به گزارش ایرنا علیرغم گذشت بیش از یک سال از شیوع ویروس کرونا در جهان و آلوده شدن حدود ۶۷ میلیون و فوت افزون بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن، اشتیاق به درمان این ویروس از طریق عرضه واکسن بیشتر شده است شرکت های بزرگ داروسازی چین هم در کنار همتایان آمریکایی و اروپایی، نتایج نهایی تحقیقات خود را اعلام کرده و جهان منتظر شروع واکسیناسیون عمومی است.
همزمان با رقابت سخت کشورها برای تولید اولین واکسن مناسب ویروس کرونا و زمزمه آغاز واکسیناسیون در برخی از کشورهای اروپایی، دو شرکت بزرگ واکسن سازی چین هم مدعی هستند از مدت ها قبل واکسینه کردن صدها هزار کارگر را آغاز کرده اند.
چین در حال ساخت چهار واکسن کرونا است که توسط سه شرکت تولید شده است پکن مدعی است این چهار واکسن اکنون در حال طی آزمایش های انسانی و ایمنی مرحله سوم هستند تا برای استفاده تجاری تایید شوند، سینوفارم (Sinopharm) و سینوواک (Sinovac) دو شرکت پیشرو در چین تاکید کرده اند که آماده استفاده از واکسن های تجاری خود هستند.
بر اساس اطلاعات منتشر شده، واکسن های ساخت چین باید در دو دوز تزریق شوند برخی از سازندگان می گویند البته می توان بدون رعایت فاصله ۱۴ یا ۲۸ روزه هم دو دوز را یک دفعه تزریق کرد.
اگرچه مقامات بهداشت این کشور هنوز برنامه خود برای واکسینه کردن ۱.۴ میلیارد نفر از جمعیت چین را توضیح نداده اند اما دولت های استانی در سراسر چین در حال سفارش گیری برای واکسن های ویروس کرونا ساخت داخل هستند دولت هنوز اعلام نکرده است که چه تعداد از شهروندان چینی قصد واکسیناسیون را دارند با این حال گفته می شود جمعیت های پر خطر در اولویت قرار خواهند گرفت.
شرکت های چینی می گویند برخلاف واکسن شرکت فایزر (Pfizer) که باید در دمای منفی ۷۰ درجه سانتیگراد نگه داشته شود می توان آنها را در دما ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری کرد.
از سوی دیگر آزمایش های بالینی توسط تولید کنندگان چینی در سراسر جهان ادامه دارد سینوفارم در ۱۰ کشور از جمله امارات متحده عربی، مصر، اردن، پرو و آرژانتین با نزدیک به ۶۰ هزار داوطلب آزمایش های بالینی در دست انجام دارد این شرکت دو تاسیسات در چین ساخته است که قادر به تولید ۲۰۰ میلیون دوز واکسن در سال است.
استقبال یا کم رغبتی مردم برای تزریق واکسن
اما در چین هم مانند آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، اگرچه عرضه عمومی واکسن ضد کرونا آغاز نشده است ولی زمزمه هایی از خودداری مردم از تزریق واکسن شنیده می شود.
با این حال مقامات چینی از در دسترس قرار دادن واکسن های ساخت این کشور دفاع کرده اند «ژنگ ژونگ وی» یک مقام ارشد کمیسیون ملی بهداشت چین، ماه گذشته گفته بود با توجه به شیوع بیماری در خارج از کشور، واکسیناسیون عمومی «وسیله ای بسیار ضروری برای محافظت از زندگی و سلامتی مردم» است.
هفته گذشته نیز «لیو جینگ ژن» رییس شرکت سینوفارم اعلام کرد که حدود ۱۰۰ هزار نفر واکسن این شرکت را مصرف کرده اند و تا کنون هیچ عوارضی گزارش نشده است وی گفت که ۵۶ هزار نفر از آنها پس از مصرف واکسن، به خارج از کشور سفر کرده اند و هیچ کدام آلوده نشده اند.
ژنگ ژونگ وی، از مقامات کمیسیون ملی بهداشت چین هم معتقد است استفاده از واکسن ها از طریق استفاده اضطراری اقدامی بسیار ضروری است، او می گوید تصمیم برای استفاده اضطراری پس از بحث و ارزیابی دقیق و اجرای مقررات مربوط به سازمان بهداشت جهانی صورت گرفته است.
برخی کارشناسان معتقدند انگیزه چین برای اجرای واکسیناسیون عمومی جنبه های ملی گرایانه ای هم دارد بسیاری این واقعیت را که واکسن های این کشور در مراحل آخر آزمایش های بالینی است جشن می گیرند.
انتقادها از واکسن چینی
برخی کارشناسان می گویند توزیع واکسن قبل از تایید و بدون نظارت کافی در مورد اثربخشی و سلامت شرکت کنندگان، باعث ایجاد سوء برداشت در میان افکار عمومی شده است.
آنها با یاداوری اینکه در سال ۱۹۷۶ یک اقدام شتابزده برای ایمن سازی میلیون ها آمریکایی در برابر آنفلوانزای خوکی، منجر به ایجاد سندرم خستگی مزمن در میان برخی از مردم شد و به جنبش ضد واکسینه کردن کمک کرد معتقدند واکسن های ساخت چین باید هنوز منتظر نتایج آزمایش های بالینی باشند.
یکی از انتقادهایی که دانشمندان غربی به واکسن کرونا ساخت چین دارند این است از آنجا که موارد COVID-۱۹ در چین بسیار کم است، آزمایش های مرحله سوم فقط در خارج از کشور انجام شده است آنها همچنین می گویند هیچ آزمایش "چالشی" وجود نداشته است که در آن دانشمندان، داوطلبان واکسینه شده را برای آزمایش ایمنی در معرض ویروس قرار دهند.
در حال حاضر موارد بومی مبتلا به ویروس در چین به حد صفر رسیده است و آمار روزانه زیر ۳۰ نفر که ارایه می شود مربوط به موارد وارداتی است.
یکی از نگرانی ها این است کسانی که واکسینه شده اند احساس شکست ناپذیری دارند موضوعی که کارشناسان می گویند قابل توجیه نیست و این می تواند در صورتی که عملکرد واکسن تایید نشده باشد به شیوع ویروس کمک کند.
نظر شما