لبنان؛ از پرونده جنجالی انفجار بیروت تا ادامه تعلیق در تشکیل دولت

تهران- ایرنا- لبنان در روزهای اخیر شاهد تحولات بسیاری در عرصه داخلی و بین المللی بود. تشکیل کابینه جدید و گمانه زنی ها درباره پرونده انفجار بیروت و بررسی آن در محاکم قضایی بین المللی از جمله مهمترین رخدادهای هفته اخیر لبنان به شمار می آید.

به گزارش ایرنا حریم هوایی لبنان تاکنون چندین بار توسط جنگنده های رژیم صهیونیستی نقض شده است که دولت پیشبرد این کشور جمعه گذشته  از سازمان ملل متحد خواست تا به سرعت به پرونده نقض مکرر حریم هوایی این کشور توسط جنگنده های رژیم صهیونیستی ورود کند و به تجاوز آنها پایان دهد.

به نظر می رسد رژیم صهیونیستی با هدف به رخ کشیدن قدرت نظامی خود  برای دفع هرگونه حمله از جانب حزب الله و متحدان آن و تهدید و ارعاب افکنی در میان شهروندان لبنانی این اقدامات تحریک آمیز را انجام می دهد که نشان از ترس این رژیم از گروههای مقاومت دارد.

لبنان نیز بارها شکایت خود را در این خصوص به شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر نقض قطعنامه ۱۷۰۱ که خواستار توقف همه درگیری‌ها بین لبنان و رژیم صهیونیستی است، ارائه کرده که تا کنون این شورا هیچ اقدام موثری را انجام نداده است.

پرونده انفجار بیروت موضوع دیگری است که در این هفته اظهارنظرهای بسیاری در مورد آن صورت گرفت. براساس گزارش مجموعه بانک جهانی، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا که روز جمعه اعلام شد، هزینه بازسازی بندر بیروت بالغ بر۵/۲ ملیارد دلتر برآورد شد. گزارشی که سبب شد تا ارزش لیره واحد پول لبنان نیز سقوط کند و میانگین تورم در این کشور از ۱۰۰ درصد فراتر رود.

لبنان از سال گذشته میلادی و به دنبال کاهش شدید لیره واحد پول این کشور، کاهش شدید ذخایر ارزی و افزایش رشد بیکاری و فقر،  فقر و فروپاشی اقتصادی بی‌سابقه‌ای را تجربه می‌کند، شیوع ویروس کرونا و پس از آن انفجار بندر بیروت نیز شرایط این کشور را بحرانی‌تر کرده است.

تا جایی که تشکیل کابینه سعد حریری در لبنان را نیز با مشکل مواجه کرده است. او تلاش می کند تا برای جلوگیری از ایجاد درگیری های فرقه ای از جامعه بین الملل مساعدت اقتصادی دریافت کند.

گمانه زنی هایی درباره عاملان انفجار بیروت هنوز ادامه دارد تا جایی که قاضی این پرونده برخی مقام‌های کنونی و پیشین این کشور را به دست داشتن در این پرونده متهم کرده است که در واکنش به این اظهارات حزب الله لبنان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که تمام اقداماتی که قاضی تحقیقات اتخاذ می‌کند باید به دور از سیاست و غرض و مطابق با احکام قانون اساسی باشد و حکم بر پایه اصول منطقی و قانونی باشد. حزب الله تاکید کرد که جنایت انفجار بندر بیروت یک جنایت معمولی نیست بلکه جنایت بزرگی است و نباید افرادی را هدف قرار داد و برخی دیگر  بدون درنظر گرفتن حق نادیده گرفته شوند. 

این در حالی است که به گفته یک مقام امنیتی در لبنان شرایط کنونی این کشور بسیار حساس است و لبنان در مرکز کانون تروریسم قرار دارد و برخی از گروه‌های تروریستی در حال آماده شدن برای ضربه زدن به امنیت و ثبات لبنان هستند. او همچنین در مورد ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و رژیم صهیونیستی نیز خاطرنشان کرد که فاصله موجود میان مواضع لبنان و اسراییل باعث به تعویق افتادن این مذاکرات تا اطلاع ثانوی شده است و ممکن است که متوقف شود.

اوضاع امنیتی لبنان سازمان ملل را نیز بر آن داشت تا نسبت به اتخاذ هر گونه اقدامی که ممکن است منجر به ایجاد تنش در مرزهای میان لبنان و رژیم اسراییل شود و ثبات موجود در مرزها را از بین ببرد، هشدار دهد.

پیگیری سرنوشت ۱۴ تبعه لبنانی بازداشت شده در امارات از جمله وقایع هفته گذشته لبنان است که سفیر لبنان در امارات در این باره گفته است که هیچ اطلاعی از بازداشت این شهروندان لبنانی توسط دولت ابوظبی ندارد و تحقیقات در این زمینه هنوز محرمانه است.

وی افزود: ما دائماً با خانواده‌های افراد دستگیر شده و با مقامات امارات در ارتباطیم تا امکان تماس بین بازداشت شدگان و خانواده‌های آنها فراهم شود.

براساس اعلام رسانه‌های لبنانی هیچ طرف رسمی تاکنون در مورد علت بازداشت این افراد و مکان نگهداری آنها سخن نگفته است. این در حالی است که  امارات در سالهای اخیر نیز چندین تبعه لبنانی را از این کشور اخراج کرده است که بر اساس منابع آگاه آمریکا پشت پرده این تصمیم قرار دارد.

سفر هیاتی از نمایندگان فرانسوی پارلمان اروپا با هدف پیشبرد طرح فرانسه برای اصلاحات در لبنان نیز در هفته گذشته در راس خبرهای لبنان قرار گرفت. هدف از سفر این هیات به بیروت،‌ بررسی تحولات مربوط به ابتکار عمل فرانسه برای خروج لبنان از بحران کنونی و اقداماتی است که می‌توان در مرحله آتی انجام داد.

طبق جدول زمانی تعیین شده در این طرح، قرار بود طرح اصلاحات فرانسه تا ماه اکتبر سال جاری آغاز شود؛ اما آغاز این طرح تاکنون به دلیل انصراف مصطفی ادیب از تشکیل دولت جدید و مأمور شدن مجدد سعد الحریری به جای ادیب، با شکست مواجه شده بود که اکنون با ارائه لیست ۱۸ نفره کابینه حریری به میشل عون رئیس جمهور لبنان نیز در اواخر سال ۲۰۲۰ سبب شده تا  «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری لبنان برای اطمینان از اجرای این طرحهای ابتکاری تا چند روز دیگر و قبل از آغاز سال نو میلادی ۲۲ و ۲۳ دسامبر (۲ و ۳ دی) به لبنان سفر کند.

رئیس جمهوری فرانسه در پی انفجار مهیب بندر بیروت، دو بار راهی لبنان شده و با مسؤولان این کشور درباره اجرای طرحی موسوم به "طرح فرانسه" درباره آنچه که ایجاد اصلاحات در لبنان خوانده شد، رایزنی کرده است.

انفجار مهیب بیروت که ۴ اوت گذشته (۱۴ مردادماه) رخ داد، بیش از ۲۰۰ کشته و ۶ هزار زخمی برجای گذاشت که  ۳۰۰ هزار نفر  نیز به دلیل تخریب خانه و کاشانه‌ خود آواره شده‌اند.

به نظر می رسد می رسد مشکلات حریری در تشکیل کابینه جدید به راحتی قابل حل نیست و مخالفان  و برخی حامیان داخلی و خارجی وی که با نخست وزیری او مخالف هستند مشکلاتی را برای دولت او بوجود آورند.

از سوی دیگر کشورهایی چون آمریکا و عربستان و فرانسه نیز از موانع دیگری بر سر راه دولت جدید حریری هستند که با حمایت از جریانهای مخالف داخلی و برای پیشبرد اهداف خود کار را برای انجام اقدامات او مشکل خواهند کرد.   

رژیم صهیونیستی نیز در سوی دیگر این جریان قرار گرفته است که با پشتیبانی آمریکا و برخی از کشورهای عربی و حملات گاه و بیگاه به غزه و فلسطین و اقدامات تحریک آمیز بر فراز آسمان لبنان موجب ترس و وحشت در شهروندان لبنانی که در فقر و بدترین شرایط اقتصادی به سر می برند، می شود.

حال باید دید که آیا سعد الحریری طبق وعده های خود بعد از انتخاب در کاخ بعبدا می تواند لبنان را از این شرایط خارج کند و آن را به روزهای خوب خود برگرداند یا اینکه تجربه تلخ نخست وزیری در دوره قبل را تکرار خواهد کرد؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha