علی محمد جهانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برای روستاهای با جمعیت کمتر از هزار نفر کتابخانه های سیار مناسب است زیراکه از نظر اقتصادی ساخت و تجهیز کتابخانه ها اعتبار زیادی نیاز دارد.
وی با بیان اینکه هم اینک در این استان یک باب کتابخانه سیار وجود دارد گفت: این کتابخانه به اجبار سه شهرستان را پوشش می دهد که به دلیل راه های طولانی ارائه خدمت کمتری به روستاییان می شود، اگر در هر شهرستان یک باب کتابخانه سیار وجود داشته باشد روزانه به تعدادی زیادی از روستاییان می توان کتاب داد.
جهانی گفت: هر کتابخانه سیار در هر هفته یک روز به هر روستا سفر داشته باشد و کتابخانه ها را به کتابخوانان تحویل دهد و بعد از یک هفته دیگر نیز مراجعه داشته باشد مناسب است، هر باب کتابخانه سیار می تواند به ۵۰ روستا مراجعه و خدمت ارائه دهد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان شمالی گفت: برای خرید هر باب کتابخانه سیار دست کم پنج میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
جهانی اظهار داشت: هر کتابخانه سیار برای یک نفر از هم استانی ها نیز اشتغال پایدار ایجاد خواهد کرد امیدوار هستیم که اعتبارات مورد نیاز به کتابخانه عمومی استان تخصیص داده شود.
وی افزود: ۳۰ روستای پرجمعیت این استان از کتابخانه عمومی برخوردار شدهاند اما همچنان ۳۵ روستای پرجمعیت از این امکان فرهنگی بیبهرهاند.
جهانی اظهار داشت: از مجموع ۷۰ کتابخانه عمومی خراسان شمالی ۴۰ باب در مناطق شهری و ۳۰ باب در نواحی روستایی ایجاد شده است.
وی افزود: اکنون سه کتابخانه دیگر روستایی در رباط شیروان، ارکان و گریوان بجنورد نیز آماده بهره برداری است که با در نظر گرفتن آنها مجموع کتابخانه های عمومی استان به ۷۳ باب می رسد که از این تعداد، ۶۲ باب کتابخانه نهادی و ۱۱ باب کتابخانه مشارکتی است.
وی گفت: با راه اندازی این سه مرکز جدید، در مجموع تعداد کتابخانه های روستایی خراسان شمالی به ۳۳ باب می رسد اما با توجه به اینکه ۴۴ درصد جمعیت استان در روستاها سکونت دارند، نیاز است که به موضوع ساخت کتابخانه های عمومی روستایی توجه بیشتری شود.
وی اظهار داشت: باید در هر روستای بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت، یک باب کتابخانه عمومی وجود داشته باشد.
وی افزود: استقبال کودکان و نوجوانان از کتابخانه های سیار بسیار مناسب است باید از این فرصت برای نهادینه شدن فرهنک کتاب و کتابخوانی استفاده کنیم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان شمالی گفت: براساس آمارها، این استان در سه شاخص تعداد کتابخانه، میزان عضویت و شمار کتاب در کتابخانههای عمومی، جزو سه استان برتر کشور است.
جهانی با بیان اینکه پنج درصد جمعیت استان عضو کتابخانه های عمومی هستند، اظهار داشت: کتابخانه های عمومی استان ۶۰ هزار نفر عضو دارند که با توجه به شرایط کرونایی این رقم امسال حدود ۱۰ درصد کاهش یافت اما دوباره افزایش می یابد.
وی افزود: این استان در ۶ سال متوالی در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران، رتبه های اول تا دوم را به خود اختصاص داده است و سال گذشته روستای دشت در شهرستان گرمه و زو ارم در شهرستان شیروان این رتبه را به خود اختصاص داده بودند.
جهانی، تعداد کتاب های موجود در گنجینه کتابخانه های عمومی خراسان شمالی را ۸۳۱ هزار و ۱۱۱ جلد دانست و گفت: سهم هر شهروند استان از کتابخانه های عمومی استان یک جلد کتاب است.
وی اظهار داشت: هم اکنون مجموع فضای کتابخانههای استان ۱۹ هزار و ۳۰۸ مترمربع است.
خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد از این جمعیت در روستاها سکونت دارند.
از مجموع ۷۰ کتابخانه عمومی خراسان شمالی ۴۰ باب در مناطق شهری و ۳۰ باب در نواحی روستایی مستقر است.
این استان هماکنون جایگاه نخست سرانه فضای کتابخوانی را به نسبت جمعیت در کشور داراست.
نظر شما