به گزارش یکشنبه ایرنا، رسانه کوبایی دیرکتوریو کوبانو نوشت: اگرچه «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب آمریکا، مواضع ترامپ در برابر کوبا را "شکست کامل" توصیف و خاطرنشان کرد که رویکرد راهبردی وی در رابطه با این جزیره آمریکای جنوبی برپایه "اقتداربخشی به ملت کوبا برای تعیین سرنوشت خود" خواهد بود، با این وجود، به باور کارشناسان، آنچه درواقع درباره روابط آمریکا- کوبا در سایه دولت بایدن انتظار می رود، ورای این شعارهای انتخاباتی نامزد دموکرات تلقی میشود.
رسانه کوبایی با اشاره به مصاحبه «جان اس. کاوولیچ» رئیس انجمن اقتصادی و تجاری آمریکا- کوبا، با خبرگزاری اسپانیایی اِفه ادامه داد: در وهله اول باید در نظر داشت که بایدن برای دستیابی به تحولی قابل توجه در سیاست این کشور نسبت به کوبا با چالش های بسیاری روبروست.
با توجه به اینکه دموکرات ها در هیچ یک از مجلس های سنا و کنگره آمریکا دارای اکثریت مطلق نیستند، کاوولیچ بعید می داند که بایدن بتواند تغییری در تدابیر منع کننده آمریکا در روابط دو کشور ایجاد کند یا آنها را از میان بردارد؛ به عنوان مثال درباره ممنوعیت استفاده از امکانات متعلق به ارتش مسلح کوبا و از سرگیری مجدد عملیات کشتی های کروز این کشور، تاثیری نخواهد داشت.
رئیس انجمن اقتصادی تجاری آمریکا-کوبا تاکید کرد: بنابراین کسانی که به بایدن به عنوان رئیس جمهوری منتخب آمریکا امید بسته اند، با ناکامی آشکاری مواجه خواهند شد.
به عقیده کاوولیچ، حداکثری کاری که بایدن بتواند پیش ببرد این است که بازی ای را که اوباما در مارس ۲۰۱۶ پیاده کرد، با «رائول کاسترو» رهبر کوبا (۲۰۱۸-۲۰۰۸) در پیش بگیرد!
مواضع آمریکا در قبال روابط کوبا – ونزوئلا
جان کاوولیچ درباره رویکرد سیاسی واشنگتن در قبال کشورهای آمریکای لاتین اضافه کرد: البته دونالد ترامپ با مواضع خصمانه و سخت گیرانهای که در روابط با کوبا اتخاذ کرد، حتی روابط محدودی که در دوره اوباما شکل گرفته بود، با ادعای حقوق بشری به عقب برد. چرا؟ چون کوبا را در ارتباط با ونزوئلا می دید.
ترامپ که وعده سرنگونی دولت قانونی «نیکلاس مادورو» را داده بود، ارتش و نیروهای امنیتی رائول کاسترو را هم به عنوان ستون فقرات راهبردی دولت مادورو در نظر می گرفت. از سوی دیگر، نفت ونزوئلا هم مانع شکست اقتصادی سوسیالیستی کوبا بوده است.
کارشناس اقتصادی کوبایی سپس استدلال کرد: بنابراین برای دولت بایدن نیز هرکاری هم بخواهد درباره روابط واشنگتن هاوانا انجام بدهد، به دلیل سیاست های تقابلی واشنگتن در قبال روابط کوبا و ونزوئلا از آن صرف نظر خواهد کرد. به همین ترتیب، با وجود ادعای بایدن درخصوص تغییر محدودیت های اعمال شده از سوی دولت ترامپ درباره ارسال حواله ها و سفر به کوبا، و همچنین برگشت ۲۰هزار گذرنامه کوبایی، تحول چشمگیری ایجاد نخواهد شد.
اعمال تحریم؛ دشمنی دیرینه آمریکا با کوبا
این تحلیلگر اقتصادی سیاسی همچنین گفت: با توجه به نقش برجسته ارتش کوبا در سیاست و به ویژه در بازار گردشگری این کشور، ترامپ با این اقدامات درواقع به دنبال بستن جریان درآمدی ارتش کوبا بود.
به نظر وی، حتی دستیابی به مجوز وسترن یونیون (سیستم دریافت و پرداخت حواله های ارزی) نیز برای ادامه عملیات حواله به کوبا در همکاری با Fincimex (بانک مرکزی کوبا) دشوار خواهد بود. زیرا دولت فعلی آمریکا مدعی شده که این شبکه مالی کوبایی متعلق به ارتش "از این وجوه برای سرکوب مردم کوبا و تأمین مالی مداخلات کوبا در ونزوئلا استفاده می کند. "
شبکه مالی وسترن یونیون آمریکا در پی تحریم های تازه واشنگتن بر کوبا در روزهای پایانی دوره ریاست جمهوری ترامپ، به مشتریانش هشدار داد که عملیات انتقال پول به این کشور آمریکای لاتین تا ۱۰ روز دیگر متوقف خواهد شد.
از آنجا که کوبائیهای شاغل در ایالات متحده از شبکه خدمات مالی و ارتباطی آمریکایی وسترن یونیون برای انتقال درآمدهایشان به کشور خود بهره می برند، تحریم های آمریکا به بسیاری از شهروندان کوبا که با این درآمدها زندگی خود را می گذرانند، آسیب می رساند.
آخرین تحریمهای آمریکا در قبال کوبا، در مهرماه گذشته، یک ماه قبل از انتخابات 2020 ریاست جمهوری آمریکا اعمال شد. دولت ترامپ همچنین با اعمال محدودیتهای شدیدتری در مورد سفر به کوبا، شهروندان آمریکایی را از اقامت در هتلهای دولتی منع کرد.
این در حالیست که جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا تلویحا اعلام کرده است که قصد دارد پس از آغاز به کار در ۲۰ ژانویه (اول بهمن)، سیاست هایی برعکس اقدامات آسیب رسان دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری کنونی به روابط خانوادگی، مانند جلوگیری از ارسال درآمد از خارج به کوبا و سفر شهروندان این کشور به ایالات متحده، به اجرا درآورد.
مواضع مقامات کوبا درباره روابط واشنگتن- هاوانا
وزیر خارجه کوبا چندی قبل با انتقاد از سیاستهای آمریکا گفت که افزایش محاصره اقتصادی، محور اصلی سیاستهای تجاوزکارانه ایالات متحده در قبال کوباست.
همچنین «کارلوس فرناندز کاسیو» دیپلمات ارشد کوبا در امور آمریکا خاطرنشان کرد: تا زمانی که واشنگتن تحریمهای اقتصادی را علیه کوبا حفظ کند، خیلی دشوار است که بتوان درباره پیشرفت درباره روابط دوجانبه به طور جدی فکر کرد.
افزایش حضور کشورهایی همچون چین و روسیه در آمریکای لاتین، تقویت روابط متحدان استراتژیک همچون ونزوئلا و جمهوری اسلامی ایران، سیاست شدید ضد مهاجران لاتین تبار، تقویت روحیه ضد آمریکایی و استکبارستیزی کشورهای چپگرا و همچنین حمایت از دولتهای دست نشانده در کشورهای مغضوب آمریکا، نه تنها زنگ خطرها را برای برچیدن دامنه یکجانبه گراییهای آمریکا، از مدت ها پیش برای دولتمردان کاخ سفید به صدا در آورده، بلکه امروز باید دید «جو بایدن» به عنوان مستاجر جدید کاخ سفید چه سرنوشتی در حوزه سیاست خارجی واشنگتن در قبال آمریکای لاتین رقم خواهد زد.
نظر شما