حواشی خروج ارمنی‌ها از مناطق اشغالی جمهوری آذربایجان

مسکو- ایرنا- در حالی که مطابق توافق صلح قره باغ، شهرستان کلبجر و روستاهای پیرامون آن که از ۲۷ سال پیش در اشغال نیروهای ارمنی بود، امروز به جمهوری آذربایجان واگذار می شود خروج ارمنی ها از این منطقه با حواشی همراه بوده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، ارمنی هایی که در سه دهه اخیر در برخی نقاط شهرستان کلبجر و روستاهای پیرامون آن ساکن شده بودند از چند روز پیش شروع به ترک این منطقه به مقصد ارمنستان کردند.

در فیلم هایی که در رسانه های روسیه از دو روز پیش منتشر می شود برخی از ارمنی ها تمام وسایل خانه خود و حتی در مواردی درها و پنجره ها را بیرون آورده و خانه ها را به آتش کشیدند.

به گفته افرادی که خانه های خود را به آتش کشیده اند، آنها نمی خواهند این خانه ها به دست آذری ها بیفتد و حتی یکی از ارمنی ها در قره باغ با ارمنی ها جنگیده است گفت که نمی خواهد تروریست های خارجی در خانه ای که وی تخلیه کرده سکونت بیابد.

دولت ارمنستان بر اساس برنامه قید شده در توافق صلح قره باغ امضا شده توسط سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان متعهد شده است ۱۵ نوامبر (۲۵ آبان ماه) جاری شهرستان "کلبجر "، ۲۰ نوامبر (۳۰ آبان ماه) شهرستان "آغدام " و اول دسامبر (۱۱ آذر) سال جاری میلادی شهرستان "لاچین" را به جمهوری آذربایجان پس دهد.

صف طولانی خودروها و کامیون های حامل اموال ارمنی ها در جاده کلبجر- ارمنستان، از حواشی دیگر ترک این منطقه پیش از واگذاری آن به جمهوری آذربایجان است.

در فیلم هایی که در فضای مجازی منتشر شده است بخوبی صف چند کیلومتری خودروهای ارمنی ها دیده می شود که به آهستگی به سوی ارمنستان در حرکت هستند.

در حاشیه جاده کلبجر نیز صف طولانی احشام در حرکت است که ارمنی ها با خود می برند.

شماری از ماموران پلیس ارمنستان و نظامیان این کشور در جاده کلبجر برای تامین نظم آن در هنگام ترک این منطقه مستقر شده اند. 

شماری از ارمنی ها پیش از ترک کلبجر، در کلیسای باستانی این منطقه به نام داداوانک که براساس اطلاعات موجود در قرن ۹ میلادی ساخته شده است حضور می یابند تا آخرین بار این مکان مقدس برای ارمنی ها را ببینند.

منطقه کلبجر که یک منطقه آذری نشین جمهوری آذربایجان بود روز سوم ماه آوریل ۱۹۹۳میلادی به اشغال نیروهای ارمنستان در آمده و ساکنان این منطقه مجبور به ترک این منطقه شدند. 

واگذاری این منطقه به جمهوری آذربایجان به همراه مناطق آغدام و لاچین در مراحل بعدی پیامد پذیرفتن توافق صلح از سوی ارمنستان بود که با توجه به برتری نیروهای جمهوری آذربایجان در جنگ ۴۴ روزه مجبور به آن شد.

پذیرفتن این توافقنامه از سوی ارمنستان با اعتراضات گسترده در جامعه این کشور همراه بود که تا کنون ادامه دارد و بسیاری در این کشور نیکول پاشینیان نخست وزیر را خائن می دانند و ۱۷ حزب سیاسی خواستار استعفای پاشینیان شده اند.

براساس این توافق، ارمنستان مجبور است که بصورت مرحله ای از بخش هایی از جمهوری آذربایجان که در نزدیک سی سال گذشته در اختیار داشت، خارج شود.

هزاران سرباز روسیه بر اجرای این توافق نظارت دارند.

پیش از این، سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان بیانیه مشترکی را درباره آتش بس در قره باغ قره باغ از ۱۰ نوامبر تصویب کردند. ارتش روسیه با مأموریت حفظ صلح به منطقه اعزام شد.

مطابق این توافقنامه، منطقه آغدام تا تاریخ ۲۰ نوامبر (30 ابان ) به جمهوری آذربایجان بازگردانده خواهد شد. تا ۱۵ نوامبر (۲۵ آبان)، ارمنستان منطقه کلبجر و تا اول دسامبر - منطقه لاچین را تخلیه می کند.

جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل «حق تعیین سرنوشت» خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه در منطقه قره باغ شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha