گاردین: ترور دانشمند هسته‌ای ایران عملی غیرمسئولانه بود

لندن – ایرنا - روزنامه گاردین در سرمقاله روز چهارشنبه ترور شهید «محسن فخری زاده» دانشمند ممتاز هسته‌ای و صنعت دفاعی ایران را عملی غیر مسئولانه و تحریک آمیز خواند که نه تنها از سوی گزارشگر ویژه سازمان ملل بلکه از سوی رئیس پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا "سیا "هم نقض قوانین بین‌الملل توصیف شده است.

به گزارش ایرنا، در این مقاله آمده است: هرچند کسی مسئولیت این اقدام را تاکنون برعهده نگرفته اما از آنجا که ترور پیشین دانشمندان اتمی ایران به موساد نسبت داده می‌شود، مقامات آمریکایی خاطر نشان کردند که این حادثه کار [رژیم] اسرائیل است.

زمان وقوع این حادثه قابل توجه است. فخری‌زاده هدف اصلی [رژیم] اسرائیل بود اما آخرین ترور سال ۲۰۱۲ رخ داد چون پس از آن دولت اوباما تل‌آویو را از این کار برحذر داشت. لذا با خروج دونالد ترامپ از کاخ سفید سخت بتوان باور کرد که زمان این حادثه تصادفی بوده است.

بر اساس این گزارش، تروریست‌های مسلح عصر جمعه -هفتم آذر ماه- با کمین در مسیر خودروی حامل شهید فخری‌زاده معاون وزیر دفاع و رییس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع در بلوار مصطفی خمینی شهر آبسرد دماوند، در عملیاتی انتحاری و مسلحانه، این دانشمند برجسته کشورمان را به شهادت رساندند.
در ادامه سر مقاله گاردین می‌خوانیم: ضربه اصلی این حادثه، نه به برنامه هسته‌ای ایران، بلکه به رویکرد دیپلماسی است. لذا ظن آن می‌رود که هدف آمران ایجاد شرایطی است که رئیس جمهوری منتخب آمریکا احساس کند برنامه او برای بازگشت به توافق هسته‌ای ایران دشوارتر شده و دولت ترامپ بتواند ضربه سخت‌تری را وارد کند.
ایران وعده داده که به این حادثه پاسخ می‌دهد اما نیروهای صحنه را می‌شناسد و معمولا سنجیده عمل می‌کند. لذا شرایط بسیار حساس است.
گاردین در ادامه نوشت: مشکل اصلی نه اقدامات روزهای آخر دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ که اقدامات او در چهار سال گذشته است. ترامپ به رغم پایبندی ایران به برجام از این توافق خارج شد و از آن زمان تاکنون تلاش کرده تا آن را نابود کند. او همچنین با تائید فروش فناوری هسته‌ای به عربستان سعودی خسارت بیشتری به این توافق وارد کرد.
لذا پیامی را که ترامپ به نوشته این نشریه انگلیسی ارسال کرد این بود که آمریکا غیر قابل اعتماد و غیر قابل اطمینان است و هرگونه توافق با این کشور، موقت و بستگی به میل رئیس جمهوری بستگی دارد.
هرچند قابل پیش‌بینی بودن جو بایدن در محاسبات کوتاه مدت موثر است اما اساسا در دراز مدت سایر کشور به آمریکا به عنوان کشوری غیر قابل اعتماد نگاه خواهند کرد. این‌ها درس هایی است که نه تنها تهران بلکه پیونگ یانگ هم خواهد آموخت.
گاردین در پایان نوشت:‌ سه کشور اروپایی – انگلیس، فرانسه و آلمان – تلاش کردند تا علیه فشارهای آمریکا مقاومت و آنچه را در توان داشتند صرف حفظ برجام کردند. اما این تلاش‌ها فقط میزان خسارت‌ را کاهش داد. لذا ترسیم نقشه راه برای بازگشت ایران و آمریکا به برجام وفق توافق اولیه سودمند خواهد بود.
این نشریه انگلیسی خروج ترامپ از کاخ سفید را رویدادی خوشایند نامید که زمان آن را نمی‌توان به جلو انداخت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha