۲۲ آبان ۱۳۹۹، ۹:۲۲
کد خبر: 84107647
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مسابقه دوتار نوازی ایرانی در مازندران برگزار می‌شود

ساری - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران گفت که به مناسبت نخستین سالگرد ثبت جهانی دوتار ایرانی در لیست آثار ناملموس بشری ، مسابقه دوتار نوازی ایرانی در مازندران برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران، سیف‌الله فرزانه زمان برگزاری این مسابقه را ۱۸ آذر ماه اعلام کرد و افزود که این رویداد هنری به مدت سه روز در بهشهر برگزار خواهد شد.

وی گفت که در این رویداد علاوه بر مسابقه دوتار نوازی جوانان و نوجوانان در ۲ سطح هنرآموزان و هنرورزان ، برنامه کارگاه‌های آموزشی و پژوهشی ، سخنرانی تخصصی و آیین تجلیل از استادان دوتار نواز هم اجرا می شود.

فرزانه گفت که دوتار نوازان شرق خراسان ، شمال خراسان ، ترکمن ، قزلباش و مازندران در این رویداد فرهنگی حضور خواهند داشت.

دوتار از سازهای قدیمی و اصلی مردم و هنرمندان تبرستان است که در گذشته جغرافیای وسیعی تری از مازندران امروز را شامل می شد و مرزهای دوتار مازندرانی از جنوب به قم ، از شرق به خراسان و از غرب به نیز به دیلمان و قزوین می رسید. 

این ساز که همواره با موسیقی و هنرآوایی مردم مازندران عجین شده است در این استان به عنوان "دتار" معروف است و نوازندگان آن نیز به نام " دتارچی" نامیده می شوند. 

دوتار ، سازی زهی مضرابی با کاسه‌ای گلابی شکل همراه دسته‌ای بلند و دارای دو سیم است که در شمال، ‌شمال شرق و شرق ایران و برخی کشورهای آسیای میانه به اشکال مختلف رواج دارد.دوتار را با انگشت و بدون مضراب و با شیوه های مضرابی مختلف می نوازند.

دوتار ظاهری مشابه سه تار دارد و معمولا به فاصله چهارم و پنجم نسبت به هم کوک می شوند. طول دسته دوتار حدود ۵۶ الی ۶۰ سانتی متر و طول کامل ساز حدود ۸۸ تا ۹۲ سانتی متر است. وسعت صدا دهی ساز به طور کلی از دو تا سل بالای حامل است.

آماردقیقی از دوتارسازان و همچنین دوتار نوازان مازندران دردست نیست اما به تازگی مسئولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اعلام کردند که تمامی دوتارسازان استان از طریق صندوق هنرمندان بیمه خواهند شد. 

نواختن این ساز که به تنبور و سه تار شبیه است ، بین کشاورزان و نوازندگان محلی معمول و مرسوم بوده و بیشتر این قشر از آن استفاده می کردند. امروزه گذشته از نواختن حرفه ای این ساز در میان اساتید دوتار، گله داران و همچنین روستانشینان به خصوص چوپانان از هنوز از این ساز استفاده می کنند. 

با این حال مازندرانی ها عمدتا دوتار را با خوانندگانی چون مرحوم نظام شکارچیان ، صفی الدین محمدی ،  ارزمون شکارچیان ، محمدرضااسحاقی ، نصیر شیردل ، قلی گرگانی ، مسلم فهیمی ، محمد مهدی نوزری عباسی و خوانندگان و نوازندگان دیگر می شناسند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha