به گزارش یکشنبه ایرنا؛ ادامه اوج گیری شمار بیماران کووید ۱۹ و تلفات آنان در آسایشگاه های سالمندان اروپا به رغم ادامه اقدامات آغاز شده از بهار سال جاری به این سو، شامل اختصاص دادن بخش هایی از این آسایشگاه ها، مقام ها و کارشناسان مراقبت و نگهداری از سالمندان را وارد رقابتی با زمان، پیشاپیش آغاز واکسیناسیون همگانی علیه این ویروس کرده است.
بیماران کووید ۱۹ که در خانه های سالمندان و تاسیسات مراقبت درازمدت از معلولان نگهداری می شوند و پرستاران آنان حدود ۳۹ درصد از تلفات ۲۸۰ هزار نفری کرونا در آمریکا را تشکیل می دهد.
پرتغال در واکنش به این اوضاع، یگان های ارتش را برای آموزش کارکنان خانه های سالمندان برای جلوگیری از گسترش عفونت و ویروس به کار گرفته است. در فرانسه که دستکم پنج هزار سالمند نگهداری شده در این موسسات تنها در یک ماه گذشته (نوامبر) جان خود را از دست داده اند و در آلمان و ایتالیا که در پی روند کاهشی در تابستان، تلفات از ماه سپتامبر(شهریور) صعودی شده، دیدار ورود بستگان سالمندان به آسایشگاه ها و دیدار حضوری با انها، دوباره محدود و یا حتی ممنوع شده است.
بیشتر کشورهای اروپایی معاینه و بررسی وضع سلامتی کارکنان و ساکنان این مکان ها را به منظور جلوگیری از گسترش این ویروس توسط ناقلان بدون نشانه، تشدید کرده اند. اجرای این راهبرد به بلژیک برای کاهش میزان مرگ و میر ساکنان خانه های سالمندان از ۶۳ درصد همه مرگ و میرهای کووید - ۱۹ پیش از میانه ماه ژوئن به ۳۹ درصد در پایان نوامبر(خزداد تا آبان)، کمک کرده است.
اما در اسپانیا که این همه گیری، بحث و جدل قطبی شده را در باره توانایی این کشور برای مراقبت و نگهداری از جامعه این کشور که سرعت سالمندی آن بیشتر از بقیه کشورهای اروپاییست، مرگ و میر در خانه های سالمندان از ۲ ماه پیش به این سو روند صعودی گرفته به گونه ای که اکنون حدود نیمی از همه تلفات تازه این کشور را تشکیل می دهد که مشابه ماه های مارس و آوریل(فروردین- اردیبهشت) است. نسبت ابتلائات تازه نیز در این مکان ها نامتناسب است که شامل ۱۳ مورد ابتلا در داخل این اماکن در برابر یک مورد ابتلا در خارج آن است.
اما با توجه به آغاز کاربرد واکسن کووید ۱۹ از چند روز در انگلیس به عنوان نخستین کشور اروپا و جهان، و احتمال توزیع آن در چند روز آینده با اولویت ساکنان آسایشگاه های سالمندان و معلولان و مراقبان آنها و سپس دیگر کارکنان آسایشگاه های سالمندان و بخش بهداشت و درمان، هنوز دلیلی برای امیدواری وجود دارد. آسایشگاه های نگهداری معلولان و سالمندان در آمریکا و اسپانیا و بسیاری از دیگر کشورهای اروپایی در صدر اولویت دریافت واکسن یا نزدیک به جایگاه نخست فهرست دریافت کنندگان واکسن قرار دارند.
اما پدیده ای که از فصل بهار به این سو بهبود یافته است، یادگیری کارکنان بخش درمان برای بهترین کاربرد تجهیزات حفاظتی و آزمایش های کروناست که دیگر مانند قبل دچار کمبود نیست.
یکی از بزرگ ترین خطاها در روزهای نخست این همه گیری، منزوی سازی شدید سالمندان بود که افزون بر آسیب زا بودن، منجر به از بین رفتن توانایی آنان برای جا به جایی و همچنین بی خوابی، سوء تغذیه، افسردگی و دیگری بیماری ها می شود که به سلامت آنان لطمه زده و حتی بسیاری از آنها را به کام مرگ می کشاند.
موارد ابتلا در قاره اروپا در تنها ۴۸ ساعت به ده ها یا حتی بیش از ۱۰۰ مورد رسیده است. اخیرا از مجموع ۹۰ ساکن یک خانه سالمندان در برلین، ۱۴ نفر از ویروس کرونا جان خود را ازدست داده اند که به گفته مقام های این شهر به علت رعایت نشدن مقررات سخت بوده است.
سازمان عفو بین الملل در گزارش سوزناکی در باره رها شدن هزاران سالمند در فصل بهار در آسایشگاه های مادرید و بارسلون، بدون دسترسی بسیاری از آنها به امکانات بهداشت و درمان پزشکی، اعلان کرد که برخی از این مشکلات مانند ترجیح داده شدن جوانان بر سالمندان براساس شیوه نامه های بهداشتی، هنوز ادامه دارد.
موانعی مانند دیوانسالاری و سوء مدیریت نیز هنوز در این بحران نقش دارد، به گونه ای که در گزارش تحلیلی داخلی دولت اسپانیا که به دست اسوشیتدپرس رسیده است، فهرستی از ۳۰ خطای اصلی منجر به مرگ بیش از ۲۰ هزار بیمار سالمند از بیماری کووید ۱۹ پیش از میانه ماه مه آورده شده است. مقام های منطقه ای و استانی این کشور هنوز هم در توصیه های این گزارش تجدید نظر می کنند و برخی از آنها هنوز هم اجرا نشده است.