به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان روز دوشنبه با ۱۹۳ رای موافق، ۱۳ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از ۲۳۴ نماینده حاضر تصویب شد.
پیش از رای گیری «معین الدین سعیدی» سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس در این باره گفت: همکاری بین المللی در زمینه حفظ نباتات یک اصل پذیرفته شده جهانی است و در شرایطی که نظام سلطه تحریمهای ظالمانه علیه ایران روا داشته، بایداز هر روزنهای برای تبادلات دربخشهای مختلف اقتصادی، کشاورزی و علمی استفاده کنیم.
«علیرضا سلیمی» نماینده مردم دلیجان در مخالفت با این طرح گفت: رهبر معظم انقلاب در یکی از دیدارها با نمایندگان مجلس فرمودند بعضی از این موافقتنامهها با بعضی از کشورهای خارجی در یک مرکز خاص مدیریت می شوند و تبعاتی برای کشورها دارند.
وی با اشاره به موضوع تبادلات اطلاعات در این موافقتنامه اظهار داشت: ۹۰ درصد بذر مصرفی کشاورزی،تخم قزل آلا، مرغ، گوجه فرنگی و پیازو ... وارداتی است. همچنین در ماده چهار موافقتنامه گفته شده که طرفین عندالزوم کارهای علمی را انجام دهند که این مورد ابهام دارد.
وی افزود: این موافقتنامه منشا خسارتهای وارده به کشور است. همچنین در موضوع اختلاف بین دو کشور، سازمان جهانی فائو را داور قرار داده که فائو و دیگر سازمانهای بین المللی بی طرف نیستند. مانند سازمان انرژی اتمی که در قابل ایران بی طرف نبود.
نماینده مردم دلیجان تصریح کرد: آیا این موافقت نامهها در زمانی که ۲۰۰ هزار تن برنجی در گمرک دپو و فاسد شده و به دست مردم نرسید، در اولویت است.
«محمد تقی نقدعلی» نماینده خمینی شهر نیز در موافقت با این طرح گفت: این موافقت نامه در راستای تسهیل امور تجاری ودیپلماسی اقتصادی است و این موافقتنامه در سال ۹۷ امضاء شده ولی تاکنون تکلیف آن مشخص نشده است.
وی یادآورد شد: سازمان فائو گزارش داده که ۴۰ درصدخسارت توسط عوامل بیماری زا به کشاورزی جهان واردمیشود و البته شبیه این موافقتنامه هم بین کشورهای چین، روسیه عراق و ترکیه منعقدشده است.
نماینده مردم خمینی شهر با بیان اینکه تبادل تجاری و کشاورزی ایران و صربستان ۲۵ میلیون دلار است، عنوان کرد: از این مقدار ۲.۵ میلیون دلار تراز مثبت برای ایران است. اما منظور از تبادل اطلاعات، اطلاعات پیرامون آفت های گیاهی و از این دست است.
«سیدغنی نظری خانقاه» نماینده مردم خلخال نیز در مخالفت با این طرح اظهار داشت: باید دقت کنیم که موافقتنامه ما را به سمت وابستگی به دیگر کشورها پیش نبرده و بهتر است با کشورهای همسایه دراین زمینهها موافقتنامه تنظیم شود.
«ذبیح اللله اعظمی» نماینده مردم جیرفت نیز در موافقت با این طرح اظهار داشت: این توافقتنامه برای هر دو کشور بسیار مهم ضروری است. زیرا به دلیل عدم رعایت قوانین قرنطینهای خسارتها زیادی به کشاورزی وارد می شود.
وی ادامه داد: مگس مدیترانهای، سیاهک هندی گندم، سوسک کرارادو و علف های هرزی که همراه با محمولههای گیاهی وارد کشور میشوند از جمله مواردی هستند که سبب خسارت به کشاورزی کشور شدند و اگر این توافقنامهها پیش از این بودند شاهد این خسارتها به کشاورزی کشور نبودیم.
نماینده مردم جیرفت تصریح کرد: طبق این موافقتنامهها چنانچه محمولهای گیاهی آلودگی داشته باشند، درمحل معدوم میشوند. همچنین در این موافقتنامه تبادلهای علمی صورت میگیرد و هر دو کشور باید لیست آفات و بیماریهای کشاورزی خود را اعلام کنند.
«محمد جوادکولیوند» به عنوان نماینده دولت در این باره اظهارداشت: در دنیا بین ۳۵ تا ۴۰ درصد محصولات کشاورزی به دلیل آفات به کشاورزی از بین می روند و در کشور سالانه ۶۵ هزار میلیارد تومان به دلیل آفات کشاورزی آسیب میبیند. از طرفی در دنیا سازمانی به نام حفظ نباتات و آفات گیاهی تعریف شده است که اصل برنامه این سازمان پیشگیری و جلوگیری از ورود آفات به کشور است.
وی افزود: کشورهای بر اساس آفاتی که به آنها میرسد بین کشورهای توافقنامه هایی تبادل میشود. تا این زمان سازمان نباتات کشور با ۹ کشور از جمله چین روسیه، ترکیه، سودان، تاجکیستان توافق همکاری امضا کرده است همچنین ۱۶ موافقت نامه با کشورهای اروپایی و آسیایی و استرالیا داریم که در حال طی کردن مراحل موافقتنامه است.
کولیوند درباره تبادل اطلاعات در موافقتنامه گفت: این تبادل اطلاعات درباره مسائل کشاورزی، فهرست آفات و بیماریها در هر دو کشور و اطلاع رسانی در این زمینه است و در این موافقتنامه به مبادله تکنولوژی تاکید شده است. از طرفی در موافقتنامه با کشورهای اروپایی دچار مشکل هستیم و این موافقت نامه میتواند مشکل را حل کند.
در ماده واحده طرح آماده است: به دولت اجازه داده میشود نسبت به امضای موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان به شرح پیوست اقدام و اسناد مربوط را مبادله نماید.
نظر شما