۲۴ آبان ۱۳۹۹، ۱۳:۵۵
کد خبر: 84109766
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

قلعه اولتان پارس‌آباد مغان ثبت ملی می‌شود

۲۴ آبان ۱۳۹۹، ۱۳:۵۵
کد خبر: 84109766
قلعه اولتان پارس‌آباد مغان ثبت ملی می‌شود

اردبیل - ایرنا - مدیرکل‌ میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان اردبیل گفت: با برنامه‌ریزی‌ های انجام شده قلعه اولتان پارس‌ آباد مغان کاوش و مقدمات ثبت پایگاه ملی آن آغاز شده است.

به گزارش ایرنا ، نادر فلاحی روز شنبه در جلسه کارگروه فنی گردشگری پارس‌آباد اظهارداشت: در حال حاضر پنج اثر ناملموس به نام پارس‌آباد در حال ثبت ملی است که این اقدام زمینه برای معرفی هر چه بیشتر ظرفیت‌های شهرستان در این حوزه را فراهم می‌کند.

او همچنین از طی مراحل نهایی بررسی پرونده ثبت اصلاندوز به‌عنوان شهر ملی ورنی خبر داد و افزود: پنج پروژه شاخص سرمایه‌گذاری در پارس‌آباد آغاز شده و امیدواریم در سال آتی به بهره‌برداری برسد.

وی گفت: شهرستان پارس‌آباد به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان دارای ظرفیت‌های بسیار بالایی برای جذب گردشگر است که برای دستیابی به توفیقات بیشتر در این حوزه تلاش و جدیت بر حل مشکلات پیش رو در این زمینه است.

ابراهیم امامی ، فرماندار شهرستان پارس‌آباد نیز در این جلسه گفت: رویکرد ما همانند استاندار اردبیل توسعه گردشگری در کنار کشاورزی مغان است و در این راستا همراه اداره‌کل میراث‌فرهنگی هستیم و امیدواریم سریع به نتایج خوبی برسیم.

او با قدردانی از اقدامات میراث‌فرهنگی در شهرستان پارس‌آباد بیان کرد: تلاش و جدیت بر این است تا با حمایت و همراهی با برنامه‌های این اداره‌کل زمینه برای توسعه و رونق هر چه بیشتر در شهرستان در حوزه‌های میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی را فراهم کنیم.

او از پیگیری برای تبدیل نمایندگی میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان به اداره در راستای تسریع و تسهیل در انجام امور خبر داد و افزود: در راستای رفاه حال گردشگران مجتمع رفاهی و نمازخانه در سربند با اعتبار هشت میلیارد ریال در حال احداث است.

مدیرکل‌ میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل هم با اشاره به اقدامات انجام شده در دریاچه مغان گفت: برای رونق گردشگری شهرستان مجموعه گردشگری دریاچه مغان طراحی و در حال واگذاری به سرمایه‌گذار بخش خصوصی است و احداث مجتمع رفاهی و نمازخانه نیز در دریاچه مغان با اعتبار ۹ میلیارد ریال در روزهای آینده آغاز خواهد شد.

او در مورد اقدامات در بخش میراث‌فرهنگی این شهرستان بیان کرد: با پیگیری‌های انجام شده نخستین موزه پارس‌آباد راه‌اندازی شده و در سفر وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به استان افتتاح می‌شود.

قلعه اولتان شهری باستانی متعلق به دوران ساسانی است. این محوطه در روستای بزرگی در ۱۵ کیلومتری جنوب غرب پارس‌آباد مغان قرار دارد و ارگ اولتان در ۵۰۰ متری این روستا و در کنار رود ارس واقع شده است.

قلعه اولتان در دوره اشکانی ساخته شده و بانیان نخستین آن اشکانیان بوده‌اند اما شکوفایی آن در دوران ساسانی و اوایل دوران اسلامی بوده و به واسطه استحکام و موقعیت مناسبی که داشته تا قرن دوازدهم هجری از آن استفاده شده است.

این دژ در مساحت ۳۲۰ هزار متر مربع بنا شده‌ و با ترکیب بجا مانده از آن یک دژ نظامی را تداعی می‌کند و با توجه به اظهارات کارشناسان هنوز قسمت اعظم ساختمان‌های قلعه در زیر خاک مدفون است.

قلعه باستانی اولتان از نظر ظاهری شبیه به ساختمان یک قلعه نظامی است اما بخشی از آن در سالیان گذشته بر اثر پیشروی رود ارس تخریب شده و بازسازی و نوسازی آن تاکنون به صورت مطلوب انجام نگرفته است.

کاوش در این قلعه در چند مرحله صورت گرفته و  باستان‌شناسان در کاوش این قلعه با مجموعه منسجم معماری متعلق به دوره‌های مختلف اشکانی تا اسلامی مواجه شده‌اند، بیشتر آثار یافت شده در این اثر باستانی به دوره قرن سوم و چهارم هجری و ادامه معماری دوره ساسانی تعلق دارد ، آثار متعددی از قبیل تنور، اطاق‌های متعدد، بخاری و چهار طبقه طاقچه که با استفاده از اندود گچ تزیین شده در فضاهای معماری قلعه کشف شده‌ است.

 سفال‌های بی‌نظیر و متنوع دوره‌های مختلف اسلامی قلعه اولتان درخور توجه و شایان اهمیت است، در درون محوطه قلعه نیز تپه‌هایی وجود دارد که واحدهای کوچک ساختمانی بوده و ساختمان‌های عمده و اصلی در ضلع شرقی قرار داشته  که به علت تغییر مسیر رودخانه ارس قسمتی از آن از بین رفته است.

 اولتان قالاسی باتوجه به وسعت ۵۰ هکتاری خود یک قلعه شهر به شمار می‌رود که فضاهای مسکونی داخل قلعه و فضاهای صنعتی از قبیل کارگاه‌های مختلف فلزگری ، شیشه‌گری و سفال‌گری در بیرون از قلعه بوده‌ است.

دور تا دور شهر خندقی ۱۵ متری ساخته شده بود تا قلعه را از گزنددشمنان در امان نگه‌دارد، این خندق  به وسیله ۲ کانال آبی که از رود ارس کنده شده بود پر از آب می‌ماند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha