افزایش مشارکت‌های مردمی؛ نقشه راه کنترل کرونا

تهران - ایرنا- متخصصان اپیدمیولوژی بر این باورند که حدود ۹۰ درصد از قطع زنجیره انتقال همه گیری کرونا به افزایش مشارکت های مردمی مربوط می شود و این مهمترین نقشه راه کنترل ویروس کرونا است.

تعطیلات ۲ هفته ای فرصت مناسب و مغتنمی است که مردم دوشادوش تمام ارگان‌های درگیر حوزه بهداشت و سلامت برای پیشگیری از کرونا با رعایت جدی ایمنی، بهداشتی و پرهیز از مسافرت‌های غیرضروری در مکان‌های شلوغ مشارکت کنند تا این بیماری به‌زودی تحت کنترل قرار گیرد.

برخی از متخصصان اپیدمولوژی بر این باروند که شناسایی عوامل موثر بر نقش آفرینی مردم، در کنار سایر اقدامات بازدارنده و درمانگر، بخش وسیعی از پروژه مقابله با  ویروس کرونا محسوب می شود و مشارکت مردم  مهم ترین عامل موفقیت در شکست کرونا است و آنها باید با کاهش روابط بین فردی و دوری از فعالیت های جمعی و تجمعات باید این زنجیره را قطع کنند.

تغییر رویکرد به سمت پیشگیری

حمید سوری اپیدمیولوژیست در این زمینه می گوید: مشارکت های مردمی در تغییر نگاه و رویکردها از درمان به سمت پیشگیری از کرونا باید افزایش یابد، تغییر رفتار و عملکرد افراد جامعه در قبال این بیماری،  به سمت رعایت پروتکل های بهداشتی، دوری از تجمعات، در خانه ماندن تا عادی سازی شرایط اپیدمی کرونا ضروری است.

وی می افزاید: نمی‌توان بحران کرونا را آزمون و خطایی بدون مشارکت مردم مدیریت کرد،  باید مداخلات‌ جدی‌تری اتخاذ و دنبال شود و همچنین باید مکانیزم‌هایی برای پیشبرد برنامه‌ها طراحی کنیم تا ضمن کاهش هزینه‌ها، اجرای آن را تسهیل کند.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه می دهد: در شرایط اپیدمی باید مردم بسیار هوشیارانه‌تر عمل کنند و از هرگونه تجمع پرهیز و ترددهای غیر ضروری خود را لغو کنند که امید است در این تعطیلات ۲ هفته ای با تغییر رفتار همه آحاد کشور بتوانیم کرونا را تحت کنترل درآورده و از همه گیری آن پیشگیری کنیم.

سوری تصریح می کند: شکست و مهار کرونا فقط با افزایش مشارکت های مردم در قالب رعایت پروتکل های بهداشتی که مهمترین آن ماسک زدن و رعایت فاصله گذاری اجتماعی است، میسر خواهد بود. اکنون وضعیت خوبی از لحاظ روند افزایش این بیماری نداریم و امید است هر چه زودتر به عادی شدن وضعیت برسیم.

ردیابی مبتلایان به کرونا

عباس متولیان اپیدمیولوژیست نیز در این زمینه می گوید: افرادی که با بیمار تماس دارند، باید در اسرع وقت ردیابی، شناسایی و قرنطینه شوند و از آنان تست گرفته شود. نباید قرنطینگی در خانه باعث افزایش دورهمی ها شود. در غیر این صورت قرنطینه نتیجه مثبتی نخواهد داشت.

وی  خاطرنشان می کند: از مردم می خواهیم با مسوولان برای مهار کرونا مشارکت جمعی داشته باشند و هر چقدر در توان دارند رفت و آمدها را محدود کنند تا  به بیماری کرونا مبتلا نشوند.

متولیان ادامه می دهد: تا ۶ ماه آینده واکسن کرونا در اختیار ما قرار نخواهد گرفت. بهتر است که مردم همچنان به محدودیت های خود و خانواده خود ادامه دهند. افزایش مشارکت های مردمی شرایط کشور را از لحاظ همه گیری این بیماری تحت کنترل در می آورد و اگر به توصیه ها توجه کنند هر چه زودتر به وضعیت معمولی زندگی که در گذشته وجود داشت بر نمی گردیم.

وی می افزاید: از مردم می خواهیم ایام تعطیلات را در خانه بمانند و فقط در موارد ضروری آن هم با استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی تردد کنند. دورهمی ها را حذف کنند تا علاوه بر قدرانی از زحمات کادر درمان، شمار مبتلایان و جان باختگان کرونا نیز کاهش یابد.

مشارکت حداکثری مردم 

جلیل کوهپایه زاده  رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در این زمینه می گوید: با جهش های مداوم  ویروس کرونا و تکمیل ظرفیت مراکز درمانی در وضعیتی هستیم که فقط با محدودیت های حاکمیتی برای جلوگیری از تجمعات و نیز مشارکت حداکثری مردم در رعایت فاصله گذاری فیزیکی و استفاده از ماسک و شستشوی دس تها می توانیم، پاندمی را کنترل کنیم.

وی اظهار می دارد: امروز مدیریت کرونا خیلی پیچیده تر از قبل شده و با وجود تجربیات هشت ماه گذشته در ایران و سایر کشورها، قرار گرفتن در پیک سوم فراوانی و رخداد این اپیدمی نشان می دهد، در مدیریت، اقدامات لازم و مشارکت مردم موفق نبوده ایم. در موج سوم بیماری شاهد افزایش شیوع بیماری به صورت خانوادگی هستیم که بیانگر افزایش دورهمی های فامیلی است.

کوهپایه زاده می افزاید: ابتدا اطلاعات ما در زمینه کرونا بسیار کم بود و به نظر می رسید راه عمده انتقال ویروس کرونا، انتشار قطرات تنفسی و برخورد دست‌ها با صورت است، اما با گذشت زمان متوجه شدیم علاوه بر قطرات تنفسی و تماس دست آلوده با صورت، ویروس کرونا از راه هوابرد به ویژه در جاهای در بسته و بدون تهویه نیز منتقل می‌شود. بنابراین نداشتن ماسک یا شستشوی دستها تنها دلیل شیوع نیست و فاصله گذاری اجتماعی در شهرها و مکان های شلوغ و در ترددهای شهری باید به خوبی رعایت شود.

وی یکی از دلایل مهم جدی نگرفتن کرونا را جنبه های اجتماعی و تمکین اجتماعی می داند و می‌گوید: باید مشارکت اجتماعی مردم افزایش یابد و از طرف دیگر تلاش کنیم، اعتماد و نظر مردم را نسبت به پیشنهادات و توصیه های بهداشتی جلب کنیم. تنها مشارکت، همیت و همراهی مردم، در کنار تصمیمات درستی که به صورت حاکمیتی در بخش های مختلف گرفته می شود، افزایش انجام آزمایش، ردیابی و شناسایی بیماران در فازهای اولیه بیماری و کنترل رعایت قرنطینه خانگی می تواند شرایط و اوضاع را در ماه‌های پیش رو بهتر کند.

کوهپایه زاده تصریح می کند: در حالی که خبرهایی از موفقیت برخی کشورها در تولید واکسن کرونا منتشر می شود؛ اما هنوز کارشناسان سازمان بهداشت جهانی تاکید می کنند، فعلا هیچ واکسنی بیماری کووید-۱۹ را متوقف نخواهد کرد و در هر شرایطی باید به نظارت و کنترل، انجام آزمایش، قرنطینه مبتلایان و افرادی که با آن ها تماس داشته‌اند، ادامه دهیم و از مردم بخواهیم احتیاط کنند.

بر اساس اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا، در مناطق قرمز علاوه بر تعطیلی بسیاری از مشاغل ، خودروهای شخصی از ساعت ۹ شب تا ۴ صبح حق تردد ندارند.

پیش از این، از دو هفته قبل، محدودیت‌هایی برای کسب و کارها بعد از ساعت ۱۸:۰۰ اعمال شده بود؛ اما این محدودیت‌ها تاثیری بر آمار بیماری نداشت و تعطیلات ۲ هفته ای در بیش از ۱۵۰ شهر اکنون حاکم است.

استان های تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز و استان های هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز شنبه گفت: با فوت ۴۳۱ بیمار دیگر از مبتلایان قطعی به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جانباختگان قطعی بیماری کووید۱۹ در کشور به ۴۴ هزار و ۳۲۷ نفر رسید و ۲۷ استان همچنان در وضعیت قرمز کرونا هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha