اسلام که در میان ادیان مختلف، به عنوان اجـتماعیترین دین مطرح است، بیشتر تعالیمش در قالب جماعت و اجـتماع قابلیت ظهور و اجرا پیدا میکند و هـمین امر باعث شده است از قدیمیترین تا جدیدترین متون فقهی، اخلاقی و کلامی سهم مهمی از آموزه های خود را به موضوع وحدت و جماعت گرایی اختصاص دهند.
نقطه مقابل وحدت و اتحاد، تفرقه و تـشتت اسـت. دشمنان با تمام توان، وحدت اسلامی را نشانه گرفتهاند و با تمام ابزار و وسایل خود در این راه تلاش میکنند.
امیرمومنان(ع) در خطبه ۱۷۶ نهج البلاغه درباره نهی از تفرقه فرموده است: خدای سبحان به هیچ گروهی چه از گذشتگان و چه باقیماندگان که جدایی گزینند، خیری عطا نکرده است.
مشاور مدیر حوزه علمیه خراسان در امور اهل سنت و مدیر حوزه علمیه امام صادق(ع) تایباد با اشاره به هفته وحدت گفت: ابتدای سوره توحید توجه همه ما را به وحدانیت خدا جلب میکند. فلسفه دعوت انبیا نیز دعوت مردم به وحدت و یگانگی بوده است، چرا که وحدت، پیشرفت و تعالی و رشد را به همراه خواهد داشت.
حجت الاسلام مرتضی محدثی افزود: اگر در جامعه هم وحدت حاکم شود و از رهگذر وحدانیت پروردگار دلها هم با هم وحدت پیدا کند و منسجم شود، پیروزی و قدرت و حاکمیت را به همراه خواهد داشت و اگر اینها همراه با ایمان باشد به طور قطع استحکام و پیروزی آن قطعی خواهد بود.
وی اظهار داشت: دغدغه اصلی پیامبر(ص) از لحظه ورود به مدینه و تشکیل حکومت، موضوع وحدت حتی با یهودیان ساکن مدینه بود ایشان بین مسلمانان مهاجر و انصار نیز عقد اخوت ایجاد کرد و فعالیتهای رسول الله(ص) بر اساس همین وحدت و یکدلی بوده است حتی آن حضرت در روز فتح مکه نیز وقتی بعضی حرف از انتقام زدند فرمود "امروز روز رحمت است." البته ایشان در جاهایی که برخورد شدید نیاز بود با غلظت عمل برخورد میکرد.
مشاور مدیر حوزه علمیه خراسان در امور اهل سنت گفت:برای دشمنان اسلام، شیعه و سنی بودن تفاوتی ندارد مشکل دشمنان با اصل قرآن و پیامبر است. به همین خاطر بعضی وقتها دست به قرآن سوزی میزنند و گاهی به رسول الله(ص) اهانت و توهین میکنند.
محدثی افزود: قرآن و پیامبر(ص) متعلق به همه مسلمانان است و اهانت به این دو مبین این است که مطابق سنت نبوی حرکت و به سیره آن حضرت عمل کردن و عمل به قرآن مهمترین مشکل دنیای جاهل غرب است. از طرفی آنها چون مطمئن هستند که اعتقادات ما به همه پیامبران راسخ است از همین رهگذر با فراغ بال توهین میکنند و از یک طرف سعی بر اختلاف افکنی دارند.
وی ادامه داد: دشمنان از سوی دیگر چهره تزویر خود را نمیتوانند پنهان کنند و به مقدسات شیعه و سنی توهین میکنند اما ما اگر بصیرت به خرج بدهیم و زنده و پویا باشیم و مسایل امروز خود را بشناسیم، هدف غرب از اختلاف افکنی این است که هر چه بیشتر کوچکتر و تنهاتر شویم و انسجام ما به هم بریزد. اگر اتحاد داشته باشیم خطر و ریسک لطمه زدن دشمن به مسلمانان کمتر می شود.
مشاور مدیر حوزه علمیه خراسان در امور اهل سنت گفت: در قرون وسطا و در سال ۱۶۱۸ میلادی همین فرانسه در حمایت از پروتستانها با اسپانیا و رم به مدت ۴۳ سال با هم نبرد کردند. اختلافات بین پروتستانها و کاتولیکها به مراتب میتواند از اختلافات بین مسلمانان بیشتر باشد و نسل کشی بین آنها فراوان بوده است اما اکنون با وجود اختلافاتی که دارند در کنار هم متحد و منسجم هستند و از هم حمایت میکنند
محدثی افزود: اما مسلمانان به جای این که در کنار هم باشند و در قبال اهانت آنان به مقدسات در یک جبهه قرار گیرند هر کدام ممکن است یک راهی را طی کنند. همچنین دشمنان با تشکیل گروههای تروریستی به دنبال تفرقه بین مسلمانان هستند.
مدیر حوزه علمیه امام صادق(ع) تایباد گفت: اگر سخنران یا مداحی در جایی سخنان تفرقه آمیز بیان کند، حرف نظام نیست و حرف همان یک شخص است و مسوولیتش نیز با خود اوست که از روی غفلت و نادانی و بی خبری یا عمدی مرتکب این کارها میشود اما جمهوری اسلامی ایران اعتقاد خود را به وحدت در عمل نشان داده است.
محدثی افزود: اهل سنت در کشور ما هم اینک نمازهای یومیه و نماز جمعه و کانونهای فرهنگی فعالی دارند در حالی که در کشورهای مشابهی که اقلیت آن شیعه هستند این آزادی و امکانات و همدلی و وجود ندارد.
وی ادامه داد: تشکیل جلساتی که اختلاف افکنی مذهبی در آن باشد و بخواهد جمعیت مسلمانان شکسته شود از اعظم گناهان است. در مجالسی که کسی سخن تفرقه آمیز بیان میکند نباید حضور پیدا کرد و اگر حضور داشتیم باید به گوینده به صورت جدی تذکر دهیم و یا حداقل کار این است که مجلس را ترک نماییم.
به اصل اسلام فکر کنیم
استاد حوزه علمیه اهل سنت احمدیه تربت جام هم گفت: مهمترین پیامی که هفته وحدت برای ما دارد پی بردن به اهمیت اسلام است و قبل از این که به شیعه و سنی بودن فکر کنیم باید به اصل اسلام فکر کنیم که دشمنان زیادی دارد.
مولوی هاشم وحیدیان با بیان این که اسلام دشمنان زیادی دارد و دشمنان برای نابودی آن مشغول فعالیت هستند افزود: دشمنان برای رسیدن به اهداف خود و اسلام هراسی از رسانهها استفاده میکنند و ما هم باید برای نشان دادن وحدت خود و تعالیم اسلامی باید بیش از پیش از ابزار رسانه استفاده کنیم.
وی ادامه داد: توهینهای دشمنان باعث شده است به حیله و نیرنگ دشمنان بیشتر پی ببریم و دست در دست هم بدهیم و در مقابل آنها ید واحده باشیم و همان طور که آنها علیه اسلام کار میکنند ما هم متحد باشیم.
استاد حوزه علمیه اهل سنت احمدیه تربت جام گفت: وحدت در لغت به معنای یکی و یگانه شدن و در اصطلاح دینی و شرعی عبارت از همدلی و همکاری و نزدیک شدن مذاهب اسلامی بر اساس اصول مسلم اسلامی و اتحاذ تدابیر لازم برای تحقق هدفهای مهم اسلامی است.
وحیدیان افزود: وحدت در دین مبین اسلام از جایگاه بالایی برخوردار است. از مهمترین توصیههای قرآن کریم نیز توصیه به وحدت و اخوت و برادری در میان مسلمانان است چنانکه در آیه ۱۰۳ آل عمران به این موضوع دعوت کرده است و همچنین در آیه ۱۰ سوره حجرات می فرماید مومنان با هم برادر هستند. از دیدگاه قرآن وحدت پایه و اساس هر خیری در دنیا و آخرت است و تفرقه، سعادت مردم را تهدید میکند.
وی ادامه داد: جزء نخستین کارهای رسول الله(ص) در مدینه بستن پیمان برادری بین مهاجرین و انصار بود. پیامبر(ص) تاکید بسیاری بر وحدت مسلمانان داشت چنانکه فرمود: در مسافرت نیز چادر و خیمه را نزدیک هم برپا کنید زیرا قلبها را به هم نزدیک میکند.
نظر شما