دوران سخت شیعیان و آماده سازی برای غیبت امام عصر (عج)

تهران- ایرنا- دوران زندگی امام حسن عسکری (ع) یکی از دوران سخت تاریخ اسلام است؛ آن حضرت با وجود سختی‌ها شیعیان را برای دوران غیبت امام زمان (عج) آماده کردند.

امروز چهارم آذر مصادف با سالروز میلاد امام حسن عسکری (ع) است. آن حضرت در سال ۲۳۲هجری در مدینه دیده به جهان گشودند و در سن ۲۹ سالگی در جمعه هشتم ربیع الاول سال ۲۶۰ هجری به دستور معتمد عباسی مسموم و به شهادت رسیدند. پیکر مطهر آن امام همام در جوار پدر بزرگوارش امام هادی(ع) در سامرا به خاک سپرده شد. برخی کارشناسان معتقدند امام عسکری (ع) دوران سختی را در روزگار عباسی گذراندند اما در این دوران حمایت های ویژه ای از شیعیان کرد.

حجت الاسلام محمدصادق کفیل به خبرنگار معارف ایرنا گفت: زمان امام حسن عسکری (ع) یکی از سخت ترین دوره های تاریخ اسلام بود ولی آن حضرت  با تمام توان فعالیت کرده و برنامه های خود را پیگیری می کردند، به گونه ای که حتی برای ارتباط با شیعیان نامه را در میان عصا می گذاشتند و به دست شیعیان می رساندند.

وی علت سخت گیری های حکومت عباسی بر امام یازدهم را وعده تولد امام زمان (عج) دانست و گفت: امام حسن عسکری در سال ۲۳۳ به دنیا آمدند و به مدت چهار سال و چند ماه در مدینه بودند و بقیه عمر شریف خود را در سامرا گذراندند.

کفیل افزود: در عمر ۲۸ ساله آن حضرت که تا سال ۲۶۰ طول کشید، بیشتر عمر خود را در سامرا بودند و اگرچه بیشتر خاندان اهل بیت (ع) در مدینه بودند سختی های دوران امام عسکری(ع) به گونه ای بود که هفته ای دو بار به حکومت عباسی احضار می شد.

این کارشناس مذهبی با اشاره به مظلومیت امام عسکری (ع) افزود: آن حضرت به قدری مظلوم بودند که حتی به برخی شاگردان و شیعیان به رازداری سفارش می کردند، به گونه ای که شیعیان حتی در کوچه نمی توانستند به آن حضرت سلام کنند.

گام‌های امام حسن عسکری (ع) در دوران فشار برای کمک به شیعیان 

وی اضافه کرد: پدر امام زمان (ع) در آن دوران سخت چهار گام مهم برداشتند که یکی از این گام ها حمایت مالی از شیعیان بود. مثلا ۱۰۰ دینار برای یکی از شیعیان به نام ابوهاشم جعفری فرستاده و نوشتند که «هرگاه محتاج شدی خجالت نکش و از من بخواه.»

کفیل افزود: امام عسکری (ع) فرمود «فقر با ما بهتر از توانگری با دیگران (دشمنان) است.» و در جایی دیگر فرمود «ما پناهگاه کسانی هستیم که به ما پناهنده شوند و برای کسانی که از ما هدایت بجویند، نور هستیم و نگهدار کسانی هستیم که به ما متوسل می شوند و هر کسی ما را دوست داشته باشد در جایگاه و مرتبه بلندی با ما قرار می گیرد».

این پژوهشگر مذهبی از کوشش علمی امام عسکری (ع) در دفاع از اسلام به عنوان یکی از فعالیت های مهم آن حضرت یاد کرد و گفت: امام یازدهم (ع) با وجود همه سختی ها و فشارهای حکومت، با شاگردان و شیعیان جلسات شبانه برگزار می کردند و با شگردها و برنامه هایی هر شب را به خانه یکی از شیعیان می رفتند.

کفیل همچنین گفت: ایجاد شبکه ارتباطی با شیعیان در مناطق مختلف و پیگیری وضعیت شیعیان از دیگر فعالیت های آن حضرت بود که معمولا در عراق، کوفه و مناطقی دیگر صورت می گرفت و امام عسکری (ع) از طریق سازمان وکالت وکلایی داشتند.

آماده سازی شیعیان برای دوران غیبت امام زمان (عج)

موضوع وکالت و آماده سازی شیعیان برای دوران غیبت یکی دیگر از ویژگی های دوران امامت حضرت عسکری (ع) بود تا مردم از طریق ارتباط با وکلای آن حضرت خود را بیش از گذشته برای دوران غیبت ولی عصر (عج) آماده کنند.

حجت الاسلام محمدمهدی زارعی استاد حوزه علمیه اصفهان گفت: یکی از ویژگی های زندگی امام حسن عسکری (ع) ایجاد شرایطی برای شیعیان بود تا غیبت امام از دیدگان مردم برای آنان عادی شود و مردم از طریق وکلای آن حضرت ارتباط برقرار کنند.

وی افزود: هرچند موضوع وکلا از زمان امام هادی (ع) آغاز می شود ولی اوج آن در زمان امام عسکری است. یعنی ایشان از طریق وکلا با شیعیان در ارتباط بودند و از طرف دیگر چون دشمنان چشم به راه حضرت مهدی (عج) بوده و می دانستند که از نظرها غایب خواهد بود؛ بنابراین تلاش می کردند تا آسیبی به امام زمان وارد کنند.

این کارشناس مذهبی افزود: امام عسکری اینگونه شیعیان را آماده کردند تا از طریق وکلا با امام خود ارتباط داشته باشند و آن حضرت با تدبیر خود میلاد امام عصر (عج) را به اطلاع شیعیان رساندند تا در پیروی از امام معصوم سردرگم نشوند و از طرف دیگر به گونه ای اطلاع رسانی می کردند که دشمنان از این مساله با خبر نشوند.

زارعی افزود: هر چند امام حسن عسکری(ع) از نظر ارتباط با جامعه در تنگنا بودند در همین شرایط صد نفر از اصحاب را به عنوان راوی تربیت می کنند.  دانشمندان علم رجال در کتاب های خود به این امر اشاره کرده اند و اگرچه حجم روایات نقل شده از امام عسکری (ع) بسیار کم است با این وضعیت آن امام، شیعیان را از بارش علمی و معنوی خود محروم نکردند.

وصیت های امام عسکری به شیعیان

امام حسن عسکری (ع) در وصیت نامه ای به شیعیان سفارش هایی کردند تا در زمانی که امام معصوم حضور ندارد، چگونه رفتاری و رضایت آن حضرت را کسب کنند.

آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی نماینده مجلس خبرگان به ایرنا گفت: امام عسکری (ع) به شیعیان وصیت هایی کردند از جمله این که وقتی امام حضور ندارد به ما سفارش شده که تقوا داشته باشیم، از گناهان بپرهیزیم و  در راه خدا تلاش کنیم.

وی افزود: این وصیت به عنوان آخرین وصیت از سوی امام صادر شده و  انتظار امام از شیعیان این است که رفتاری صحیح داشته باشند، به گونه ای که با رفتار خود آن حضرت را خوشحال کنند. بنابر این آن حضرت فرمود اگر عمل کنید و تقوا داشته باشد، راستگو بوده و امانتدار و خوش اخلاق باشید، همه می گویند او شیعه است و این رفتار مرا خوشحال می کند.

عضو شورای عالی مجمع تقریب مذاهب اسلامی افزود: سفارش امام عسکری (ع) این است که راستگو و امانتدار باشید، با سجده های طولانی با خدا ارتباط داشته و با مردم خوش رفتار باشید. اگر به وصیت امام عمل کنیم، آرامش بر زندگی انسان با تقوا حاکم می شود و و قتی همه تلاش ها برای خدا باشد، درگیری برای ریاست کردن بر دیگران نخواهیم داشت.

وی اضافه کرد: امام حسن عسکری (ع) حتی در وصیت خود به شیعیان سفارش می کند با اهل سنت چگونه رفتار کنند؛ بنابراین فرمود وقتی با آنان هستید، نماز را با آنان بخوانید، در تشییع جنازه های آنان شرکت کنید، به عیادت بیمارانشان بروید و حقوق آنان را رعایت کنید.

نماینده مردم کردستان در مجلس خبرگان افزود: امام عسکری (ع) در آخرین وصیت خود سفارش کردند با قرآن مانوس باشید و صلوات بر پیامبر (ص) را فراموش نکنید که صلوات ارتباط ما را با پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) برقرار می کند. آن حضرت سفارش می کنند همواره این وصیت ها را رعایت کنیم و در پایان می فرماید «شما را به خدا می سپارم و بر همه شما شیعیان سلام می فرستم».

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha