به گزارش ایرنا، گذرگاه جریشان در استان بصره در جنوب عراق و در مرز این کشور با کویت قرار داد. با وجود گذشت 17 سال از جنگ علیه عراق، این گذرگاه همچنان در کنترل نیروهای اشغالگر آمریکایی است و تنها نیروهای مرزبانی عراق در آنجا مستقر هستند، اما دولت بغداد کنترلی بر این گذرگاه ندارد.
همین امر باعث شده که محافل سیاسی عراق در مناسبتهای مختلف خواهان بازگشت کنترل آن به دولت این کشور شوند، زیرا نیروهای آمریکایی از طریق این گذرگاه آزادانه و بدون هرگونه نظارتی تردد و تجهیزات و نیروهای خود را وارد یا از عراق خارج میکنند.
به گفته برخی منابع عراقی، واشنگتن از این گذرگاه به منظور رساندن پشتیبانی لوجستیکی برای نیروهایش در پایگاههای خود در عراق از جمله «عین الاسد» استفاده میکند که بزرگترین پایگاهش در استان «الانبار» در غرب عراق به شمار میرود.
هفت ماه پیش بود که «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق گفت که این گذرگاه همچنان در کنترل آمریکا و خارج از سیطره دولت بغداد است.
وی تصریح کرد: همه گذرگاههای مرزی در استان بصره در کنترل دولت است؛ به استثنای گذرگاه جریشان در مرز با کویت.
این درحالی است که در طول هفتههای اخیر گذرگاه غیرقانونی «الولید» در مرز سوریه و شمال عراق نیز شاهد تردد و جابجایی کاروانهای نظامی ارتش آمریکا بود و چندین کاروان از طریق این گذرگاه غیرقانونی وارد این کشور شدند و سپس مشخص شد که آنها با ورود از این گذرگاه به عراق و عبور از خاک این کشور از طریق مرز با کویت وارد این کشور شدهاند.
این بدان معنا است که آمریکا از گذرگاههای الولید و جریشان به عنوان کریدوری برای جابجایی و تردد بین کویت و سوریه از طریق خاک عراق استفاده میکند.
نبود کنترل دولت عراق بر گذرگاه مرزی جریشان باعث اعتراض محافل سیاسی عراق شده است؛ بویژه که آنها میگویند که آمریکا از این گذرگاهها برای وارد کردن هرچیزی که میخواهد، استفاده میکند و درباره خطر این اقدام و تداوم نقض حاکمیت عراق هشدار میدهند.
محافل سیاسی میگویند که استفاده آمریکا از گذرگاه جریشان صرفا محدود به جابجایی نیروها و تجهیزات نظامی نمیشود، بلکه از آن برای قاچاق به داخل عراق نیز استفاده میکند.
در همین راستا، در تازهترین واکنش، «فالح الخزعلی» نماینده «ائتلاف الفتح» عراق به ریاست «هادی العامری» هشدار داد که سلاح، دارو و مواد غذایی فاسد از طریق گذرگاه جریشان وارد عراق میشود.
وی از دولت عراق خواسته است تا گذرگاه جریشان را از کنترل آمریکاییها خارج کرده و تحت کنترل خود در بیاورد و به وظایفش در قبال حفاظت از حاکمیت ملی عراق عمل کند.
این درحالی است که آمریکا با حضور در چند پایگاه نظامی در عراق نیز به نقض حاکمیت و حریم هوایی و زمینی این کشور ادامه میدهد که با موج درخواستهای داخلی برای خروج آمریکا از عراق روبرو شده است.
در همین راستا، دور جدید پافشاری محافل پارلمانی عراق بر لزوم اخراج نیروهای بیگانه از این کشور در راستای اجرای مصوبه پارلمان که از بیش از یک ماه پیش آغاز شده، همچنان ادامه دارد.
نمایندگان پارلمان عراق در مناسبتهای مختلف بر لزوم خروج نیروهای بیگانه از خاک این کشور تاکید و حضور نیروهای آمریکایی در کشورشان را تهدیدی برای امنیت ملی عراق میدانند.
آنها همچنین واکنش شدیدی را نسبت به تاخت وتاز آمریکا در حریم هوایی عراق بدون وجود هرگونه عامل بازدارنده، نشان دادهاند.
نیروهای اشغالگر آمریکایی در چند پایگاه در مناطق مختلف عراق مستقرند که بزرگترین پایگاه آنها عین الاسد در استان الانبار در غرب این کشور است.
پارلمان عراق در پی جنایت ترور سردار سپهبد شهید حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس و شهید «ابومهدی المهندس» معاون سازمان «الحشد الشعبی» عراق با صدور مصوبهای بر لزوم خروج نیروهای بیگانه از خاک این کشور تأکید کرده است.
مردم عراق نیز در مناسبتهای مختلف، مخالفت خود را با اشغالگری آمریکا اعلام داشتهاند.
نظر شما