به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، «رابرت باکلند» وزیر دادگستری انگلیس روز پنجشنبه تصریح کرد این کشور به دولت جدید آمریکا اطمینان خواهد داد که به توافق صلح ایرلند شمالی موسوم به جمعه نیک، در روند خروج از اتحادیه اروپا احترام میگذارد.
این درحالیست که بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس اواخر شهریور ماه گذشته با تصویب لایحهای در پارلمان این کشور در خصوص نادیده گرفتن بخشهای کلیدی از موافقتنامه برگزیت از جمله پروتکل ایرلند شمالی پیام تندی را به طرف اروپایی ارسال کرد و با اعتراضهای شدیدی روبرو شد.
جانسون مدعی شده که اتحادیه اروپا قصد دارد با استناد به توافق برگزیت بین ایرلند شمالی و دیگر مناطق انگلیس حصار اقتصادی ایجاد کند. با این حال اتحادیه اروپا ضمن رد این ادعا، تاکید دارد که نادیده گرفتن توافق برگزیت خلاف موازین بینالمللی است.
در توافقی که پارسال به تائید دو طرف رسید، پیش بینی شده است که ایرلند شمالی به مدت چهار سال برخی از مقررات اتحادیه اروپا را رعایت خواهد کرد. این در حالی است که در لایحه دولت انگلیس پیش بینی شده است که این کشور می تواند به طور یکجانبه برای ایرلند شمالی در زمینه امور تجاری تصمیم گیری کند.
بایدن همان زمان به جانسون هشدار داد که این کشور باید به توافق «جمعه نیک» احترام بگذارد یا توافق تجاری جداگانه ای با آمریکا در کار نخواهد بود. او که یک آمریکایی ایرلندی کاتولیک است سپتامبر (شهریور) گذشته در توئیتی نوشت: نمی توانیم اجازه دهیم پیمان جمعه نیک که صلح را به ایرلند شمالی بازگرداند در نتیجه برگزیت آسیب ببیند.
وی افزود: هر گونه توافق تجاری بین آمریکا و انگلیس باید منوط به احترام به این پیمان و جلوگیری از بازگشت به مرز سخت باشد، همین و بس.
این اظهارات مورد تایید نانسی پلوسی رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا نیز هست. وی گفته است اگر انگلیس دیگر پیمان های بین الملی را نقض کرده و پیمان جمعه نیک را تضعیف کند، توافق تجاری جدید انگلیس- آمریکا شانسی برای تصویب در کنگره آمریکا نخواهد داشت.
پیمان جمعه نیک در سال ۱۹۹۸ امضا شد و به یک دوره نزاع و درگیری در ایرلند شمالی موسوم به مصائب پایان داد.
دونالد ترامپ پیشتر به «ترزا می» نخست وزیر سابق انگلیس پیشنهاد کرده بود که به جای مذاکره با اتحادیه اروپا و تلاش رسیدن به توافق، دست به شکایت بزند. اقدامی که «می» از انجام آن استنکاف کرد و ترامپ بعدا از نحوه مدیریت وی در اجرای برگزیت انتقاد کرد.
آخرین وضعیت مذاکرات برگزیت
انگلیس ۳۱ ژانویه گذشته (۱۱ بهمن ۹۸) به طور رسمی اتحادیه اروپا را پس از ۴۷ سال عضویت ترک کرد و تا آخر امسال تابع قوانین دوره گذار است. دو طرف امیدوار هستند تا پیش از پایان این دوره، درباره آینده همکاریهای تجاری توافق کنند اما اختلافات باقیمانده در خصوص پارهای از مسائل مذاکرات را به بن بست کشانده است.
میشل بارنیه نماینده اتحادیه اروپا در امور برگزیت دیروز در توئیتی اختلاف نظرهای دو طرف را جدی توصیف و تصریح کرد که اتحادیه اروپا ترجیح میدهد به جای تسلیم شدن در برابر انتظارات طرف انگلیسی، با اختلالات ناشی از برگزیت بدون توافق روبرو شود. منظور او پایان یافتن طیف وسیعی از قراردادهای همکاری در حوزههای مختلف تجاری، امنیتی، هستهای و غیره است که دست کم تا چندین ماه به ایجاد هرج و مرج در مرز دو طرف منجر خواهد شد.
بارنیه خاطر نشان کرد که اتحادیه برای هرگونه سناریو آماده است.
دیوید فراست مشاور نخست وزیر و نماینده دولت انگلیس امور برگزیت نیز با صدور بیانیهای به وجود اختلاف نظر میان دو طرف در خصوص مسائل اساسی اذعان و تکرار کرد: ما به تلاشها برای یافتن راه حلی که به حق حاکمیت انگلیس احترام بگذارد ادامه میدهیم.
دوره گذار خروج انگلیس از اتحادیه اروپا کمتر از ۱۰ هفته دیگر پایان می رسد و اگر توافقی در این مدت حاصل نشود آینده روابط دو طرف بر پایه توافق تجارت آزاد صورت خواهد گرفت. طبق پیشبینی کارشناسان، این شیوه ضربه سنگینی را به اقتصاد انگلیس وارد میکند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری کنونی آمریکا گفته که «روابط ویژه » در بیش از نیم قرن گذشته انگلیس را در «صف مقدم» امضا کنندگان توافق تجارت آزاد با آمریکا قرار خواهد داد. اما در صورت پیروزی جو بایدن معلوم نیست که او به راحتی به چنین توافقی تن دهد. باراک اوباما رئیس جمهوری اسبق آمریکا که اینک در کسوت مشاور بایدن فعالیت میکند چهار سال پیش گفته بود که اگر انگلیس از اتحادیه اروپا خارج شود، در «ته صف» تجارت با آمریکا قرار خواهد گرفت.
نظر شما