پیش بینی تولید نیم میلیون تن محصولات استراتژیک کشاورزی در قزوین

قزوین - ایرنا - رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین گفت: پیش بینی می‌شود در سال زراعی جاری نیم میلیون تن انواع محصولات استراتژیک زراعی و باغی شامل گندم،جو، کلزا، برنج و زیتون در این استان تولید شود.

به گزارش ایرنا، بخش عمده ای از سیاست های کشاورزی کشورها صرف تولید و ارتقای محصولات کشاورزی استراتژیک و پرمصرف می شود تا از این طریق امنیت غذایی جامعه حفظ و تامین شود.

در کشور ما نیز اولویت تولید محصولات کشاورزی با محصولات مهمی چون گندم با هدف تامین نان به عنوان قوت غالب مردم، جو با هدف تامین خوراک دام و پایداری تولید محصولات دامی، کلزا و زیتون با هدف تامین روغن خوراکی و در کنار آنها محصولاتی مانند گوشت مرغ و تخم مرغ که در سبد غذایی مردم جایگاه مهمی دارد،است.

با برنامه ریزی های انجام شده با وجود مشکلاتی چون تنگناهای اقتصادی و تحریم های ظالمانه علیه کشور طی سال های اخیر آمارهای خوب و امیدوارکننده ای از بخش های مختلف کشاورزی استان قزوین به گوش می رسد که می تواند نوید بخش تحقق جهش تولید در این بخش باشد، ضمن آنکه این ارقام امیدبخش بیانگر تلاش مسوولان و دست اندرکاران و فعالان بخش تولید در جهت حفظ و ارتقای امنیت غذایی جامعه نیز است.

در پایان یادآور می شود، استان قزوین با کمتر از یک درصد مساحت میهن اسلامی بیش از چهار درصد محصولات کشاورزی کشور را تولید می کند و در تولید برخی محصولات مهم مانند تخم مرغ، شیر، کلزا، زیتون و انگور دارای رتبه های برتر و بالا است.

فاطمه خمسه رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) از آخرین برنامه ها و اولویت های این سازمان در راستای پایداری و رونق تولید محصولات کشاورزی  و تدابیر اندیشده شده در حوزه امنیت غذایی و سرمایه گذاری های انجام شده در بخش های مختلف کشاورزی استان پرداخت که ماحصل این گفت و گو در ادامه آمده است.

ایرنا: وضعیت استان قزوین از حیث تولیدات محصولات استراتژیک کشاورزی به چه شکل است؟

استان قزوین کمتر از یک یک درصد مساحت کشور را در بردارد و اگر از این حیث به جایگاه قزوین در تولید محصولات استراتژیک بپردازیم باید رتبه ای ممتاز را در این زمینه برای استان قائل باشیم، ضمن آنکه در تولید ۲ محصول استراتژیک کشاورزی شامل کلزا و زیتون جزو قطب های کشور هستیم.

در تولید گندم دیگر محصول استراتژیک و مهم ترین محصول کشاورزی کشور نیز با برنامه ریزی های انجام شده در سال های اخیر وضعیت خوبی داریم به طوری که در سال زراعی که گذشت حدود ۳۴۰ هزار تن گندم در استان قزوین به تولید رسید این رقم بیش از ۲ برابر نیاز مردم استان است.

در زمینه تولید کلزا و زیتون به عنوان ۲ محصول استراتژیک کشاورزی در حوزه زراعی و باغی نیز قزوین به ترتیب رتبه ششم و دوم را داراست و می توان از این استان به عنوان یکی از قطب های تولید دانه های روغنی در کشور نام برد.

ایرنا: تولید محصولات استراتژیک کشاورزی در قزوین برای سال زراعی جاری را چه میزان برآورد و پیش بینی می کنید؟

پیش بینی افزایش تولید ۲ محصول استراتژیک جو و کلزا و پایداری تولید گندم در استان قزوین برای سال زراعی جاری

امسال در مجموع پیش بینی تولید نیم میلیون تن انواع محصولات استراتژیک کشاورزی در استان قزوین را داریم که از این رقم برآورد برداشت و تولید گندم بیش از ۳۳۵ هزار تن است.

همچنین پیش بینی تولید جو که بیشتر در حوزه کمک به تامین نهاده های دامی به کشت می رسد ۱۲۵ هزار تن و پیش بینی تولید کلزا نیز ۱۰ هزار تن است.

همچنین برآورد شده که در سال زراعی جاری ۲۱ هزار تن زیتون از باغ های این محصول در استان قزوین برداشت شود که البته در سال کم آورد این محصول قرار داریم و این میزان برای سال آینده تا نزدیک به ۳۰ هزار تن افزایش می یابد.

برآورد برداشت و تولید برنج از دیگر محصولات استراتژیک کشاورزی نیز از شالیزارهای استان که عمدتا در الموت واقع هستند حدود ۱۰ هزار هکتار است. 

براساس برآوردهای انجام شده میزان تولید گندم نسبت به سال گذشته تقریبا حفظ می شود و شاهد پایداری تولید این محصول مهم و حیاتی خواهیم بود، در تولید کلزا و جو به ترتیب ۲ و ۸ هزار تن افزایش تولید پیش بینی می شود و در تولید زیتون نیز به دلیل اینکه در سال کم آوری باغ ها قرار داریم حدود پنج هزار تن کاهش تولید برآورد شده است.

امیدواریم با همت کشاورزان و تلاش کارشناسان جهاد در پهنه ها و مزارع در حوزه کاشت، داشت و برداشت و مقابله مناسب با آفات و همچنین بارش های مناسب شاهد تحقق برآوردها و دست یابی به رقم هایی بیش از پیش بینی های انجام شده باشیم.

ایرنا: به جز محصولات استراتژیک زراعی و باغی، گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ نیز به نوعی به عنوان محصولات استراتژیک دامی به شمار می روند، وضعیت استان از حیث تولید این سه محصول به چه شکل است؟

با وجود تنگناها و مشکلاتی که امسال در حوزه تامین نهاده ها و خوراک دام در کشور وجود داشته با برنامه ریز های انجام شده شاهد هیچ گونه وقفه در تولیدات محصولات دامی از جمله مرغ و تخم مرغ نبوده ایم بلکه با تمهیدات اندیشده شده امسال شاهد افزایش جوجه ریزی در مرغداری های گوشتی و رشد ۷.۵ تا ۸ درصدی تولید مرغ در استان بوده ایم.

ظرفیت تولید مرغ در استان قزوین طی سال های اخیر به ۱۰۰ هزار تن افزایش پیدا کرده است و میزان تولید نیز سالانه بین ۶۰ تا ۶۵ هزار تن متغیر است و واحدهای تولیدی در صورت افزایش تقاضا در بازار می توانند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند.

البته نیمی از میزان تولید فعلی مرغ در استان قزوین مازاد نیاز مصرف مردم این استان بوده و به سایر استان ها عرضه می شود.

سالانه همچنین بیشض از ۶۰ هزار تن تخم مرغ و حدود ۲۶ تا ۲۷ هزار تن گوشت قرمز در قزوین تولید می شود که با افزایش ظرفیت دامداری ها و فعال شدن طرح های جدید پیش بینی می کنیم شاهد رشد ۱۰ درصدی تولید تخم مرغ و رشد پنج درصدی تولید گوشت قرمز در استان باشیم.

ایرنا: آمار تولید امسال گوشت و تخم مرغ در استان قزوین و برآورد تولید نهایی این محصولات را بفرمایید؟

تولید گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ در استان قزوین همزمان با سال جهش تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۵ هزار تن افزایش یافته است.

آمارهای تولید را هرسال در ۲ مقطع نیم سال ارزیابی می کنیم و بر این اساس در نیمه نخست امسال شاهد تولید ۷۵ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز، سفید و تخم مرغ در استان قزوین بودیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹ و نیم هزار تن افزایش پیدا کرده است و در همه محصولات یاد شده شاهد رشد تولید بودیم که نشان گر تلاش های انجام شده در جهت تحقق شعار سال و پیش روی استان قزوین به سمت جهش تولید در بخش کشاورزی بوده است.

پیش بینی می شود میزان نهایی تولید گوشت در استان تا پایان امسال به ۹۰ هزار تن برسد و همچنین برآورد می شود تولید تخم مرغ نیز از ۷۰ هزار تن فراتر برود.

ایرنا: در حال حاضر مهم ترین اولویت کشاورزی استان قزوین چیست؟

علاوه بر پایداری و رشد محصولات مهم و استراتژیک و پیشبرد برنامه های ابلاغی براساس الگوی کشت، باید توسعه آبیاری نوین در اراضی باغی و زراعی و گسترش اراضی گلخانه ای را از مهم ترین اولویت های کشاورزی استان قزوین برشمرد.

البته این ۲ از اولویت های کشاورزی کشور و از اهداف و دغدغه های مهم دولت نیز به شمار می رود چرا که با پیشبرد برنامه ها در این حوزه ها گام های بلندی در راستای تحقق کشاورزی مدرن در کشور برداشته می شود.

ایرنا: آخرین وضعیت پیشبرد طرح های آبیاری نوین در استان قزوین را تشریح کنید.

نزدیک به نیمی از آبیاری های نوین اجرا شده در اراضی کشاورزی قزوین در دولت یازدهم و دوازدهم رقم خورده و اعطای یارانه دولتی در این بخش نقش مهمی در جهش آبیاری نوین در باغات و مزارع این استان داشته است.

در دولت یازدهم و دوازدهم شاهد فصل نوینی از تجهیز اراضی کشاورزی استان قزوین به آبیاری های نوین بودیم به طوری که نزدیک به نیمی از فعالیت های انجام شده در این حوزه در تاریخ کشاورزی قزوین به این دوران بازمی گردد.

اجرای این طرح ها ضمن کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی، به رشد تولید محصولات نیز کمک می کند.

تاکنون ۵۵ هزار هکتار از اراضی باغی و زراعی استان قزوین به آبیاری های نوین تجهیز شده اند که بیش از ۲۶ هزار هکتار آن در دولت تدبیر و امید انجام شده است و باید اذعان کرد اعطای یارانه دولتی در این بخش نقش مهمی در جهش آبیاری نوین در باغات و مزارع این استان داشته است..

پیش بینی می کنیم امسال پنج هزار هکتار دیگر از اراضی کشاورزی استان قزوین با تکمیل طرح های در دست اجرا به جمع اراضی دارای آبیاری نوین بپیوندند.

ایرنا: از برنامه توسعه گلخانه های استان قزوین چه خبری برای ما دارید؟

با برنامه ریزی های انجام شده در آینده نزدیک شاهد جهش تولید در بخش اراضی گلخانه ای استان قزوین خواهیم بود.

یکی از اتفاقات مهم و مبارکی که در این حوزه طی سال های اخیر و با حمایت های دولت در استان رقم خورد، ایجاد شهرک گلخانه ای نودهک در شهرستان تاکستان بود که قابلیت توسعه تا هزار هکتار را دارد.

با تهیه زمین در اراضی مرغوب و ایجاد زیرساخت های لازم و جذب سرمایه گذار، فاز اول این شهرک در ۷۰ هکتار عملیاتی و به سرمایه گذاران واگذار شده و تا پایان امسال و نهایت در سال آینده شاهد تولید محصولات گلخانه ای در این شهرک خواهیم بود، تلاش داریم تا با آماده سازی فاز دوم این شهرک در سطخ ۲۵۰ هکتار و واگذاری اراضی، به تقاضای سرمایه گذاران جدید پاسخ دهیم این در حالی است که مجموع مساحت گلخانه های قبلی استان کمی بیش از ۶۰ هکتار بوده است.

البته  به جز سرمایه گذاران جذب شده در شهرک نودهک، چند سرمایه گذار بزرگ نیز برای ایجاد مجتمع های گلخانه ای در مناطق مختلف استان جذب شده و در حال اجرای طرح های خود هستند.

دولت حمایت های ویژه ای از سرمایه گذاران این بخش به عمل می آورد به طوری از سال گذشته تاکنون حدود ۱۵۰ تن از سرمایه گذاران واجد شرایط این بخش در استان قزوین برای دریافت تسهیلات تعیین شده به میزان هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به بانک ها معرفی شده اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha