به گزارش ایرنا، استان پهناور و زرخیز کرمان ظرفیت های آشکار و نهانی در حوزه معادن، کشاورزی، صنعتی، گردشگری و غیره دارد که موقعیت ممتازی به آن در جنوبشرق کشور بخشیده و کرمان را مستعد توسعه همه جانبه کرده است.
اما اقلیم کویری و نیمه خشک و کاهش نزولات جوی و خشکسالی های سال های گذشته، چالش بزرگ کم آبی را در این استان پدید آورده که تهدیدی برای بخش های مختلف کرمان از جمله صنعت و کشاورزی محسوب می شود.
تدبیر مسئولان با همراهی و مشارکت بخش خصوصی در اجرا و بهره برداری انتقال آب خلیج فارس به این استان حرکتی است که نتایج آن برای سال ها یا قرن های آینده ماندگار است تا نسل های فعلی و بعدی از آن متنفع شوند.
امروز سه شنبه ۱۵ آبان عملیات بهره برداری از طرح های ملی استان های هرمزگان و کرمان در قالب سی و یکمین برنامه افتتاح جهش تولید فراهم شده که با افتتاح فاز نخست شیرین سازی آب و قطعه اول خط انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران (از بندرعباس تا سیرجان) با حضور علیرضا رزم حسینی وزیر صمت، استاندار کرمان، رییس مجمع نمایندگان استان، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل گهر و حضور ویدئو کنفرانسی دکتر حسن روحانی ریاست جمهوری و سایر مسئولان محقق شد.
سایت شیرین سازی آب با ظرفیت ۲۰۰ هزار مترمکعب در روز برای مصارف آشامیدنی و صنایع، خط لوله انتقال آب به طول ۳۰۵ کیلومتر، هفت ایستگاه پمپاژ، ۱۰ پست ۴۰۰ و ۲۳۰، ۱۳۲ و ۶۳ کیلوولت و ۱۵۰ کیلومتر خط انتقال نیرو و ۳۳ مخزن تعادلی، ذخیره و مقابله با ضربه آب به ظرفیت ۱۸۷ هزار مترمکعب با سرمایه گذاری ۱۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان و اشتغالزایی یکهزار و ۲۰۰ نفر تا ساعاتی دیگر با حضور مسئولان ملی و استانی دولت و بخش خصوصی به بهرهبرداری می رسد که می تواند جریان کار تولید، اشتغال و توسعه اقتصادی دیار کریمان را تسهیل کند.
افتتاح طرح های یاد شده از هرمزگان تا سیرجان و ادامه پروژه انتقال آب تا رفسنجان و یزد خط بطلانی بر کابوس کم آبی استان های کویری کشور در حوزه آب آشامیدنی و همچنین برای صنعت تلقی می شود که مطالعات آن با تفکری هوشمندانه در سال ۹۲ و عملیات اجرایی این ابرپروژه در سال ۹۵ آغاز شد و امروز ثمره چند سال فعالیت شبانه روزی مهندسان داخلی با مشارکت ۲۰۰ شرکت خصوصی و بخش دولتی به بار نشسته است.
روحانی: خط انتقال آب خلیج فارس خط امید است
رئیس جمهوری روز پنجشنبه در آیین افتتاح مرحله اول شیرین سازی و قطعه اول خط انتقال آب به فلات مرکزی ایران در سی و یکمین برنامه پویش ملی «تدبیر و امید برای جهش تولید» گفت: طرح انتقال آب به فلات مرکزی ایران صنایع ما را متحول میکند و خط انتقال آب از خلیج فارس خط انتقال امید است، زیرا فقط آب به فلات مرکزی ایران نمیرسد بلکه امید منتقل میشود.
حجت الاسلام دکتر حسن روحانی افزود: در هفته وحدت توانستیم طرح باور نکردنی را افتتاح کنیم. البته امسال پروژههای بسیار مهمی تا پایان سال و اگر خداوند توفیق داد در اوایل سال اینده مردم عزیزمان شاهد خواهند بود و این پروژه ها پروژه های بسیار بزرگ و تاریخی برای کشور ما هستند.
وی اظهار داشت: این پروژه پروژه ای بود که باور نکردنی بود و در دولت تدبیر و امید محقق شد. من باید به راستی این خط انتقال آب را خط انتقال امید بگذارم. چون فقط آب به فلات مرکزی نمیرسد، بلکه امید به فلات مرکزی میرسد. همه کشاورزان، صنعتگران و مردم به یک آب پایدار امیدوار میشوند و این طرح انتقال امید را به ملت بزرگ ایران تبریک میگویم.
رییس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه طراحی، اجرا و تامین مالی همه داخلی است، گفت: تامین مالی طرح یا توسط شرکتهای خصوصی بوده و یا صندوق توسعه کمک کرده و یا بانکها تسهیلات گرفتند و این کار عظیم و بزرگی است که به ثمر نشسته و انشاء الله بقیه فازهای آن هم با همین سرعت ادامه پیدا میکند و اگر مشکلی هم باشد باز هم دولت در خدمت مردم خواهد بود برای اینکه تا این طرحها را بتوانیم به پایان برسانیم.
روحانی ادامه داد: طول این طرح بیش از۸۰۰ کیلومتر است که فاز اول آن ۳۰۵ کیلومتر است و الان افتتاح می شود. این پروژه در ادامه به مس سرچشمه میرسد و تا یزد و چادرملو ادامه مییابد.
رییس جمهوری با بیان اینکه این طرح بسیار عظیم و بزرگ صنایع ما را متحول میکند، گفت: صدها چاه که آب را از زیر زمین برای این صنایع تامین میکرده، اب این چاهها یا به مصرف دیگر میرسد یا آنهایی که ضرورت نداشته باشد، بسته میشود.
وزیر صنعت: انتقال آب خلیج فارس میراثی برای کشور است
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: امروز، روز تاریخی و مبارکی برای ملت ایران است زیرا بزرگترین پروژه آبی در نظام جمهوری اسلامی به عنوان طرحی نادر در منطقه خاورمیانه اجرا و افتتاح شد و این پروژه در فازهای بعدی ادامه خواهد داشت.
علیرضا رزم حسینی افزود: گذشتگان بیش از ۲ هزار سال، قنواتی در دل کویر و فلات مرکزی کشور حفر کردند و آب را به منظور مصرف در بخش کشاورزی و آشامیدن روی زمین آوردند و امروز نسل ما بزرگترین انتقال آب از دریا به فلات مرکزی ایران را دولت تدبیر و امید اجرا کرد که برای نسل های آینده به یادگار خواهد ماند و میراثی برای کشور خواهد بود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه شعار "ما می توانیم" در این پروژه اجرا شد افزود: این شعار حیرت و شگفتی همگان را به دنبال داشت زیرا در ابتدا، بسیاری مخالف اجرای این پروژه بودند و امروز در دولت دوازدهم ما مفتخریم که در نظام جمهوری اسلامی از این طرح بهره برداری کنیم.
وی بیان داشت: این طرح بدون ریالی اعتبار دولتی افتتاح شد و قرار است شرکت های توسعه گرا و صنعتی معدنی کشور را بسازند و این شرکت ها برای بقای خود و مردم حاضر به سرمایه گذاری شدند.
رزم حسینی تصریح کرد: اعتبار پروژه انتقال آب از محل منابع بانکی و شرکت های صنعتی و معدنی تامین شد و در این طرح ۱۹۴ شرکت داخلی در ۱۵ استان کشور مشارکت داشتند و روزانه هشت هزار نفر در این پروژه مشغول به کار بودند و طراحی و اجرای آن تا جایی که ممکن بود توسط دانش بومی اجرا شده است.
وی ادامه داد: این حرکت نشان داد که می توان برای بخش صنعت و آشامیدنی کشور آب پایدار تامین کرد لذا می توانیم پس انداز آب را در کشور داشته باشیم که با اجرای این طرح حداقل می توان ۱۸۰ میلیون متر مکعب در آب صرفه جویی کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: دولت، کشور را با مشارکت و همکاری شرکتهای توسعهگرا صنعتی و معدنی میسازد و امروز صرفه اقتصادی در این است که آب را به سمت معادن بیاوریم.
وی اضافه کرد: در اجرای طرح انتقال آب همکاری و انسجام کامل بین بخش های مختلف دولت از جمله وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، محیط زیست، صندوق توسعه ملی، مدیران منطقه ای و محله ای و نمایندگان مجلس مشاهده شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: نکته دیگر این پروژه ای بود که این طرح با ایده از پایین به بالا توسط افرادی مطرح و با هزینه شخصی مطالعه شد و در دولت تدبیر و امید به سرعت مراحل اجرایی را گذراند، لذا می توان ایده های باورنکردنی حتی از پایین را به ویژه در وزارت خانه ها نیز مورد توجه قرار دهیم.
وی ادامه داد: این طرح توسط مدیران شجاع انجام شد، مدیران مس سرچشمه، گل گهر و چادرملو که ریسک حساب شده ای در این طرح انجام دادند.
رزم حسینی افزود: انتقال آب از دریا برای خودروسازی و شهرک های صنعتی صرفه اقتصادی دارد و وزارت نیرو باید جلودار و مشوق اجرای اینگونه طرح ها باشد که همه صنایع و استان ها از این نعمت بهره مند شوند.
استاندار کرمان: ۶۰۰ میلیون متر مکعب اب از خلیج فارس به کویر مرکزی منتقل می شود
استاندار کرمان با اشاره به مشکل کم ابی در استان کرمان: بخش عمدهای از آب این استان در بخش کشاورزی مصرف میشود و سالانه حدود ۶ میلیارد مترمکعب برداشت آب در بخش کشاورزی داریم که یک میلیارد مترمکعب نسبت به حد مجاز و ۲ میلیارد مترمکعب نسبت به مصرف بهینه اضافه برداشت است.
محمد جواد فدائی با اشاره به وجود ۹ هزار چاه غیرمجاز در استان کرمان افزود: نیمی از این چاهها باید پُر و مسلوب المنفعه شوند، به از نظر آب آشامیدنی ۱۳ شهر استان کرمان در وضعیت قرمز قرار دارند و ۷۲۰ روستا نیز شبکه آب آشامیدنی ندارند و که به صورت سیار آبرسانی میشود.
وی تصریح کرد: در مجموع وضعیت آب در استان کرمان خوب نیست و در بخش صنعت نیز نیاز به آب داریم لذا برای حل این مشکل بررسیها و طرحهای متعددی مطرح شده که یکی از آنها استفاده از پسآب (فاضلاب) است که در شهرهای کرمان، زرند و سیرجان در حال اجرای شبکه فاضلاب است تا از پسآب برای صنعت استفاده شود.
استاندار کرمان اظهار داشت: پروژه انتقال آب خلیج فارس در سه خط در نظر گرفته شده که در مجموع ۶۰۰ میلیون مترمکعب در سال آب را شیرین کرده به استانهای کرمان و یزد منتقل میکند و خط اول این پروژه سه فاز دارد که شامل انتقال آب از بندرعباس به گلگهر سیرجان، گلگهر تا مس سرچشمه و سرچشمه تا چادرملو یزد است.
وی تاکید کرد: در مجموع فاز اول پروژه ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب را در سال منتقل میکند که ۵۰ میلیون مترمکعب آن به شهرهای استان هرمزگان داده میشود و ۴۵ میلیون مترمکعب سهم گلگهر، ۴۰ میلیون مترمکعب سرچشمه و ۳۰ میلیون مترمکعب سهم چادرملو است و ۱۵ میلیون مترمکعب نیز در طول مسیر برای شرب و مواردی دیگر استفاده میشود.
فدائی با بیان اینکه مطالعات اولیه طرح انتقال آب خلیج فارس سال ۱۳۹۲ انجام و عملیات اجرایی از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است ادامه داد: فاز اول انتقال آب تا گلگهر حدود ۳۰۰ میلیون یورو ارزبری داشته، ۶ هزار میلیارد تومان شرکا و سهامداران شامل گلگهر و سرچشمه و فولاد چادرملو سرمایهگذاری کردند و یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان نیز از تسهیلات بانکی استفاده شده است.
وی با بیان اینکه بخش ارزی از محل صندوق توسعه ملی و بانک ایران و اروپا کمک گرفته شده است، خاطرنشان کرد: ۳۸ میلیون یورو توسط بانک ایران و اروپا و مابقی از محل صندوق توسعه ملی تامین شده است و بانکهای سپه، ملی، تجارت و پارسیان نیز در بخش تسهیلات کمک کردهاند.
استاندار کرمان اظهار داشت: در جریان اجرای پروژه بزرگ انتقال آب از خلیج فارس ۲۰۰ شرکت پیمانکاری ۱۶ هزار نفر نیرو به صورت مستقیم و غیرمستقیم فعال بودهاند.
وی تصریح کرد : امیدواریم با انتقال آب به گلگهر، چاههای مورد استفاده این مجموعه مسدود شوند و کمکی به حل مشکل آب در منطقه سیرجان باشد.
فدائی، زمان افتتاح فازهای دوم و سوم خط انتقال آب خلیج فارس به مس سرچشمه و فولاد چادرملو را تا پایان سال اعلام کرد و گفت: خط دوم و سوم انتقال آب نیز در حال برنامهریزی و بررسی برای آغاز عملیات است.
نظر شما