به گزارش ایرنا، غریب ابادی روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار گزارشی نیم صفحه ای در روز گذشته، اعلام کرد که بازرسان آژانس در تاریخ ۱۴ نوامبر (۲۴ آبان)، آغاز تزریق گاز یو اف شش به یک زنجیره ۱۷۴ تایی سانتریفیوژهای آی.آر.ام دو در کارخانه غنی سازی سوخت در نطنز را راستی آزمایی کردند.
پیشتر برخی رسانههای خارجی با استناد به این خبر مدعی شدند که این اقدام گامی دیگر از سوی ایران برای نقض توافق هستهای با قدرتهای جهانی به شمار میرود که در آن ایران تنها مجاز است تا اورانیوم غنی شده را با دستگاه های نسل اول انباشته کند.
مدیر کل آژانس هفته پیش نیز در گزارشی که پیرامون راستی آزمایی اجرای برجام منتشر شد، اعلام کرد که ایران به کاهش تعهدات برجامی خود ادامه میدهد. این گزارش که مانند همیشه توسط نمایندگان کشورهای غربی به رسانهها درز کرد حاکیست که ایران به غنی سازی اورانیوم فراتر از سقف برجام ادامه داده است.
این در حالیست که ایران پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان، حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.
بر این اساس، ایران ۱۵ دیماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیهای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
ایران بارها اعلام کرده که اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گامهای کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.
نظر شما