افزود: در این سیستم کشت قراردادی نسبت به اصلاح الگوی کشت نیز اقدام میشود در حقیقت یکی از وظایف و اهداف مهم کشت قراردادی محصولات کشاورزی، اصلاح الگوی کشت است و تا زمانی که این برنامه به طور کامل محقق نشود دستیابی به اصلاح الگوی کشت دشوار خواهد بود.
وی بر افزایش خریدهای قراردادی محصولات کشاورزی از سوی کارخانه ها و صنایع تبدیلی تاکید کرده و اظهار داشت: باید این مهم را در بین کشاورزان، صاحبان صنایع و واحدهای تولید نهادینه سازی کنیم تا کشاورز با خیال آسوده محصولات خود را کشت کند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: باید سایر محصولات کشاوزی استان از جمله گوجه فرنگی، پیاز، تولیدات علوفه ای نیز به صورت قراردادی کشت شود.
در سال زراعی گذشته سه هزار و ۵۰۰ تن دانه روغنی کلزا از کشتزارهای استان برداشت شد که سرمای دیررس بهاره موجب افت ۳۰ درصدی عملکرد این محصول شد.
چهار هزار و ۵۰۰ هکتار کشتزار خراسان شمالی زیر کشت کلزا رفته بود که پیشبینی شده بود افزون بر پنج هزار تن دانه روغنی از این سطح برداشت شود.
سهم خراسان شمالی ۶ دهم درصد از تولید ناخالص داخلی تمامی بخش های اقتصادی کشور است که سهم بخش کشاورزی این استان ۱.۱ درصد از تولید ناخالص بخش کشاورزی را شامل می شود.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از مجموع این میزان ۳۰۰ هزار هکتار زراعی و مابقی باغی است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت می کنند. بیشترین شاغلان استان در بخش کشاورزی اشتغال دارند.
حدود ۴۴ درصد از این جمعیت در روستاها سکونت دارند و ۳۷ تا ۴۲ درصد اشتغال این استان در حوزه کشاورزی است.
نظر شما