دکتر «احسان پزشکی» روز چهارشنبه در وبینار ملی کرونا که در دانشگاه علوم پزشکی اراک به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، افزود: بیمارستانها و مراکز پژوهشی باید به عنوان نهاد درمانی به تحقیقات و پژوهشهای علمی توجه داشته باشند اما نباید از امر درمان غفلت کنند.
وی اظهار داشت: تحقیقات گستردی برای برای تهیه واکسن کووید- ۱۹ در دنیا در حال انجام است اما تهیه یک واکسن برای تکمیل مراحل به ۱۵سال زمان نیاز دارد و با توجه به انتشار جهانی ویروس کرونا تلاش میشود تا واکسن آن در کمتر از یک سال تولید شود.
دبیر کمیته کشوری اخلاق در پژوهشهای علوم پزشکی گفت: هر تحقیقی برای تهیه واکسن کرونا باید دارای پیشنهاد تحقیقاتی(پروپوزال) باشد و مورد تایید قرار گیرد و کمیته اخلاقی و علمی آن را داوری کند.
پزشکی با بیان اینکه تحقیقات باید مانند برخی تحقیقات که منبع آنها طب گیاهی و یا طب چینی را شامل میشو، منبع الهام و فرضیه داشته باشند، افزود: ایمنی و اثربخشی در پژوهشهای علمی مورد توجه است تا نتایج مورد قبول حاصل شود.
دکتر پزشکی افزود: انجام پژوهش چند مرکزی باید مورد توجه مراکز درمانی و دانشگاهی قرار گیرد زیرا دنیا میخواهد از تحقیقات به نتایج بزرگ و اثر بخش دست پیدا کند و در این راستادانشگاههای علوم پزشکی کشور باید از دستاوردهای بزرگ استفاده کنند و هم افزایی در انجام پژوهشهای بزرگ صورت گیرد.
دبیر کمیته کشوری اخلاق در پژوهشهای علوم پزشکی گفت: نباید در تحقیقات به قشر های جامعه انگ زده شود رعایت جنبه های اخلاقی در انتشار آثار پژوهشی و حفظ محرمانه بودن در دستور کار باشد زیرا انگ زنی در تحقیقات در برخی مناطق پیامدهای مطلوبی نخواهد داشت.
پیشگیری تجربه موفق دنیا در کنترل کرونا است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز گفت: تجربه موفق دنیا در کنترل ویروس کرونا پیشگیری و رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی است و باید برای موفقیت در مقابله با این ویروس، سیاستهای درمانی با شرایط کشور بومی سازی شود.
دکتر محمد جمالیان افزود: برخی کشورها مانند چین با سیاستهای درمانی برنامهریزی شده موفق به کنترل بیماری شدند، که قرنطینه، تعطیلی دانشگاهها و تجمعات از جمله اقدامات این کشور است.
وی گفت: ژاپن با وجود ساختار جمعیت سالمند و آسیب پذیری، دورکاری و تعطیلی واحدهای آموزشی را در دستور کار قرار داد و ویروس را مهار کرد.
دکتر جمالیان افزود: در کشور ما هفت حوزه طبقهبندی در مقوله کرونا شامل درمان، پیشگیری، آمادگی، مدیریت بحران، مدیریت ارتباطات، اطلاعات و پژوهش وجود دارد و هر چند ویروس کرونا ساختار کشورها را درگیر کرده است اما در کشور ما تحریمها سیاستگذاری درمانی را با چالش جدی به ویژه از نظر اقتصادی مواجه کرده است.
وی اظهار داشت: در موج اول گسترش ویروس کرونا، تعطیلات به خوبی عملیاتی شد و اصناف برای کنترل بیماری همکاری کردند و دانشگاه ها با وجود کمبود در زیرساختهای آموزشی مشارکت کردند.
دکتر جمالیان افزود: اکنون در موج سوم با شمار زیاد بیماران مواجه هستیم و با سرد شدن هوا و بسته شدن دستگاههای تهویه، بیماری اوج میگیرد و پیشبینی میشود سرعت انتقال بیماری بیشتر و تعداد جان باختگان صعودی شود و سد بزرگ مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای اجرای پروتکلهای بهداشتی به وجود آید.
وبینار ملی کرونا بر مبنای تجارب هشت ماهه کشور در خصوص درمان، پیشگیری، آموزش و پژوهش در خصوص کووید ۱۹ با حضور اساتید رشتههای پزشکی و برخی مسئولان درمانی کشور در اراک برگزار شد.
بر اساس اعلام سیما ساداتلاری سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور تا ۲۰ آبان ۹۹ به ۷۰۳ هزار و ۲۸۸ نفر و شمار جانباختگان قطعی بیماری کووید۱۹ به ۳۹ هزار و ۲۰۲ نفر رسیده است.
نظر شما