ریوی خراسان شمالی به پایگاه ملی میراث فرهنگی ارتقا یافت

بجنورد- ایرنا- محوطه تاریخی ریوی در شهرستان مانه و سملقان، در خراسان شمالی به پایگاه میراث ملی ارتقا یافت و بدین ترتیب فصل جدیدی در پژوهش‌های این منطقه باستانی آغاز شد.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روز شنبه با بیان این مطلب به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هفته قبل و در دیداری که با معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی صورت گرفت، پیشنهاد ایجاد پایگاه ملی ریوی با ارائه مستندات مربوطه داده شده و از پرونده آن دفاع شد.

علی مستوفیان با بیان اینکه پیش از این ۲ پایگاه ملی در روستای تاریخی رویین و ارگ بلقیس اسفراین در خراسان شمالی ایجاد شده است، اظهار داشت: اکنون ریوی نیز در فهرست پایگاه های ملی قرار گرفته و با گنجاندن آن در این فهرست پس از این اقداماتی که در این محوطه تاریخی انجام می شود،  ساختار جدیدی به خود گرفته و فعالیت در آن نظام مندتر دنبال خواهد شد.

وی به برخی امتیازات فعال شدن پایگاه های ملی میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: به پایگاه های ملی میراث فرهنگی بودجه و امکانات بیشتری تعلق می گیرد و علاوه بر افزایش زمینه پژوهشی، امکانات بیشتری به ویژه از نظر نیروی انسانی برای این پایگاهها فراهم می شود.

مستوفیان افزود: در واقع این محوطه تاریخی با تبدیل به پایگاه هم اکنون یک پله بالاتر از دیگر مراکز قرار گرفته است و از دیگر سو با توجه به سطح و گستردگی اثر، نگاه ویژه ای به آن خواهد شد که موجب احیای آن و ارائه خدمات بیشتر به علاقه مندان و پژوهشگران و تسریع در ارائه خدمات خواهد شد.

وی با بیان اینکه پایگاه ملی میراث فرهنگی ریوی می‌تواند به مرکز مطالعات باستان‌شناسی و معماری شرق کشور تبدیل شود، تصریح کرد: این محوطه نقشی کلیدی در ارائه اطلاعات تاریخی در باره عصر مفرغ، آهن و همچنین دوره‌های ماد و هخامنشی دارد.

پایگاه های میراث جهانی و ملی در چهارچوب مدیریت یکپارچه و نظام مند با بهره مندی از ظرفیت ها و توان علمی و تخصصی، ضمن ارتقاء حفاظت و صیانت از اصالت، تمامیت و ارزش‌های برجسته آثار فرهنگی- طبیعی پایگاه‌ها، زمینه‌ی ترویج و انتقال آن به نسل‌های آینده را فراهم خواهد کرد.

در حال حاضر ۹۲ پایگاه ملی و ۲۴ پایگاه جهانی در قالب ۴۶ مکان در کشور در حیطه پژوهش، حفاظت، معرفی و مرمت  به صورت چند رشته ای فعالیت دارند.

هم اکنون هشتمین فصل کاوش‌های باستان‌شناسی در محوطه تاریخی ریوی شهرستان مانه وسملقان استان خراسان شمالی در حال انجام است.

محوطه تاریخی ریوی در سال ۱۳۴۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که طی کاوش اخیر در بخشی از ساختار شهری در ریوی بقایای یک دژ قدیمی مربوط به دوران هخامنشی نمایان شده است.

محوطه تاریخی ریوی در پنج کیلومتری غرب شهر آشخانه، مرکز شهرستان مانه و سملقان و در نزدیکی روستای نجف و قره مصلی واقع شده است.

این اثر تاریخی در سال ۱۳۴۶ با شماره ۷۲۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در سال ۱۳۹۱ فصل اول کاوش باستان شناسی این اثر آغاز شده است.

این محوطه با وسعتی حدود ۱۱۰ هکتار، در واقع بقایای یک شهر دوران هخامنشی است که وی‌ژگی های باستان شناسی منحصر به فردی را داراست.

بتازگی بقایای دژ تاریخی مربوط به دوره هخامنشی در این محوطه تاریخی کشف شده است.

شهرستان مانه و سملقان در ۴۵ کیلومتری غرب بجنورد واقع شده است و تپه ریوی در پنج کیلومتری غرب آشخانه در اطراف روستای نجف شهرستان مانه و سملقان قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha