"نزار حیدر" روز شنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا درباره چشم انداز سیاست آمریکا در منطقه و عراق در صورت پیروزی قطعی نامزد حزب دموکرات، افزود: این سیاستها با جابجایی قدرت میان دو حزب حاکم آمریکا دستخوش تغییر جوهری نخواهد شد.
وی درباره اهمیت دیدار وزیر دفاع عراق از ایران نیز اظهار کرد: این دیدار در چارچوب تقویت روابط دوجانبه صورت میگیرد که هم برای دو کشور و هم برای منطقه سودمند خواهد بود. امنیت منطقهای به همکاری این دو کشور و وجود یک عراق باثبات و قوی بستگی خواهد داشت که می تواند حامی و پشتیبان ایران باشد.
این تحلیلگر عراقی مقیم آمریکا پشتیبانی ایران از اصلاحات در عراق را مهم دانست و با اشاره به رویکرد مداخلهجویانه واشنگتن علیه روابط تهران و بغداد، اضافه کرد: در ۱۷ سال گذشته، عراق در همه مراحل تحت تأثیر تضاد میان آمریکا و ایران بوده است.
حیدر خاطرنشان کرد: با وجود دست به دست شدن قدرت میان دو حزب حاکم در ایالات متحده، چه در دوران رئیس جمهوری دموکرات و چه جمهوریخواه، سیاستهای آمریکا کم و بیش یکسان بوده است.
وی افزود: در دوران گفتوگوهای اوباما با ایران بر سر موضوع هستهای، عراق به اولویت دست چندم دولت اوباما تبدیل شد. در این دوره، عراق از اولویت تهران نیز خارج شد. وقتی دولت ترامپ سر کار آمد و از برجام خارج شد، از اهرم عراق برای فشار به تهران بهرهبرداری کرد.
این کارشناس سیاسی با اشاره به اینکه فشارهای آمریکا به ایران همیشه برای عراق هزینه سنگینی ایجاد کرده است، ادامه داد: در واقع چه در زمانی که میان تهران و واشنگتن توافق بوده و چه تخاصم، این فشارها برای عراق تداوم یافته است.
حیدر درباره احتمال کاهش فشار در روابط تجاری تهران-بغداد با روی کار آمدن بایدن هم گفت: نخست اینکه، دولت بایدن در ۲ سال آغاز کارش درگیر مسایل داخلی خواهد بود و به مسایل خاورمیانه اولویت نخواهد داد.
وی افزود: این دولت به حداقل ۲ سال برای عبور از این مشکلات نیاز خواهد داشت. نکته دوم این است که راهبرد آمریکا در منطقه بر اساس دو اصل امنیت کیان اسرائیلی و خاندان حاکم بر کشورهای خلیج فارس به خصوص سعودی تنظیم شده است.
مدیر "مرکز اطلاع رسانی عراق" در واشنگتن ادامه داد: این اصل از زمان پیمان میان آمریکا و خاندان حاکم سعودی در سال ۱۹۳۵ که نفت را با امنیت مبادله میکند، برقرار بوده است.
حیدر اضافه کرد: نکته دیگر این است که بیشتر سیاستهای ترامپ برآیند توافق دو حزب جمهوریخواه و دموکرات بوده است. برای همین، دولت بایدن از دستاوردهایی که دولت ترامپ داشته عبور نخواهد کرد. این هم در خصوص پرونده هستهای ایران، عادیسازی روابط (با صهیونیست ها) و تلاش برای کاهش نفوذ ایران در عراق و منطقه صادق است. این سیاستهایی بوده است که هر دو حزب بر آن اتفاق نظر داشتهاند.
وی با نامناسب خواندن وضعیت اقتصادی و مالی ایران و عراق، اظهار کرد: نه ایران به عراق و نه عراق به ایران امکان کمک دارد. در ۲ ماه گذشته، دولت عراق نتوانسته است حقوق کارمندان را بپردازد. همچنین بدهی خارجی دولت عراق، به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. عراق در واقع لب پرتگاه بحرانی است.
این تحلیلگر مسایل سیاسی، استقرار و قدرت عراق را به سود ایران دانست و گفت: عراق ضعیف به نظر من به ضرر ایران خواهد بود. من به عنوان عراقی بر این باور هستم که یک عراق قوی و متحد ایران، به سود تهران خواهد بود تا به عرصه درگیری پر هزینه فشار آمریکا به ایران تبدیل نشود. هرچقدر عراق قویتر شود، بیشتر در کنار ایران و علیه سیاستهای واشنگتن فعال خواهد شد.
حیدر خاطرنشان کرد: بین عراق و ایران، هزار و ۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک وجود دارد. روابط تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی مشترک، آنها را به هم پیوند داده است. دو کشور دارای پیوندهای بسیاری هستند که آمریکا نمیتواند آنها را از بین ببرد.
وی تاکید کرد: اگر عراق ضعیف بماند، تهران در درگیری با واشنگتن از عراق بهرهای نخواهد برد و این درگیری در عراق بدون نتیجه ادامه خواهد یافت.
نظر شما